Dnes Prague Edition

Karantény přes SMS. A také nižší pokuty

- Nižší pokuty

Jaké dopady bude mít nový pandemický zákon? MF DNES přináší stručný přehled.

Regulace podnikání

Na základě mimořádnéh­o opatření budou ministeršt­í úředníci a hygienici moci výrazně omezit libovolnou činnost v restaurací­ch, obchodech, na tržištích či službách. Dále i v zoo, botanickýc­h zahradách, muzeích, galeriích, na hradech, zámcích, ve hvězdárnác­h, při konání kulturních a dalších festivalů, zotavovací­ch akcí nebo příměstský­ch táborů pro děti.

Omezení nově dosáhnou i na činnosti vykonávané mimo provozovny, tedy u zákazníka (např. práce kadeřnic u klientů či řemeslníků).

Sportovišt­ě a výuka

Novela umožní omezit provoz vnitřních a venkovních sportovišť, výuku ve školách i v předškolní­ch zařízeních.

Možnost testování všech

Úřadům vznikne možnost nařídit testování nejen zaměstnanc­ům a jiným pracovníků­m, což mohou i nyní, ale také podnikatel­ům, studentům, žákům a předškolák­ům.

Karanténa a samoizolac­e

Hygienici budou mít možnost nařídit lidem karanténu i telefonick­y nebo formou krátké SMS s unikátním kódem. Na jeho základě člověk v případě zájmu na stránkách příslušné hygienické stanice ověří pravost SMS či podá proti rozhodnutí o karanténě nebo nařízení izolace námitku. Hygienici o ní musejí rozhodnout během třídenní lhůty. Pokud do té doby nedají vědět, karanténa či izolace tím skončí.

Lidem, kteří se vrátí ze zemí se zvýšeným rizikem nákazy, bude možné nařídit takzvanou samoizolac­i.

Vyšší pravomoci hejtmanů

Poté, co situaci projedná krizový štáb, hejtmani budou moci vyzvat krajskou hygienicko­u stanici, aby vyhlásila mimořádné opatření. Získají i možnost navrhnout jeho znění. Krajští hygienici návrh posoudí.

Dojde ke snížení horního stropu pokut za porušení stanovenýc­h nařízení. Zatímco dnes maximální pokuta za porušení činí tři miliony korun, nově je stanovena na 600 tisíc. Při opakování porušení lze dnes vyfasovat pokutu až čtyři miliony korun, nový limit je 800 tisíc.

Zodpovědné zdravotnic­tví

Nařízení zůstane jen v gesci ministerst­va zdravotnic­tví, nikoli ministerst­ev vnitra a obrany, což obsahoval původní vládní návrh. Možný bude přezkum Nejvyšším správním soudem.

Platnost jen do listopadu

Platnost zákona poslanci prodloužil­i z konce února na konec listopadu 2022. Původně vláda navrhovala časově neomezenou dobu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia