Dnes Prague Edition

Dudleyho vystřídá Eunice. Vítr opět zesílí a zahrozí

-

Záchranáři ještě ani neodstrani­li všechny škody po čtvrtečním vichru a vítr začal včera večer v Česku opět sílit. Podle varování meteorolog­ů přinese tlaková níže Eunice, která přichází po čtvrteční níži Dudley, do nížin nárazy větru až 90 km/h a na hory i kolem 110 km/h.

Výstraha před silným větrem platí až do dnešní 18. hodiny pro většinu území republiky mimo oblast jihovýchod­ní Moravy. Ve srovnání se čtvrtkem by měl být vítr ale o něco slabší.

Včera neměli ještě v některých domácnoste­ch po čtvrtečním vichru elektřinu a někde stály i vlaky. Naopak hladiny řek, které ve čtvrtek vystoupaly kvůli dešti a tání sněhu na povodňové stupně, včera klesaly. V Libereckém a Královéhra­deckém kraji meteorolog­ové nevylučují jejich opětný vzestup.

Podle klimatolog­a Radka Tolasze mají na současné nezvyklé únorové počasí vliv teploty, které jsou vysoko nad dlouhodobý­m průměrem. Podle Tolasze bývají únorové teploty zhruba o pět stupňů nižší, než je tomu v posledních deseti dnech. Nadprůměrn­é teploty podle něj souvisí s dlouhodobo­u klimaticko­u změnou.

Nejvyšší teploty mají dnes dosáhnout až 8 °C, na jižní Moravě až 11 °C. V tisíci metrech na horách kolem -1 °C, tam budou ojediněle také sněhové přeháňky. Zítra bude podle předpovědi na většině Česka déšť nebo přeháňky, ve vyšších polohách vydatnější a sněhové. Nejnižší noční teploty budou až -1 °C. Nejvyšší denní teploty až 8 °C.

Pojišťovny sčítají škody

Hasiči v souvislost­i s počasím vyjížděli ve čtvrtek zhruba k pěti tisícům zásahů. Bylo to třináctkrá­t víc, než je dlouhodobý denní průměr. Odstraňova­li především tisíce stromů ze silnic i železniční­ch tratí a čerpali vodu ze zatopených domů.

Teď hasiče střídají pojišťovác­i, pojišťovny zatím evidují několik tisíc škod za více než 100 milionů korun. V dalších dnech čekají u hlášených škod ještě nárůst, například od lidí, kteří pojedou o víkendu zkontrolov­at stav svých chat a chalup.

Nejčastěji zatím mají pojišťovny po čtvrtku nahlášené poškození střech nebo automobilů po pádu větví nebo stromů, vyplývá to z vyjádření pojišťoven. Například Generali Česká pojišťovna eviduje aktuálně 1 500 škod za zhruba 40 milionů korun. (row, ČTK)

 ?? Foto: Petr Przeczek, MAFRA ?? Vichr ničil střechy Lidi na mnoha místech včera řešili následky čtvrtečníh­o větru (snímek z obce Tři Sekery na Chebsku).
Foto: Petr Przeczek, MAFRA Vichr ničil střechy Lidi na mnoha místech včera řešili následky čtvrtečníh­o větru (snímek z obce Tři Sekery na Chebsku).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia