Dnes Prague Edition

Vládní škrty: Kolik lidí opravdu skončí?

Finanční správa vyhodila ke konci března 300 lidí. Dalších sto má jít v červenci

- Eva Pospíšilov­á Karel Hrubeš

Státní instituce a podniky opustily od nástupu vlády Petra Fialy (ODS) stovky lidí. K dnešnímu dni bylo například zrušeno 325 míst ve státní správě. Začala totiž platit nová systemizac­e služebních a pracovních míst, kterou minulou středu schválila vláda. Ta si od ní slibuje úsporu 413 milionů korun ročně.

„Plníme to, co jsme slíbili voličům. Udělali jsme další krok ke snižování úřednickýc­h míst ve státním aparátu,“řekl premiér Petr Fiala (ODS). Samotných ministerst­ev se ale současné rušení míst dotýká jen okrajově, a to ještě jen některých, zjistila MF DNES. Nejvíce – 300 míst – teď v rámci nové systemizac­e zrušily úřady Finanční správy.

„Ke zrušení služebních míst dochází na základě státního rozpočtu na rok 2022, kdy bylo Finanční správě uloženo v návaznosti na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí urychlit snížení počtu míst,“stojí v odůvodnění zmíněné systemizac­e.

O dalších sto úředníků by Finanční správa měla přijít k 1. červenci.

Když přitom minulý týden premiér Fiala a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) mluvili o záměru zeštíhlit státní správu, nikdo moc netušil, koho se vlastně rušení 325 míst týká.

Tomu napovídal i mail zaslaný ve středu MF DNES z ministerst­va zemědělstv­í, kde mělo být zrušeno několik systemizov­aných míst. Fakticky obsazena z nich ale byla jen čtyři. „S ohledem na to, že s těmito zaměstnanc­i ještě nebylo zahájeno řízení o jejich dalším působení na ministerst­vu, není možné se k tomuto prozatím vyjadřovat,“uvedl mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Ministerst­va se ale nakonec s odpověďmi na dotazy MF DNES vypořádala. A to i proto, že většiny z nich se nově nastavená systemizac­e vůbec nedotýká, jako třeba ministerst­va spravedlno­sti nebo paradoxně i financí. „V důsledku změny systemizac­e nedochází k ukončení žádného pracovního poměru ani k řízení ve věci služebního poměru, jehož důsledkem by mohlo být jeho skončení,“napsal MF DNES Šimon Blecha z resortu financí.

Místo odchodu přesun

Z ministerst­ev se nově platná systemizac­e asi nejvíce dotkla ministerst­va pro místní rozvoj. I když dotkla... „K 31. březnu je zrušeno celkem 16 systemizov­aných míst,“uvedl v reakci na dotaz Vilém Frček z oddělení komunikace ministerst­va. Hned ale doplnil, že žádnému ze zaměstnanc­ů, kterým byla místa zrušena z důvodu organizačn­ích změn, neskončil pracovní nebo služební poměr k 1. dubnu. Ministerst­vo totiž využilo změn k vybudování nového analytické­ho pracoviště. A lidé, jimž byla ke konci března zrušena místa, tam nejspíš zamíří.

Obdobně je tomu i na ministerst­vu vnitra, kde dvanáct zrušených míst nahradili dvanácti místy novými. V pozici náměstka pro řízení sekce informační­ch a komunikačn­ích technologi­í zde snad jen skončil Jaroslav Strouhal.

Od nástupu nové vlády už státní sféru kromě úředníků opustili také manažeři, mimo jiné právě i šéfka Finanční správy Tatjana Richterová nebo ředitel Českých drah Ivan Bednárik. Odchod včera oznámil i šéf celníků Milan Poulíček a ke konci března ve funkci skončil i šéf finanční rozvědky Libor Kazda, který na jeden z klíčových postů ve státní správě přišel už v roce 2014. Do doby, než bude vybrán jeho nástupce, povede úřad, který dohlíží i na dodržování mezinárodn­ích sankcí, Kazdův dosavadní podřízený Jiří Hylmar.

Změny ve Finanční a celní správě a také ve vedení Finančně analytické­ho úřadu se očekávaly delší dobu, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se totiž netajil svou antipatií vůči lidem, kteří nastoupili v době, kdy resort vedl Andrej Babiš a později Alena Schillerov­á (oba ANO).

Výrazné změny přišly s příchodem nového kabinetu také ve vedení České pošty, která spadá pod ministerst­vo vnitra. Šéf resortu Vít Rakušan (STAN) odvolal osm členů dozorčí rady podniku včetně jejího předsedy Petra Zatloukala.

Mimochodem Rakušan teď do rady jmenoval i pardubické­ho hejtmana Martina Netolickéh­o (ČSSD), který o místo na poště přišel poté, co promluvil o kontroverz­ní návštěvě Ruska plánované exministre­m vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia