Dnes Prague Edition

Láska. Zloba. Cenzura

Vhled do nitra olympijské­ho fanouška z Číny. Koho tamní lid zbožňuje? A koho naopak nenávidí?

- Jan Daněk reportér MF DNES v Pekingu

Každé jeho olympijské představen­í pro čínský internet znamenalo tsunami vlídných zpráv. „Balet na ledě.“„Nechyběla krása. A síla.“„S odvahou čelil chybám. Juzuru Hanju si zaslouží náš obdiv.“

Na sociální síti Weibo – čínské obdobě světově rozšířenéh­o Twitteru – se houfně podporoval krasobrusl­ař, který se marně snažil přelstít gravitaci a skočit čtverný axel. Číňané si stýskali, že kvůli proticovid­ovým omezením přímo v hale nemohli Hanjua odměnit plyšovým medvídkem Pú, kterého by jindy a jinde hodili na led.

Jenže pozor, Hanju závodí za Japonsko, s nímž má Čína velice komplikova­né vztahy. Naopak jeho rivala a potomka čínských rodičů Nathana Chena označovali za zrádce, kterého by úřady měly vyhostit. „Stejně je moc bílý.“

„A uráží Čínu!“Američana nevzali na milost ani po špičkovém výkonu, který mu v Pekingu zajistil zlatou. Chenovi nepomohlo dojemné vyprávění, že životního výsledku dosáhl ve městě, kde se seznámili jeho rodiče, kteří mu fandili přímo v hledišti.

Naopak mu přitížilo, že se dřív zastával reprezenta­čního kolegy Evana Batese, který odsoudil porušování lidských práv v Číně. Chen představov­al pro Číňany třídního nepřítele číslo jedna. „Raději se nebudu dívat na sociální sítě,“plánoval šampion. „Vím, že někdy může být jejich obsah docela toxický.“

(Ne)přízeň krasobrusl­ařům docela hezky vyjadřuje přístup čínského fanouškovs­kého lidu.

Je to buď láska, nebo nenávist. A též se hodí připsat přísnost, neznalost a cenzura.

K ní museli čínští strážci virtuálníh­o prostoru sáhnout po krasobrusl­ařské soutěži týmů, kterou hostitelsk­é zemi pokazila Beverly Zhu, rodačka z Los Angeles.

Výhra, nebo nic. Stříbro nestačí

Nervózní teenagerka, která po změně občanství závodí jako Ču I, ve volné jízdě dvakrát upadla. Video jejího nezdaru jen na síti Weibo zhlédlo přes 230 milionů uživatelů, kteří jen chrlili nenávistné příspěvky. A cenzoři záběry raději stáhli.

Experti vysvětlují, že tamní lid láskyplně nepřijímá každého zahraniční­ho sportovce, který kývne na nabídku reprezento­vat miliardovo­u zemi. Vstupuje do toho i tzv. „win at all cost mentality“, což je v Číně hojně praktikova­ný přístup. Vyhrát za každou cenu je způsob chování, který loni po letních hrách nehezky pocítil například smíšený pár čínských stolních tenistů, který z Tokia po porážce s domácím týmem dovezl „pouze“stříbro.

Státní média jejich výsledek označovala jako výraz neúcty k vlasti a reprezenta­ntka Liou Š’-wen se po přívalu online urážek se slzami v očích omlouvala: „Selhala jsem. Všem se omlouvám.“

„Ale obecně se lidé v Číně odklánějí od mentality vyhrát za každou cenu,“poznamenáv­á pro BBC žurnalista Mark Dreyer, který z Pekingu píše pro China Sports Insider. „Vláda se víc snaží, aby sport představov­al spíš zdravý způsob života než prostor, který umožňuje vítězství,“doplňuje Dreyer.

Pekingské triumfy však vygenerova­ly novou čínskou superhvězd­u.

„Bude slavná jako Jao Ming,“srovnává ji publicista Jeff Ruffolo s někdejší basketbalo­vou ikonou.

„Je to zlaté dítě v zemi s nejrychlej­i rostoucí ekonomikou na světě,“přidává se marketingo­vý expert Mike Hanley.

O kom je řeč? Jmenuje se Eileen Guová, nejspíš jste už o ní zaslechli.

Hvězda radila, jak na cenzuru

Akrobatick­á lyžařka závodí za Čínu. Pokud máte v hlavě ještě příběh krasobrusl­ařské nešťastnic­e Ču I, nejspíš si povšimnete několika paralel. Obě dívky pocházejí z Kalifornie. Už pár let reprezentu­jí zemi svých předků. A stále jim ještě není ani dvacet. Na rozdíl od Ču I však akrobatick­á lyžařka slavila v Pekingu dvě zlata a stříbro. Po medailovýc­h jízdách server Weibo kolaboval pod náporem nadšených Číňanů.

Nová sportovní modla už nafotila i snímky pro módní časopis, které si umístila na Instagram. Jedna z uživatelek se jí tam v komentáři veřejně optala, zda jí nepřijde pokrytecké používat sociální síť, kterou lidé v Číně mají zablokovan­ou. A Guová s bezelstnos­tí osmnáctile­té slečny odpověděla: „Každý si přece může skoro zadarmo stáhnout VPN.“Šifrovaný přístup k internetu je v Číně nelegální. Doporučení trojnásobn­é medailistk­y se šířilo i po čínském Weibu, než je cenzoři vymazali.

Tajemstvím končících her už také nejspíš zůstane, kdo přesně a za jakých podmínek se dostal na tribuny olympijský­ch sportovišť. Čínští fanoušci na nich mnohdy působili neznale. Třeba při hokejových zápasech vyloudil hlasitější aplaus odchod hráčů do kabin nebo přestávkov­ý program. Víc o jejich duši vypoví vyjadřován­í na internetu. Číňané zbožňují. Nebo nenávidí. A nic moc mezi tím.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Buď, anebo... Čínští fanoušci? Je to buď láska, nebo nenávist. A též se hodí připsat přísnost, neznalost a také cenzura.
Foto: Profimedia.cz Buď, anebo... Čínští fanoušci? Je to buď láska, nebo nenávist. A též se hodí připsat přísnost, neznalost a také cenzura.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia