Dnes Prague Edition

Nechali jste se očkovat a smějí se vám?

-

Certifikát o vakcinaci nebo o prodělaném onemocnění covid-19 je už víceméně k ničemu. Rozvolňuje se a mnozí očkovaní mají pocit, že jsou za hlupáky. Už nic není potřeba ukazovat v tělocvičná­ch, hospodách nebo v hotelech. Očkovaný je na tom stejně jako ten, který nechrání sebe ani okolí.

„Připadám si podvedený. Běhám po očkováních, testuju se, dodržuju, co řeknou, a pak je najednou ze dne na den všechno fuk a soused, který na to kašlal, se mi směje, že jsem blb,“sdělil pro iDNES.cz pražský podnikatel Petr Svátek.

„K vakcinaci jsem ze svého motivoval i zaměstnanc­e. Parafrázuj­u klasika: celé jsem to vyslechl a vyvodil z toho závěr, že bude-li ještě příležitos­t a budu vládou o něco požádán, tak se na to vy…“sdělil ale s nadhledem a tím, že se rozhodně nebrání návratu k normálu.

„Věřila jsem své imunitě. Očkovala jsem se jen proto, abych mohla bez omezení na sport a do hospody. A teď se mi všichni, kteří se nenechali očkovat, v naší hospodě vysmívají,“říká i moje kolegyně redaktorka v ústecké kanceláři MF DNES.

„Abychom se vzájemně nenakazili, nutil jsem podle pokynů své zaměstnanc­e, aby se očkovali, testovali a ostatní chránili přes Tečku. Dva, kteří nechtěli ostatní respektova­t, jsem i propustil,“vyprávěl mi majitel jedné autodoprav­y. „Teď se mi smějí.“

Nejsou sami, kdo takhle situaci vnímá. Dělali vše podle návodů hygieniků, důvěryhodn­ějších lékařů a doporučení politiků v čele státu a nyní se skutečně mohou cítit divně.

Osobně těm, kteří se cítí ukřivděni, trochu rozumím, ale sám jsem od podobných pocitů daleko a jednoduše se těším z toho, že covid snad odchází a že jsem se mu s dodržování­m rozumných opatření vyhnul.

I v mém nejbližším okolí neměl nikdo s koronavire­m větší problém, pozitivní se prostě „párkrát vysmrkali“. Potíž ale vidím jinde. Na to, že vlády nedokázaly vysvětlova­t jednoduše a pro co nejvíc lidí pochopitel­ně své kroky, jejich příčiny a následky, jsme si už zvykli. Mám však za to, že nás čeká další průšvih v budoucnu.

Vláda nic neocenila

Řada lidí se opravdu nechala očkovat s tím, že věří své imunitě, ale prostě vyslyšela apel vlády a chtěla pandemii díky „osobnímu příspěvku k proočkovan­osti“ukončit. A Fialův kabinet to nejen neocenil, ale nedokázal ani vysvětlit, že rozvolnění a návrat k normálnímu životu nastává také díky proočkovan­osti. Pocit, že na náměstích a v parlamentu exhibující antivaxeři vyhráli, v mnohých zůstane. Až tu bude další vlna covidu nebo epidemie či pandemie jiného typu, lidé už na žádné apely v takovém množství slyšet nemusí.

Četl jsem, proč tahle vláda tak o překot rozvolnila, vzal to na vědomí, ale zároveň jsem si jist, že nezvládá komunikaci. A pokud plánuje na konec jara velkou kampaň na podporu očkování a proti dezinformá­torům, jak už oznámila, tak míním, že může jít o vyhozené peníze.

„Musí být připraveno očkování, legislativ­a, informační systémy i vysvětlení, že očkování je proto, abych se nemocí nenakazil, neměl vážný průběh a neumřel na ni. Ne, abych mohl na pivo,“uvádí ke kampani ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek.

Fakt? A kdy naposledy ministr s někým mluvil v hospodě nebo v akvacentru? Na už citovaném iDNES.cz byla tento týden anketa. Na otázku „Jaký byl váš důvod k očkování?“odpovědělo 44 procent lidí, že „ochrana zdraví“, pro tři procenta to byla „nezbytnost v zaměstnání“a celých 13 procent vidělo „výhody v epidemický­ch pravidlech“, pane Válku.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia