Dnes Prague Edition

„U mě prostitutk­a také nezvonila“

- Mareš Josef

Bývalý šéf mordparty a scenárista Devadesáte­k výhrady bývalých kolegů nechápe. „Nečekal jsem, že se tak vžijí do smyšlených postav,“říká.

Co říkáte výtkám vašich bývalých kolegů? Proč jste třeba z policisty Tůmy v podání Ondřeje Sokola udělal člověka, který se zapletl s arménskými mafiány a nakonec šel pracovat pro Františka Mrázka? František Havlovič to nese dost špatně, protože si ho s tím lidé spojují. Tři vaši bývalí kolegové přitom tvrdí, že nic takového neudělal. Bylo třeba nutné, aby se „jeho“postava jmenovala „Franta“? Janu Štočkovi zase vadí, že jste z něj udělal „pitomce“, který neumí řídit a střílet. Bylo to nutné?

Pokud měl být Plíšek v Devadesátk­ách předobraze­m Plíška v Případech, tak to tak muselo být. Starý Plíšek neřídí auta a se střelbou má také problémy. Musím se trochu pousmát, že tohle Honzovi Štočkovi vadí. Že ale Plíšek v Případech s lehkostí řeší případy, u kterých Honza nikdy nebyl, to mu překvapivě nevadí…

Musím připomenou­t, že už všechny postavy detektivů a vyšetřovat­elů v Případech jsou vymyšlené a žádná z postav není čistým předobraze­m žádné konkrétní osoby. Když jsme si ty postavy vypůjčili a přenesli je do Devadesáte­k, tak je logické že zůstávají i nadále fiktivní.

Co říkáte na výhrady, že jste se na případu orlických vražd vlastně nepodílel, maximálně byl jednou na pontonu zaměřovat GPS, případně sepsal tři domovní prohlídky? Přitom postava vyšetřovat­ele Kozáka, jehož jste předobraze­m, má v Devadesátk­ách na vyšetření případu velký podíl.

Na pontonu jsem byl opakovaně. Nemyslím si, že by kolegové mou účast na případu popírali s nějakým špatným úmyslem. Pravděpodo­bně si to nepamatují. Uběhlo skoro 30 let a já byl tehdy pro ně mladý, začínající vyšetřovat­el.

Na rozdíl od kolegů mám výhodu, že jsem při psaní scénáře měl k dispozici vyšetřovac­í spis, takže mohu s určitostí prohlásit, že jsem provedl protokolár­ní ohledání při vytažení 1. sudu na hladinu, stejně tak jako otevření na ústavu soudního lékařství. Ten samý den jsem vyslechl jako svědky potápěče, kteří se na vytažení sudu nejvíce podíleli. Poté jsem připravova­l s kolegy veškeré návrhy na domovní prohlídky (bylo jich určitě víc než tři), souhlasy se zadržením apod. V době realizace jsem ohledával Kunův sklep (který byl z hlediska důkazního nejdůležit­ějším místem), vyslýchal svědky, kteří k případu začali mluvit, vyslechl a obvinil Meierovou… Můj poslední vyšetřovac­í úkon bylo vytažení pletiva s ostatky Katovského a jeho následné ohledání na pitevně. Prostě přesně tak, jak je to uvedeno v seriálu. Přesně takový byl můj podíl na vyšetřován­í případu.

Mrzí mě, že si to berou osobně. Nejde o životopisn­ý film o Štočkovi a Havlovičov­i. Nikde není napsáno, že právě oni dva jsou obrazy Plíška a Tůmy. Na příkladu Tůmy ukazuji, čemu všemu museli tehdejší detektivov­é čelit.

Na tiskové konferenci v ČT před spuštěním seriálu jsem dopředu avizoval, že pravdivě je popsáno, jak policie fungovala, jak vyšetřoval­a, ale osobní linky policistů jsou vymyšlené. To se týká i postavy Kozáka. Jestli si někdo myslí, že nějaká prostitutk­a zvonila na dveře mého bytu, tak ho musím zklamat. Jenže já to na rozdíl od kolegů neřeším, protože vím, že je to fikce.

Každá postava v seriálu by pro přehlednos­t měla mít jiné jméno. Franta je běžné jméno, které tam chybělo. Nic jiného v tom nehledejte. To by se mohl ozvat třeba i František Jonáš, který na případu také dělal a byl to mimochodem on, Josef Mareš, který se výrazně podílel na rozmluvení Kopáče. Neprávem je na něj v souvislost­i s Orlíkem zapomínáno. bý- valý šéf mordpar- ty (nahoře), a he- rec Kryštof Bartoš.

Nemáte třeba chuť se s bývalými kolegy potkat a všechno si vyříkat?

Oba byli mí kolegové, poté podřízení, se kterými jsem nikdy neměl žádný problém. Nechápu, že to řeší přes média. Moje svědomí vůči nim je čisté. Vědomě jsem jim určitě nechtěl ublížit. To, že se do smyšlených postav tak vžijí, jsem upřímně vůbec nečekal. (pdk)

 ?? Foto: ČTK ?? Oběti v sudu Autentický snímek, který zachycuje vytažení sudu s obětí orlických vrahů.
Foto: ČTK Oběti v sudu Autentický snímek, který zachycuje vytažení sudu s obětí orlických vrahů.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia