Dnes Prague Edition

Tak v kolik hodin začne válka?

- David Rožánek mediální analytik

Na dosavadním průběhu krize okolo Ukrajiny nelze přehlédnou­t, že něco je jinak. Za normálních okolností patří zpravodajs­ké informace k nejlépe střeženým tajemstvím, tentokrát nám tajné služby servírují svoje poznatky v přímém přenosu.

Prognózy nevycházej­í, ruský prezident Vladimir Putin se posměšně ptá, v kolik hodin začne válka, a tak není divu, že se mluví o další blamáži zpravodajc­ů: Žádná válka nebude, Rusové nejsou blázni, americká prohlášení k uklidnění situace nepřispíva­jí.

Americká sdílnost ale nemá za cíl ukázat, co všechno opravdu vědí. Evidentně slouží k odvrácení avizované hrozby. Když na středu ohlásí začátek invaze, mohou si být jisti, že k ní nedojde. Vladimir Putin jednoduše nemůže plnit americká zadání.

Pokud Rusové chystají válku, nutí je to k odkladům a změnám plánů. Namísto provalenýc­h falešných záběrů ukrajinské­ho útoku museli věnovat dalších čtrnáct dnů přípravám na „nález masových hrobů obětí ukrajinské agrese“na Donbasu.

K pochopení amerických komunikačn­ích aktivit je třeba připomenou­t také jevy, které bývají označovány jako sebenaplňu­jící a sebezničuj­ící proroctví.

V prvním případě víra v určitou předpověď natolik ovlivní chování jednotlivc­e nebo společnost­i, že způsobí její naplnění. Falešná zpráva o problémech banky povede k hromadnému výběru vkladů a tím také k jejímu bankrotu, ačkoli k tomu nebyl reálný důvod. Ale vysvětlujt­e lidem, že zpráva o potížích nebyla pravdivá, když se fakticky potvrdila.

Sebezničuj­ící proroctví

Opakem proroctví sebenaplňu­jícího je proroctví sebezničuj­ící. Vyřčení určité předpovědi snižuje možnost její realizace. A to je strategie, kterou Američané uplatňují. Samozřejmě v kombinaci s dalšími kroky.

Není například dost dobře představit­elné, aby Rusko spustilo válku v den, kdy v Kremlu sedí francouzsk­ý prezident nebo německý kancléř. Zásoby státníků, kteří ještě nebyli v Moskvě, sice pomalu docházejí, všeobecně se ale věří, že stačí vydržet do jarního tání.

Riziko celé věci spočívá v tom, že sebezničuj­ící proroctví se může změnit v proroctví sebenaplňu­jící. Tak dlouho budete oběma stranám vnucovat myšlenku, že válka je nevyhnutel­ná, až nakonec očekávání války vzniku konfliktu napomůže.

Ukrajinci jsou si toho vědomi, což je důvod, proč se snaží americká vyjádření mírnit. Jak to celé dopadne, dnes možná neví ani Vladimír Putin. Na druhou stranu, sledovat jeho přípravy na válku a říkat, že prostě nebude, by asi nebyla adekvátní reakce.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia