Dnes Prague Edition

V čtyřiapade­sáti mění dres. Král Kazu: Budu hrát do smrti

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Za poslední rok odehrál v japonské lize jednu jedinou minutu. K tomu přidal už jen dalších třiačtyřic­et ve třech zápasech ligového poháru. A gól? Ten dal naposledy v březnu 2017.

Přesto se řeší, jak moc bude fotbalová Jokohama po pádu do druhé ligy postrádat svou legendu.

Kazujoši Miura, ročník 1967 a ve čtyřiapade­sáti stále aktivní útočník, se totiž rozhodl odejít hostovat do čtvrté nejvyšší soutěže.

Ptáte se, k čemu je útočník ve věku dědečka, který nestřílí góly? A až na pár štěků ani nehraje zápasy?

Třeba k tomu, aby klub, často pendlující mezi první a druhou ligu, udržel při životě. Bizarní příběh umanutého fotbalovéh­o důchodce, který ne a ne skončit, totiž už dlouhé roky táhne. Fanoušky, novináře... A sponzory.

„Bez Kazua by tenhle tým možná vůbec neexistova­l,“říkal už před třemi lety jeho nizozemský spoluhráč Calvin Jong-a-Pin. „Je možné, že až skončí, sponzoři to zabalí.“

Zatím Jokohama FC existuje dál, otázka je, jestli jí v příštích letech nezačnou z dresu ubývat sponzorská loga. V minulé sezoně z přední strany kromě klubového emblému zářila jména hned tří partnerů, na tréninkové tričko se jich vešlo dokonce šest.

Tak velkou sílu má pořád jméno Miura. Nebo spíš Kazu – v Japonsku mu nikdo jinak neřekne. Dlouhověko­stí trumfl všechny, včetně slavného krajana Kasaie, brzy padesátile­tého skokana na lyžích. Ten se chystá závodit do šedesáti, a hádejte, kdo ho inspiruje: „Přece Kazu! Co on dokáže, to je neuvěřitel­né.“

Oprávněně můžete namítat, že Miura je spíš pouťovou atrakcí. A že pro kdysi obávaného bombera se zkušenostm­i z italské ligy a pětapadesá­ti reprezenta­čními góly je poněkud nedůstojné celou sezonu vyčkávat, až jej trenér za rozhodnuté­ho stavu pustí na chvilku na hřiště. Radost už rozdává spíš po besedách.

Jenže i v tom je Miurovo kouzlo. V Japonsku jeho věhlas dalece přesahuje fotbalový svět, stal se celebritou a módní ikonou.

Za manželku si vzal slavnou zpěvačku, u stadionu parkuje nablýskané Porsche Carrera II ve speciální výbavě, má vlastní kolekci oblečení, ve které dominují výrazné barvy. A až bude v únoru slavit půlkulatin­y, očekává se podobný scénář jako každý rok: dorazí za ním skupinka novinářů s obřím dortem* a sborově zazpívají Happy birthday. Kde? Přece přímo na tréninku!

To je totiž také třeba zmínit: Miura sice do zápasů zasahuje výjimečně, ale dál se připravuje jako blázen.

Ráno vstává v pět a snídá přesně podle instrukcí nutričního specialist­y. Na trénink dorazí jako první, aby se pořádně protáhl. Odchází poslední, protože se pokaždé ještě ponoří do ledové kádě. Pije jen speciální italskou minerální vodu, denně se váží a měří si podkožní tuk. A zatímco ostatní na dovolené vypínají, on si s sebou na ostrov Guam bere kondičního trenéra.

„A pak nám ve všem stačí, bez úlev,“líčil bývalý spoluhráč Jong-a-Pin. „Přitom znám plno lidí, kteří ve čtyřiceti funí, když mají vyjít schody.“

Proč to všechno, když by mohl ležet na pláži s drinkem a užívat si?

„Kazu se prostě neumí s fotbalem rozloučit,“vystihuje Pavel Řehák, slávistick­ý asistent trenéra, který Miuru vedl před sedmnácti lety v japonském Kóbe.

Od té doby si Král Kazu střihl ještě krátké angažmá v Sydney a pak šestnáct let v Jokohamě, odkud na konci ledna přesídlí na hostování do týmu Suzuka Point Getters, kde ho bude trénovat bratr Jasutoši.

Bude to poslední mise? To u Miury nikdy nevíte. Otázky na konec odráží každý rok stejně.

„Budu hrát až do smrti.“

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia