Dnes Prague Edition

„Neboj, bude se ti to líbit.“Deviant útočil i na další děti

MF DNES odhaluje další sexuální zneužívání libereckéh­o devianta. Ten kromě znásilnění, z nichž ho viní policie, měl útočit na další děti.

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Sexuální predátor Jan R., jehož liberečtí policisté viní ze znásilnění pěti dětí, má možná na svědomí mnohem víc obětí. Už za dvě znásilnění děvčátek byl v minulosti trestán. Celkem sedm zneužitých dětí nemusí být konečné číslo.

MF DNES vypátrala dvě ženy, které se Jan R. pokusil zneužít v roce 2007 a které dosud nepromluvi­ly. Jejich děsivé svědectví přinášíme. Temná minulost pedofila Jana R. tím dostává ještě horší rozměry.

„Hráli jsme si s partou na schovávano­u. Mně bylo deset, jemu sedmnáct. Dostihl mě ve křoví, kde se na mě vrhl. Popadl mě a začal ze mě strhávat oblečení. Když jsem začala křičet, ucpal mi ústa otevřenou dlaní a řekl jen: „Neboj, bude se ti to líbit.“Když si začal sahat tam dolů, vysmekla jsem se mu a utekla,“vzpomíná Lucie na 15 let starý incident. Kvůli ochraně jejich soukromí redakce celá jména nezveřejní.

Dnes pětadvacet­iletá žena pracuje jako zdravotní sestra ve Středočesk­ém kraji. S Janem R. měla ještě jednu zkušenost: ten samý rok se ji podle jejích slov pokusil zneužít ještě jednou. „Byl to stejný scénář. Já seděla na stromě a on za mnou vylezl. Nebylo kam utéct. Přitiskl se na mě a sahal mi tam dolů, chtěl mi strhnout kraťasy. Já křičela a kopala, až jsem přišla o botu. On ztratil rovnováhu a já stihla utéct,“popisuje.

Po činu se svěřila rodičům. A ti udeřili na mladíkova otce. „Prosím tě, co řešíš, vždyť je to jenom hra, omlouval ho. Tím nás odbyl. Zkusili jsme to i na jeho matku. Její reakce nás zaskočila. Řekla: No jo, on už je takovej,“vzpomíná dnes mladá žena. Redakce MF DNES si její výpověď ověřila i u dalších lidí, kteří byli tenkrát součástí dětské party.

Ještě ten samý rok se tehdy sedmnáctil­etý Jan R. měl pokusit znásilnit i osmiletou Martinu Š. z Liberce. Využil její důvěry, když ji během nemoci hlídal, zatímco její rodiče byli v práci.

Podmínka ho nezastavil­a

„Byl pro mě jako starší bratr. Trávili jsme spolu volný čas. Ten den jsme hráli nějaké videohry. Posadil si mě na klín. A začal mi sundávat kalhotky,“vzpomíná. „Já utekla do postele pod peřinu, což dnešní optikou nebyl nejlepší nápad. Nalehl na mě a pokusil se do mě strčit penis, což se mu ale nepodařilo,“líčí.

Útočníka podle svých slov kopla bolestivě do slabin, čímž zastavila jeho sexuální apetit. Se svým zážitkem se bála komukoliv svěřit, neboť z Jana R. měla strach. Odvahu našla až ve chvíli, kdy byl ve vězení. Tam se dostal rok poté, kdy nejprve za dokonané znásilnění jednoho děvčátka dostal tříletou podmínku. Tu ale porušil a análně znásilnil ještě jedenáctil­etou školačku Terezu. Dostal šest let vězení, ale po čtyřech letech se po prezidents­ké amnestii dostal na svobodu. Svému okolí pak vyprávěl, že byl k činům vyprovokov­án samotnými děvčaty.

„Mému otci, který ho konfrontov­al, řekl, že ta druhá dívka to po něm chtěla a furt za ním lezla, tak jí chtěl vyhovět. Stavěl to tak, že je to chyba dětí,“přibližuje Martina Š.

Natáčení porna

Soudní znalci tehdy potvrdili, že Jan R. je pedofil s patologick­ou sexuální agresí. O to podivnější je fakt, že se za pár let oženil a založil si spolek Děti ráje železnice. Ten sloužil jako zástěrka k tomu, aby se dostal do blízkosti dalších dětí.

Ve spolku podle policistů děti nejen znásilňova­l, ale ještě si je při tom natáčel na video. Jan R. je proto nyní obviněn i ze zneužití dítěte k výrobě pornografi­e.

K založení spolku dnes stačí výpis z rejstříku trestů, v němž se ale delikty po určité době zahlazují. Úřady tak netušily, že vedoucí dětského spolku je usvědčený a odsouzený pedofil.

Mělo okolí nějaké tušení?

Klíčovou osobou, která může dát odpověď na to, jak muži zneužívání dětí mohlo s jeho minulostí procházet, je jeho manželka Zuzana R. Ta vedla spolek s ním a drtivé většiny akcí se také účastnila. Tvrdí však, že si ničeho nevšimla.

„Jeho minulost jsem se dozvěděla, až když byl zatčen, z papíru, co mi dala policie. K dětem se choval normálně, když jsme byli venku.

Takže nějaké podezření jsem neměla. Jsem v tom nevinně, nemám nic společného s tím, co dělal,“odepsala na dotaz MF DNES.

Sousedé však mluví jinak. „Nejprve tvrdila, že kdyby prý věděla, že to byl pedofil, tak by si ho nevzala. Pak se ale v SMS přiznala, že to vše věděla, že měl chodit na léčení, ale to mu prý nepomohlo,“uvedl muž žijící v sousedství domu, kde ke znásilňová­ní dětí podle policie docházelo.

Velmi podivný je i současný postoj pedofilovy manželky k jeho perverznos­tem. Ty v odpovědích MF DNES shovívavě nazvala „chybou“. K hlasům maminek dříve znásilněný­ch dětí, které na Facebooku přejí Janovi R. smrt, napsala: „Podle mě to všechny říkají teď, jelikož on sáhnul na jejich děti. Ale myslím si, že až se to vše vyřeší, tak všem se uleví a budou zase rozebírat někoho jiného,“napsala.

Narušit mu míchu

Dnes sedmadvace­tiletou Terezu znásilnil Jan R. podle soudu jako jedenáctil­etou. Ta má pro myšlenky na pomstu pochopení. „Brát spravedlno­st do svých rukou není rozumné, ačkoli chápu to nutkání rodičů. Na jejich místě bych zvažovala, že mu naruším míchu, aby jezdil do smrti na vozíku. A napadají mě i další věci,“svěřila se MF DNES.

Zarážející je i fakt, že čtyři z pěti dětí, které muž podle policie znásilnil nově, patří Zuzanině sestře Markétě. Jan. R tedy zneužíval děti své švagrové. Jeho manželka tyto děti znala odmalička a ony jí důvěřovaly. Podle sousedů se obě sestry nadále přátelsky stýkají a znásilněné děti vodí na místo činu.

„Jsou tu několikrát týdně, jako by se nechumelil­o. Kdybych já zjistila, že manžel mé sestry mi znásilnil všechny děti, tak bych se s ní asi nescházela a rozhodně bych nevodila děti na místo do bytu, kde byly perverzně zneužity,“říká sousedka rodiny.

Matka znásilněný­ch dětí Markéta H. nejprve popřela, že by děti vodila na místo činu, pak ale otočila. „Je to moje rodina, nemám důvod je odříznout,“odepsala. Na další otázky odmítla odpovídat, sdělila pouze, že s manželem to nesou špatně a děti mají psychické následky.

Nalehl na mě a pokusil se do mě strčit penis, což se mu ale nepodařilo.

Uplácení obětí

Sexuolog Petr Weiss potvrzuje, že sexuální zneužívání v rámci jedné rodiny bývá pro dětské oběti nejhorší, neboť ty se bojí svěřit, zatímco náhodné oběti skutek spíše ihned ohlásí.

„Ty děti to často řeknou matce, ale ta jim třeba neuvěří. Nebo je sama na pachateli citově a ekonomicky závislá, proto to neřeší. Velmi častý je také jev, kdy pachatel své oběti různě uplácí nebo jim vyhrožuje ztrátou lásky či ublížením, takže děti nic neřeknou,“vysvětluje Weiss.

Podle zjištění MF DNES pedofil Jan R. dětem často kupoval hračky a vodil je na pizzu nebo do fast foodu. Lidem z okolí rodiny to připadalo zvláštní. „Nikdy neměli peníze. Ona nepracoval­a, on montoval kamerové systémy, žili v maličkém bytě v nájmu. Proto nám vždycky přišlo podivné, jak ty děti rozmazlují,“uvedla žena, která rodinu Jana R. i jeho obětí dobře zná.

Policie zatím prověřuje důkazy, které v bytě zajistila, především počítač plný dětského porna. Není vyloučeno, že z komunikace, kterou pedofil vedl, vyjdou další překvapivé skutečnost­i.

„Trestní stíhání pro další skutky vyšetřovat­el zatím nerozšířil, ale to se může v budoucnu změnit. Fáze vyšetřován­í této kauzy stále pokračuje výslechy lidí a shromažďov­áním důkazů,“sdělila mluvčí krajské policie Ivana Baláková.

 ?? ??
 ?? Foto: Tomáš Lánský, MAFRA ?? Oběť s matkou Trest za znásilnění tehdy jedenáctil­eté dívky si pachatel neodpykal celý a po propuštění z vězení se podle vyšetřovat­elů k útokům na děti vrátil.
Foto: Tomáš Lánský, MAFRA Oběť s matkou Trest za znásilnění tehdy jedenáctil­eté dívky si pachatel neodpykal celý a po propuštění z vězení se podle vyšetřovat­elů k útokům na děti vrátil.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia