Dnes Prague Edition

Plzeňský kraj řeší peníze na „osobní PR hejtmanky“

- — Jaroslav Nedvěd

PLZEŇ Nové, v pondělí zvolené vedení Plzeňského kraje zjišťuje, zda byly zneužity peníze kraje k osobní propagaci bývalé hejtmanky Ilony Mauritzové (ODS). Rozruch mezi politiky vyvolaly objednávky u externí firmy, které se týkaly: „mediálních podkladů v oblasti osobního PR hejtmanky, strategick­ého plánování komunikace kraje interní, externí i mediální v oblasti pozitivníh­o obrazu instituce“. Kritici ODS to považovali za zneužití veřejných financí.

V Plzni se v pondělí překvapivě rychle změnila krajská vláda. Opoziční ANO navrhlo odvolání rady kraje tvořené koalicí ODS+TOP 09 a Piráty+STAN. Novou koalici vytvořili Piráti s ANO a STAN. Možné zneužití peněz bylo jedním z témat, která se objevila těsně před pádem rady.

„Bylo hodně práce“

Všechny sporné objednávky byly na zhruba 50 tisíc měsíčně a týkaly se období od začátku minulého roku do září. Celkově na jejich základě kraj zaplatil asi 400 tisíc korun.

Bývalá hejtmanka tvrdí, že kritizovan­é objednávky neviděla a že se její osobní propagace netýkaly. Formulaci o osobní PR označila ze velmi nešťastnou. Zdůraznila, že se na základě objednávek proplácely pouze služby spojené s činností Plzeňského kraje.

Zástupcům Pirátů i ANO podle svých slov objasnila, čeho se objednávky týkaly. „Vysvětlila jsem jim, že se týkaly služeb v období, kdy odešla mluvčí kraje a potřeboval­a jsem, aby mi někdo pomáhal po tom, co jsem nastoupila do úřadu jako nová. Bylo hodně práce, byla tu pandemie, byla to složitá doba. Dělali jsme očkovací kampaň a desítky dalších věcí,“uvedla.

Pod objednávka­mi je jméno Jitky Bednářové, vedoucí kanceláře hejtmana. I ona považuje formulaci o osobním PR za nevhodnou a nesprávnou. Uvedla, že podklady, které na základě objednávek vznikly, byly používány do médií kraje, a nikoli za soukromou osobu nebo političku. „Všechny výstupy byly k prezentová­ní Plzeňského kraje a jeho nejvyššího představit­ele vzhledem k jeho práci. Nebylo to pro žádné osobní účely,“konstatova­la.

Na řadě právníci

Nový hejtman Rudolf Špoták (Piráti) potvrdil, že argumenty Mauritzové slyšel. „Vysvětlení ohledně PR hejtmanky nám bylo podáno. Některé věci si ještě v rámci úřadu prověřujem­e. Musíme vyhodnotit fakta,“řekl.

„Některé záležitost­i necháme posoudit právníkům, abychom měli jistotu, zda to bylo, nebo nebylo v pořádku. Ta věc ještě není uzavřená, tak teď bych k tomu nechtěl vydávat soudy,“zdůraznil Špoták.

 ?? Foto: Petr Eret, MAFRA ?? Skončila Plzeňskou hejtmanku Ilonu Mauritzovo­u (ODS) vystřídal tento týden pirát Rudolf Špoták.
Foto: Petr Eret, MAFRA Skončila Plzeňskou hejtmanku Ilonu Mauritzovo­u (ODS) vystřídal tento týden pirát Rudolf Špoták.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia