Dnes Prague Edition

Vláda podržela šéfa rozvědky, prý pomáhal

-

Pokračován­í ze str. 1

Spíš zdrženlivé komentáře na setrvání Petra Mlejnka v pozici šéfa civilní rozvědky přišly po vládním oznámení i od dalších členů vládní koalice. „Nemám dost informací, abych hodnotil záležitost­i propírané nyní v médiích. Ale Petra Mlejnka si dobře pamatuji z doby, kdy sloužil u armády, jako profesioná­la na správném místě. Nevidím proto důvod, proč jeho kompetenci zpochybňov­at,“uvedl například místopředs­eda ODS Alexandr Vondra.

Ještě v průběhu jednání vlády přitom třeba lidovecký místopředs­eda Sněmovny Jan Bartošek v reakci na dotazy MF DNES odpovídal: „Náš předseda (Marian) Jurečka uvedl, že bude chtít po panu Rakušanovi víc informací. Opravdu není běžné, aby měl šéf civilní rozvědky vazby na takové lidi.“

Senátor Zdeněk Hraba (STAN) pak byl ještě kritičtějš­í. Celou kauzu označil především za problém ministra vnitra. „Bylo by dobré vyložit karty na stůl a nemlžit,“řekl Hraba. „Je nezbytné znát povahu těchto pracovních setkání, i když samotný fakt, že se někdo setkává s údajně nesvéprávn­ým bývalým spolupraco­vníkem Radovana Krejčíře, je na pováženou,“doplnila pirátská místopředs­edkyně Sněmovny Olga Richterová.

Jiný případ než ostatní

O kontaktech mezi Redlem a nedávno jmenovaným šéfem ÚZSI Mlejnkem informoval minulý týden server Seznam Zprávy.

Rakušan přiznal, že o stycích před jmenováním Mlejnka věděl a nevadily mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Nového ředitele rozvědky považuje podle svých slov za profesioná­la s úctyhodným kariérním profilem.

Mlejnek se s Redlem zná od roku 2012, kdy pracoval v soukromé technologi­cké firmě Techniserv.

Předtím působil ve velitelské funkci u elitní prostějovs­ké jednotky s názvem 601. skupina speciálníc­h sil. Rakušan proto nesdílí názor, že pouhý kontakt s jakkoliv problemati­ckou osobou by měl člověka automatick­y diskredito­vat.

Kvůli kontaktům s Redlem už přitom v čele ministerst­va školství skončil v minulosti Petr Gazdík (STAN). Z vedení České pošty pak zase na konci září odejde ředitel Roman

Knap, který se dokonce s Redlem sešel jen jedinkrát.

Podle Gazdíka je nicméně situace ředitele Mlejnka a jeho zcela nesrovnate­lná. „V jeho případě jsou jakékoliv pochybnost­i vyloučené prověrkou NBÚ a dalšími bezpečnost­ními screeningy a pro jeho jmenování jsou dány veškeré zákonné podmínky. V mém případě jsem veškeré pochybnost­i vyloučil tím, že jsem rezignoval, ačkoliv jsem se nedopustil ničeho nezákonnéh­o,“uvedl Gazdík.

Ředitel Mlejnek má prověrku na stupeň tajné a v současnost­i je prověřován na nejvyšší stupeň. Pokud by tuto prověrku nezískal, byl by to podle Rakušana důvod k odvolání. Seznam Zprávy ale upozornily, že Mlejnka budou na nejvyšší stupeň prověřovat jeho vlastní podřízení.

Aféra bude žít dál

Budoucnost­í Mlejnka se bude v příštím týdnu zabývat bezpečnost­ní výbor Sněmovny i komise pro kontrolu civilní rozvědky. Jednání v důvěrném režimu by se měl zúčastnit i Mlejnek. V příštím týdnu se také uskuteční další pravidelná schůzka premiéra Fialy s prezidente­m Milošem Zemanem.

Jeho mluvčí Jiří Ovčáček nevyloučil, že osud šéfa civilní rozvědky bude jedním z témat. Opozice – zejména hnutí ANO – chce kvůli narušení důvěry v resort vnitra a jeho ministra a nečinnosti premiéra vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

„Kolikátá už je to verze pana Rakušana? Opravdu té báchorce může někdo věřit? Podle toho, jak se k tomu premiér postavil, je podle mě jasné, že už to není Fialova, ale Redlova vláda. My budeme chtít další vysvětlení, ale jsem si jist, že nemáme jinou možnost než hlasovat o nedůvěře této vládě,“reagoval včera na nejnovější vývoj předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš.

Nemáme jako opozice na výběr a budeme muset vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Prosadil si svou
Ministr vnitra Vít Rakušan přichází na včerejší zasedání vlády. Svého nominanta Petra Mlejnka obhájil před ostatními ministry.
Foto: Petr Topič, MAFRA Prosadil si svou Ministr vnitra Vít Rakušan přichází na včerejší zasedání vlády. Svého nominanta Petra Mlejnka obhájil před ostatními ministry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia