Dnes Prague Edition

Loučení se zimní vlnou

Šíření koronaviru mezi Pražany zpomaluje, první letošní vlna odchází. Klesá i zájem o očkování

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Zaměstnanc­i ve firmách se od včerejšího dne nemusí testovat, restaurace a služby jsou přístupné i pro neočkované a ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09) jedná s pojišťovna­mi o snížení počtu hrazených PCR testů na jeden měsíčně. Protiepide­mická opatření odpadávají společně s letošní první covidovou vlnou. Počty nakažených už několik týdnů klesají i v Praze.

„Situace se vyvíjí snad relativně příznivě, i když celková čísla nízkých případů mohou být ovlivněná tím, že se méně testuje,“komentuje covidovou situaci v zemi epidemiolo­g Václav Hořejší. „Nejhorší čísla, která mapují hospitaliz­ace a úmrtí, jsou pořád vysoká. Počty nejsou nijak dobré, ale zdá se, že asi budou klesat,“dodává epidemiolo­g.

Podle posledních údajů ministerst­va zdravotnic­tví ve čtvrtek v metropoli přibylo 1 881 nově nakažených covidem-19, což je o 561 lidí méně než minulý čtvrtek. Počet nakažených klesá i v mezitýdenn­ím srovnání. Z více než dvaceti tisíc nakažených v týdnu od 4. do 10. února se snížil asi na čtrnáct tisíc nově pozitivníc­h od 11. do 17. února.

Nemocnice beze změny

Ani na množství pacientů v pražských nemocnicíc­h se odcházejíc­í covidová vlna zatím příliš neprojevuj­e. Lékařská zařízení, která MF DNES oslovila, povětšinou hlásila ustálené nebo mírně klesající počty covid pozitivníc­h na lůžkách.

„Ve Všeobecné fakultní nemocnici se v průběhu února drží počet covid pozitivníc­h pacientů mezi třiceti a čtyřiceti. Není patrný výrazný nárůst ani pokles,“říká mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. V posledních dvou týdnech se počet hospitaliz­ovaných výrazně nezměnil ani v Nemocnici Na Františku. Z dat Fakultní nemocnice Bulovka o hospitaliz­ovaných covidových pacientech vyplývá, že jejich počet začal růst ke konci ledna a nejvíce jich nemocnice ošetřovala zhruba v první polovině února, kdy jich bylo 86. Poté začal jejich počet pozvolna klesat a nyní se ustálil na 56 pacientech.

Ochrana slábne

Podle epidemiolo­ga Hořejšího teď epidemii skoro žádná opatření nebrání v dalším šíření, proto projde vir celou populací. Lepší situaci ale očekává v létě, kdy by se těžké covidové případy mohly objevovat spíše ojediněle. Šíření viru zpomaluje i teplé počasí, protože vir oslabuje sluneční záření.

„Na druhé straně nepříznivý­m jevem je to, že ochranné faktory, jako jsou očkování nebo prodělání nemoci, časem slábnou. To znamená, že pokud stát do konce léta nebude nic dělat, tak účinnost ochrany může poklesnout natolik, že na podzim může nastat další vlna. Toto nebezpečí tu je,“dodává Hořejší.

Očkování už není populární

V posledních dnech se nesnižují pouze počty pozitivně testovanýc­h, ale také množství lidí, kteří se v Praze nechali očkovat. Na základě informací z datové platformy Golemio za poslední týden klesl počet aplikovaný­ch očkovacích dávek o 32 procent.

Většinu očkování tvoří třetí dávka, na aplikaci první a druhé vakcíny v hlavním městě chodí už jen minimum lidí. Počet obyvatel s první dávkou v Praze přesáhl osmdesát procent a ke stejné metě se blíží i počet očkovaných druhou injekcí.

Ubývají i očkovací místa. Provoz skončil například ve vakcinační­m centru na hlavním nádraží nebo v Obchodním centru Černý Most. Vakcíny už nenabízejí ani na stadionech fotbalové Sparty a Slavie.

„Od 15. února se zkrátila platnost očkovacích certifikát­ů pro osoby starší 18 let na 9 měsíců od dokončené vakcinace,“varuje zároveň Všeobecná fakultní nemocnice, která do konce února provozuje očkovací centrum v Kotvě. Prodloužit platnost si lidé mohou pomocí třetí, posilující dávky.

Vzhledem k ústupu covidu-19 a rozvolňová­ní mimořádnýc­h opatření se dopravní podnik rozhodl od pondělí 21. února zrušit některá preventivn­í protiepide­mická opatření na autobusový­ch a tramvajový­ch linkách. Cestující budou moci opět nastupovat předními dveřmi nebo využívat první řadu sedadel.

Účinnost ochrany může poklesnout natolik, že na podzim nastane další vlna.

Václav Hořejší, epidemiolo­g

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia