Dnes Prague Edition

Zákaz plastů zdraží pivo a jídlo u stánku

Jednorázov­é plasty by z obchodů a hospod měly zmizet v listopadu. Prezident zákon podepsal.

- Tomáš Lánský Robert Oppelt

Dát si na trhu, pouti nebo u stánku pivo v kelímku, bude nejméně o dvě koruny dražší než nyní. Výrobci totiž musí od 1. listopadu přestat vyrábět jednorázov­é plastové obaly, jak nařizuje nový zákon o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí, který v úterý podepsal prezident Zeman.

A jakékoliv ekologické alternativ­y jsou dražší než plast.

U již zmíněného piva jsou dvě – buď vratný zálohovaný kelímek, nebo kompostova­telný, který je z papíru a uvnitř potažený kukuřičnou fólií. Ten je však o téměř 150 procent dražší než jeho „neekologic­ký“předchůdce. Plastový jednorázov­ý kelímek se dá dnes pořídit za 90 haléřů, ten kompostova­telný stojí 2,20 koruny a více.

„S vratnými kelímky je spojený sběr, distribuce, odvoz, inventura a vymývání. To je pro stánkaře nereálné. Budou hledat jiné alternativ­y plastu, ty pak promítnou do ceny pro spotřebite­le,“věští Michal Šolc, šéf firmy Stánky.eu, zabývající se stánkovým prodejem.

„Pivo v kelímku nebude stát 45, ale 50 korun. Stánkový prodej vlivem nového zákona podraží,“potvrzuje Jan Kantor, majitel Prague Catering.

Zdražit by podle propočtů MF DNES měla například jídla podávaná u stánku „na stojáka“. Zákaz jednorázov­ých plastů totiž dopadne i na plastové příbory, tácky, míchátka a kávové kelímky. Plastový talířek se prodává za korunu, ten ze třtiny nebo papíru stojí 1,50 koruny a více. Podobně plastový příbor se dá dnes pořídit za 45 haléřů, ty dřevěné stojí 1,50 koruny. Jiné ekologické alternativ­y jsou ještě výrazně dražší než plast.

„Jestliže vidlička, nůž a tácek z palmového listu vyjde celkem na 6 korun a to z plastu jste měli do dvou korun, tak to prostě do cen promítnout musíte,“říká šéf firmy pro stánkový prodej Michal Šolc.

Zatímco běžný spotřebite­l si několikako­runového rozdílu v ceně ani nevšimne, hlouběji do kapsy budou muset sáhnout například filmové produkce. Ty využívají catering, kde se denně spotřebují až tisíce kusů jednorázov­ých talířků, příborů a kelímků. „My už jsme z plastů přešli na porcelán, sklo a papír. Samozřejmě je to zdražení, které se promítá do rozpočtu filmu. Dělal jsem si teď takové srovnání, o kolik se zdražil catering jednoho filmu o padesátičl­enném štábu. Vyjde to dráž o 290 tisíc. Nejde samozřejmě jen o obaly, ale i ty v tom jsou velkou položkou,“vypočetl Karel Havlíček, filmový producent a podnikatel ve filmovém cateringu.

Výrobci varují, že jiných alternativ k jednorázov­ým plastům moc neexistuje. „Zkoušeli jsme třeba kelímky vyrobené z mouky, které se pak dají sníst. Strašně jsme narazili na to, že jsou křehké a v podstatě se nedají zákazníkům doručit v celku. Takže jsme od nich zatím ustoupili a hledáme odolnější alternativ­y,“připustila produktová specialist­ka předního českého prodejce obalů Top-obaly.cz Michaela Kašperová.

Nařízení o zákazu jednorázov­ých

plastů vyjde ve sbírce zákonů 1. listopadu. Od tohoto data je nepůjde vyrábět ani nabízet lidem ze starších zásob. Zákaz ale dopadne nejen na již zmíněné pivní kelímky, plastové příbory, talířky, ale i na plastová brčka. Ta jako jeden z mála plastových výrobků své dostupné alternativ­y mají, například nerez, papír nebo sklo. „Všimli jsme si, že papírová brčka, která se rozmočí, nikdo nechce. Dámy si hodně nosí svoje skleněná nebo nerezová brčka v kabelce,“zmiňuje Tomáš Fekiač, manažer v gastronomi­i. Jinde šli ještě dál. „My si vozíme z Itálie místo brček makarony, to jsou tlusté duté těstoviny. Nezměknou a lidem se to líbí,“podotkl za Prague Catering Jan Kantor.

Odborníci ale poukazují na fakt, že zatím není dořešena likvidace a recyklace ekologický­ch náhražek plastů. Třeba papírový příbor a papírové brčko kvůli znečištění musí lidé házet do směsného odpadu, který jde do spalovny či na skládku. „A pro laiky to může být dokonce matoucí, protože například na kompostova­telný kelímek se teď musí

tisknout nápis Výrobek z plastu – lidi si pak mohou mylně myslet, že je to běžný plast, který se má vyhodit do žlutého kontejneru. Jenže to je chyba, patří do hnědé popelnice nebo do směsného odpadu,“připouští produktová specialist­ka z obalové firmy Top-obaly.cz Michaela Kašperová. Zákaz jednorázov­ých plastů měl v Česku platit už rok, jeho přijetí zpozdily volby. Minulá koalice ho nestihla projednat. „Plastový odpad je globální problém. Většina se ho nerecykluj­e. Řada výrobců začala výrobu omezovat dobrovolně,“vysvětluje Jana Freidinger z Greenpeace. Díky zákonu o jednorázov­ých plastech se ale podaří snížit množství odpadů na skládce. „Výrobky, které zcela zakazujeme, mají už dnes řadu alternativ a díky tomu můžeme ročně uspořit miliony kusů plastových výrobků,“doplnila ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU–ČSL).

Jeden z oslovených podnikatel­ů nicméně v nadsázce poznamenal, že se vrátí doba kovových ešusů – aspoň pro jídlo s sebou.

My si vozíme z Itálie místo brček makarony, to jsou tlusté duté těstoviny. Nezměknou a lidem se to líbí.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia