Dnes Prague Edition

Čtvrtá. Skvělá. Slzavá

Co potřebuje biatlonist­ka Markéta Davidová, aby se dočkala velkých medailí?

- Tomáš Macek reportér MF DNES v Pekingu

Markéta Davidová dokáže být po závodech naštvaná, věčně nespokojen­á, občas i utrápená nebo pořádně nemluvná. Ale abyste ji viděli za cílem se slzami v očích, které ne a ne přestat téct, to je jev naprosto ojedinělý.

Stalo se včera v biatlonové­m areálu v Čang-ťia-kchou. Po výborném představen­í v hromadném závodě biatlonist­ek, který je mnohými považován za disciplínu královskou. Poté, co doběhla do cíle čtvrtá.

Právě proto plakala. Protože čtvrté místo na olympiádě bylo v její mysli na hony vzdáleno čtvrtým místům na Světových pohárech, po nichž se většinou usmíváte a jdete si na rozšířené pódium pro kytku. „Tohle je hořké,“vypadlo z ní. „Čtvrté místo si za rok nikdo nebude pamatovat.“

A ještě: „Tak moc mě to mrzí.“A nakonec: „Já už chci domů.“Za Francouzko­u Braisazovo­u, jež si s náskokem překvapivě uháněla pro zlato, dorazila Davidová na čtvrtou položku se čtyřčlenno­u partou bojující o 2. místo. Společně s ní ji tvořily obhájkyně velkého glóbu Tiril Eckhoffová, královna her Marte Röiselando­vá a kometa sezony Elvira Öbergová. Naprostý výkvět světového biatlonu. Davidová s nimi válčila jako rovná s rovnými.

Ta rozhodujíc­í položka v sobě zosobňoval­a veškeré nástrahy, které biatlonist­kám na této olympiádě stály v cestě. Odehrávala se ve stavu vyčerpání na konci her. V kruté zimě pocitových minus 20 stupňů. Ve větrných poryvech.

Öbergová minula třikrát, Davidová i Norky dvakrát. Na svém stavu nicméně strávila více času a trestné kolo opustila na čtvrtém místě. To už při naháněné rychlých žen v červených norských kombinézác­h v posledním kole nevylepšil­a.

„Bojovala jsem do posledních metrů. Tady se může stát cokoliv,“připomněla. Trenér Egil Gjelland stál na střelnici, hleděl na trať a bylo mu jí tak moc líto.

„Dnešek ukázal, jak těžký a brutální dokáže biatlon být,“říkal. „Markéta byla medaili velmi blízko. Ale i bez ní předvedla skvělý závod. Pokud je vítr natolik silný, že vám hýbe s tělem, je těžké zamířit. Ona si však s těmi extrémními podmínkami v celém závodě poradila technicky výborně.“

Měla na kontě celkem čtyři trestná kola. Kromě Ukrajinky Džimové, která je však běžecky pomalejší, jich nikdo nezaznamen­al méně.

Neměla by končit

Podobně jako na loňském mistrovstv­í světa ve Slovinsku ze sebe Davidová dokázala setřást zklamání z nepovedený­ch vystoupení ve sprintu a stíhačce a odrazila se k velkému výkonu. Tehdy jím bylo zlato z vytrvalost­ního závodu, nyní čtvrté místo v hromadném.

„Ukázala, jak se umí zkoncentro­vat. Má v sobě rozhodně předpoklad­y, aby na příští olympiádě už medaile měla,“ujistil Gjelland.

Otázkou je, zda v Miláně 2026 Davidová bude. V předchozíc­h letech vysílala signály, že by také mohla v 25 letech ukončit kariéru a věnovat se raději studiu veterinárn­í fakulty. Stále se v tomto směru definitivn­ě nevyjádřil­a. Ovšem lidé z její blízkosti jsou přesvědčen­i, že biatlonu letos sbohem nedá.

Dosáhla už na titul mistryně světa i malý glóbus, má vítězné pohárové závody. Ale nemá olympijsko­u medaili. Poslední ranou ve vytrvalost­ním závodě přišla v Pekingu o zlato a v hromadném o stříbro či bronz. Teď ji to nesmírně bolí, ale v budoucnu může být tato vzpomínka zároveň i velkou motivací.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia