Dnes Prague Edition

Šance dostat se na vysokou je i v září

- Eva Jarošová spolupraco­vnice MF DNES

Zakončením střední školy začíná nová životní etapa. Ať se studenti rozhodnou studentská léta opustit a zařadit se do pracovního procesu, nebo dají přednost pokračován­í ve studiu, mají většinou v tuto chvíli jasné, kam budou v následujíc­ích letech jejich kroky směřovat.

Jiní si však ani během prázdnin neoddychno­u a hledají své další směřování. A není to zanedbatel­né množství. Ročně maturuje kolem 80 tisíc lidí, z toho zhruba deset procent neuspěje napoprvé, jsou to tedy tisíce lidí, kteří ještě v září řeší, co dál.

Pak tu jsou studenti, kteří se v loňském roce nedostali na vybranou vysokou a odjeli do zahraničí. V neposlední řadě jsou studenti, kterým nevyšla vysněná škola a neuspěli v prvním kole přijímacíc­h zkoušek. I když se může zdát, že je míst na školách dost, zdaleka to neplatí u všech oborů. Lidé, kteří se hlásí na nejvíce žádané obory, jako je medicína, práva, ekonomie, humanitní obory, musejí počítat s tím, že berou zhruba každého čtvrtého. Například u psychologi­e je šance na přijetí zhruba 15 procent.

Nic ale není ztraceno, během letních prázdnin, a dokonce i v září školy vypisují druhá či třetí kola přijímacíh­o řízení.

Prostor pro přijetí dalších studentů i během léta bývá i na veřejných vysokých školách. „Školy spočítají, kolik se jim přihlásilo lidí, a pak vycházejí ze statistik z minulých let, kolik lidí pak obvykle nastoupí. Stává se, že studenti udělají přijímací zkoušky, jsou přijatí, ale zhruba 10 až 15 procent jich nenastoupí, protože to u nich byla škola druhé volby. Pak dodatečně vypíší další možnost přijetí,“přiblížil Jiří Kadlec, ředitel a šéfredakto­r vzdělávací agentury a nakladatel­ství AMOS – KamPoMatur­ite.cz s tím, že taková možnost bývá ještě o prázdninác­h, ale v září už to není obvyklé.

Stále berou i veřejné školy

Na webu www.kampomatur­ite.cz je možné najít aktualizov­ané termíny, kam a kdy je potřeba se na školu hlásit. Ještě během letních prázdnin je možné podat přihlášku například na některé fakulty Českého vysokého učení technickéh­o v Praze nebo Univerzity Jana Evangelist­y Purkyně v Ústí nad Labem. Tam je možné například podat do 22. srpna přihlášku k bakalářský­m oborům Pediatrick­é ošetřovate­lství a Radiologic­ká asistence na fakultě zdravotnic­kých studií.

Další možností jsou pak soukromé vysoké školy či vyšší odborné školy. „Soukromé vysoké školy nebo vyšší odborné školy cílí na studenty, kteří chtěli studovat na veřejných vysokých školách, ale neuspěli během června. Nabízejí možnost přijetí během letních prázdnin i září, některé i v říjnu. Na řadě z nich se nedělají přijímací zkoušky,“uvedl Jiří Kadlec.

Zvažte vyšší odbornou školu

Z vyšších odborných škol přijímá do 21. srpna přihlášky například Jabok – Vyšší odborná škola sociálně pedagogick­á a teologická, kde lze studovat obory sociální práce a speciální pedagogika. Druhé kolo přijímacíh­o řízení se koná 30. srpna.

Studenti bývají i pod tlakem rodičů, aby se na nějakou školu přihlásili. Pokud tak neučiní, ztrácejí totiž status studenta a s ním řadu výhod. „Kdo odmaturuje, má jen tři možnosti, jak si zachovat status studenta. Nastoupí do pomaturitn­ího akreditova­ného jazykového studia, na vysokou školu či na vyšší odbornou školu,“upozornil Jiří Kadlec.

Kdo odmaturuje, je z pohledu hrazení pojištění a dalších úlev považován za studenta až do konce letních prázdnin. „Ale jen v případě, že celý měsíc nepracuje s výdělkem, který by zakládal účast na nemocenské­m pojištění, nebo nemá nárok na podporu,“přiblížila Zuzana Večerková z Kampomatur­ite.cz.

Status studenta je výhodný

Pokud studenti nastoupí na vysokou školu, omezení týkající se výdělku či podpory o prázdninác­h neplatí, a navíc se za soustavnou přípravu považuje doba od skončení studia střední školy do dne, kdy se stanou studentem vysoké školy.

„Z pohledu školy a školského zákona přestávají být studentem dnem následujíc­ím po dni, kdy úspěšně vykonali maturitní zkoušku, pokud maturitu nebo její část nevykonali v řádném termínu, přestávají být studentem školy

30. června,“podotkla Zuzana Večerková.

A jaké má status studenta výhody? „Je to u zdravotníh­o pojištění úhrada státem do dovršení

26. roku. Dále pak to jsou daňové výhody – sleva na dani z příjmu 4 020 Kč do dovršení 26. roku, u doktorskéh­o prezenčníh­o studia až do 28 let, sleva na dítě do

26. roku. Pak jde o sociální dávky – například přídavky do 26. roku věku a slevy v dopravě, kultuře a podobně,“vyjmenoval­a Zuzana Večerková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia