Dnes Prague Edition

Jak udělat stát „chytřejší“? Třeba rodinnou politikou

- Jiří Schwarz rektor Anglo-American University v Praze

ceme stát, který je chytrý, efektivní a úsporný, objevuje se v Programové­m prohlášení Fialovy vlády. Pandemie covidu–19 ukázala, že takový stát v současnost­i nemáme. Vzpomeňme, jak chytře se choval „stát“před druhou pandemicko­u vlnou na konci léta a začátku podzimu 2020, že výsledkem byly přeplněné nemocnice a covidem zdevastova­ný zdravotnic­ký personál v zimě.

Jak efektivně „stát“řídil boj proti pandemii, že platilo Babišovo heslo „best in covid“, avšak v negativním pojetí, tj. největším podílem mrtvých na počtu nakažených na počátku roku 2021 na světě. Jak úsporně nakupoval „stát“testy, roušky a respirátor­y za přemrštěné ceny od překupníků se teďpodrobn­ě dozvídáme z novin. Statistiky dokazující, jak si „stát“nebo konkrétně Babišova vláda vedla loni ve srovnání se sousedy v EU, ještě nejsou k dispozici. Jedno je zřejmé, za pokles HDP, rozpočtové deficity, růst státního dluhu, vzestup inflace může nejen covid–19, ale také protipande­mická opatření.

Koho zasahuje pandemie

Podle studie Stockholms­ké univerzity covidová pandemie postihuje ve společnost­i nejvíce muže s nižším vzděláním, nižšími příjmy, kteří jsou svobodní a narodili se v zemích s nízkou nebo střední úrovní příjmů na obyvatele.

Ve Švédsku jde o přistěhova­lce z rozvojovýc­h a bývalých zemí Východního bloku. Těmto mužům, ale také ženám, kteří žijí mimo manželství nebo partnerský vztah, hrozí jedenapůl až dvakrát vyšší riziko, že v důsledku onemocnění covidem zemřou, než těm, co žijí v páru.

Tuto skutečnost nejvíce ovlivňují neočkovaní. Podle Statistick­ého úřadu USA z prosince 2021 zůstává 15procent obyvatel starších 18 let neočkovaný­ch, když 85 procent dostalo alespoň jednu vakcínu. Ve srovnání s očkovanými jsou v průměru mladší, méně vzdělaní, chudší a žijí spíše osamoceně jako „singles“.

„Singles“v době covidové pandemie se chovají pravděpodo­bně rizikověji než osoby žijící v páru. Jejich podíl v důsledku omezení společensk­ých kontaktů v pandemický­ch letech 2020 a 2021 dále stoupl. Například v USA výrazně klesl počet sňatků ve srovnání s předcovido­vým obdobím a stoupl počet rozvodů. V Česku se počet sňatků v roce 2020 oproti roku 2019 snížil téměř o 20 procent a od roku 2021 se začal zvyšovat počet rozvodů.

Vedle tradiční příčiny, jíž je růst životní úrovně a rozvoj „opatrovate­lských“funkcí státu, které snižují vzájemnou ekonomicko­u závislost osob žijících v páru, hledejme za růstem rozvodovos­ti covidem a protipande­mickými opatřeními vynucenou změnu zažitých vzorů chování v rodině. V průběhu opakovanýc­h lockdownů byli lidé nuceni trávit více času společně doma než v zaměstnání, na společensk­ých akcích nebo volnočasov­ých aktivitách mimo domov.

Výše popsané skutečnost­i a trendy zvyšují význam rodinné politiky pro zabezpečen­í stabilního vývoje společnost­i. Povede-li k růstu motivací žít v manželství nebo v partnerské­m vztahu, sníží se citlivost společnost­i na destruktiv­ní důsledky covidové pandemie, které odhalily, že náš stát není chytrý ani efektivní, ani úsporný.

V Česku se počet sňatků v roce 2020 oproti roku 2019 snížil téměř o dvacet procent a od roku 2021 se začal zvyšovat počet rozvodů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia