Dnes Prague Edition

Hasiči mají chytré bundy, změří polohu i žár

-

RADOTÍN Venkovní teplotu i pod oblekem při zásahu pražských hasičů budou měřit speciální čidla zabudovaná v novém obleku. Bunda je rovněž schopna vyslat upozornění při potížích, umožní určit polohu nebo automatick­y přenést informace do mobilního telefonu či tabletu velitele zásahu. Oblek je vybaven pamětí, která uchová informace o postupu hasiče.

Obleky nyní testují hasiči v Radotíně, kteří dostali prvních patnáct kusů speciální výbavy, 12 obdrželi darem. Za zbylé zaplatili asi 100 tisíc korun. „Nové obleky jsme pořídili proto, abychom si byli v reálných podmínkách schopni vyzkoušet, jestli smart funkce budou trvale funkční i v podmínkách standardní­ch zásahů. Rovněž proto, abychom nastartova­li základní úroveň pro další rozvoj. Obleky umějí něco a my víme, že umějí ještě víc,“řekl ředitel hasičů Libor Prudil.

Zda budou mít obleky také další jednotky nejen v Praze, bude záležet na několika faktorech, například na financích. Zároveň podle Prudila hasiči nechtějí ostatní jednotky vybavovat vývojovými obleky, ale až těmi finálními. „Výsledek prvotního bádání chceme udělat na konci března a pak říci, že jako druhou etapu uděláme druhou či třetí verzi,“uvedl Prudil. Oblek je vybaven čidly na vnitřní i vnější teplotu. Jakmile teplota překročí určitou hodnotu, světla na bundě hasiče automatick­y upozorní. Další funkce umožňuje hasiči vyslat kolegům signál, že má problém. Stačí pouze strhnout na krku takzvaný emergency flap.

„Oděv začne červeně blikat, tudíž jeho bezprostře­dní okolí vidí, že má problém a je třeba mu pomoci. Oblek navíc umí odeslat svou GPS pozici,“řekl Jiří Koželuh z firmy GoodPro, která obleky vyrobila. Oděv má také obdobu letecké černé schránky, kdy jsou zaznamenán­y například údaje o pohybu hasiče nebo teplotách.

 ?? Foto: M. Říhová, ČTK ?? Nouzová klapka Smart bunda má v oblasti hasičova krku bezpečnost­ní klapku, která kolegům vyšle signál, že má problém.
Foto: M. Říhová, ČTK Nouzová klapka Smart bunda má v oblasti hasičova krku bezpečnost­ní klapku, která kolegům vyšle signál, že má problém.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia