Dnes Prague Edition

Takový americký rasismus

Nástupem Baracka Obamy do Bílého domu měla v Americe skončit obsese rasou. Aspoň si to mnozí mysleli. Jenže to byl omyl, přidaly se další obsese.

- Roman Joch ředitel Občanského institutu

Když byl prezidente­m v roce 2008 zvolen Barack Obama, mnozí Američané si mysleli, že posedlost rasou skončila. Je-li zvolen černoch, na rase už nezáleží a každý bude posuzován individuál­ně. Mýlili se. Obsese rasou je v Americe větší než před zvolením Obamy.

Segregace byla zrušena a diskrimina­ce černochů zakázána v polovině 60. let dvacátého století. Krátce poté byla zavedena tzv. affirmativ­e action, tedy pomocná ruka černochům v podobě jejich pozitivní diskrimina­ce při přijímání na školy a do zaměstnání. Byli přece zotročeni, pak utiskováni, tak jim dočasně pomozme k dobrému vzdělání a práci, ať vznikne jejich střední třída a životní úroveň se srovná s tou, jakou mají běloši.

Ta „dočasnost“však trvá dodnes, přes půlstoletí.

Jenže když na univerzity přijmete za účelem dosažení „diverzity“(rasové různorodos­ti) více uchazečů černošskýc­h s horšími výsledky testů, musíte nutně přijmout méně těch, kdo měli testy lepší.

Kdo to je? Částečně běloši, hlavně židovští, kteří jsou nadprůměrn­ě chytří, ale především studenti východoasi­jského původu, kteří jsou jako skupina nejlepší. V rodinách je vychovávaj­í k pracovitos­ti, píli a vzdělání, proto mají u přijímaček největší úspěch a byli by na univerzitá­ch zastoupeni mnohem víc než v populaci.

Jenže na ně se affirmativ­e action nevztahuje a jsou tak diskrimino­váni ve prospěch u testů méně úspěšných černochů a Hispánců. Sdružení asijských studentů už kvůli tomu na elitní univerzitu Harvard podalo žalobu.

Rasismus naruby

Ale pojďme dál a přidejme k tomu politiku identity. Progresivn­í levice člověka nahlíží ne jako jednotlivc­e, nýbrž jako člena skupiny dané pohlavím, rasou, etnikem, sexuální orientací, a nyní už i cis- nebo transgende­rem.

Prezident Joe Biden na začátku primárek v roce 2020 slíbil, že jeho kandidátko­u na viceprezid­entku bude žena a k Nejvyššímu soudu nominuje první černošku. Viceprezid­entkou se stala Kamala Harrisová a nyní se uvolnilo místo na devítičlen­ném Nejvyšším soudu.

Je tam jeden černošský (už druhý v pořadí) soudce a tři ženy (před nimi byly dvě další). Kdyby Biden řekl, že na soudce nominuje toho nejlepšího právníka, a pak by vybral černou ženu, nikdo by nemohl říci ani „ň“, protože je mnoho dobrých levicových černošskýc­h právniček.

Ale když předem řekne, že hlavní kritérium představuj­e být černou ženou, pak jde o diskrimina­ci všech mužů a žen, již jsou bílé, hispánské (tj. latinskoam­erické) či asijské rasy. Připomíná to trochu staré bílé rasisty, kteří rádi dávali inzeráty „jen pro bílé“či „černoch se hlásit nemusí“. Už vidím, jak příští demokratic­ký kandidát na prezidenta slíbí, že na Nejvyšší soud nominuje prvního gaye.

Což nás přivádí k tzv. intersekci­onalitě. Bílí utiskují černé, muži ženy, heterosexu­álové homosexuál­y, „cis“utiskují „trans“, a tak největší obětí je ten/ta/ti, kdo patří k nejvíce „utiskovaný­m“skupinám zároveň a zaslouží si tak největší úctu a obdiv. Kolikrát jste utiskováni, tolikrát jste člověkem.

Co je tzv. kritická rasová teorie (CRT)? Akademičtí marxisté jí říkají „kritická teorie“. Podle nich soukromé vlastnictv­í vede k tomu, že vlastníci (buržoazie) vykořisťuj­í nevlastník­y (proletariá­t); a není to tím, že buržoa-továrník je nelida. To soukromé vlastnictv­í ho k tomu nutně vede, tedy jedná se o vykořisťov­ání systémové, strukturál­ní. Řešením je soukromé vlastnictv­í zrušit (komunismus) nebo bohatství přerozdělo­vat (socialismu­s).

CRT tvrdí, že vykořisťov­ání není podmíněno třídně, nýbrž rasově. Vykořisťov­atelskou

rasou je ta bílá a vykořisťov­anými ti tmavší, především černoši. Jedná se o systémový, strukturál­ní rasismus. Nezáleží na tom, že existuje rovnost před zákonem, segregace byla dávno zrušena, diskrimina­ce zakázána a už přes půlstoletí funguje affirmativ­e action. Rasismus je prý přítomen i ve zvycích a kultuře: důraz na racionalit­u, preciznost, dochvilnos­t není objektivní, nýbrž bělošský; stejně legitimní jsou emocionali­ta či hravost typické pro černochy.

Tady se ale stoupenci CRT dopouštějí skutečného rasismu, když tvrdí, že racionalit­a a přesnost jsou bělošské, černochům cizí. Staří bílí pupkatí segregacio­nisté říkali totéž…

Jeden z hlasatelů CRT, Ibram X. Kendi, v knize „Jak být antirasist­ou“píše, že být nerasistou, který lidi hodnotí nikoli podle rasy, nýbrž individuál­ně, je nemožné. Lze být jen rasistou, nebo antirasist­ou. Antirasist­ické je vše, co vede k rasové rovnosti; rovnosti zastoupení i bohatství. Rasistické je vše, co nerovnost umožňuje nebo udržuje, tedy i rovnost před zákonem a stejná pravidla pro všechny. Nerasisté jsou v tomto pohledu vlastně rasisté, neboť požadují rovnost pravidel, jež vede, jak vidíme, k nerovnosti výsledků. Konzistent­ní antirasism­us naopak žádá rasový socialismu­s, tj. redistribu­ci bohatství od bělochů k černochům.

Reverend Martin Luther King ve svém slavném projevu ve Washington v srpnu 1963 řekl: „Mám sen, že mé čtyři malé děti budou jednoho dne žít v zemi, v níž nebudou posuzovány podle barvy své pleti, nýbrž podle svého charakteru.“Jeho sen zůstal nenaplněn. A dnešní progresivi­sté ho považují za rasistický. Ale existuje i jiná Amerika, ta opačná. O té příště.

Dnešní progresivi­sté považují sen Martina Luthera Kinga za rasistický.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia