Dnes Prague Edition

V atomce pracují pod hlavněmi samopalů

Svědectví ze Záporožské jaderné elektrárny: „Ruští vojáci jsou všude, na vstup míří děla obrněných transporté­rů.“

-

KYJEV Ukrajinští technici pracují v Záporožské jaderné elektrárně pod hlavněmi ruských zbraní a čelí obrovskému tlaku, ale zůstávají, aby zajistili, že nenastane katastrofa podobná havárii v Černobylu.

Agentuře Reuters to řekl jeden z pracovníků největší atomové elektrárny v Evropě, kterou od března okupuje ruské vojsko a v poslední době zažila ostřelován­í, z něhož se navzájem obviňují Moskva a Kyjev.

Podle technika, s nímž hovořila agentura Reuters, jsou těžce ozbrojení ruští vojáci všude. Navíc na vstup do zařízení, kudy chodí do práce zaměstnanc­i, míří hlavně obrněných transporté­rů. „Neustále chodí po areálu se zbraněmi. Je to velmi těžké, když přijdete do závodu a vidíte ty lidi a musíte tam být. Je to mentálně a psychicky velmi náročné,“uvedl.

Ruské jednotky „nacházejí důvody, proč zaměstnanc­e nepouštět po práci ven“, řekl technik s tím, že důvodem je například ostřelován­í.

Ukrajinská státní jaderná společnost Enerhoatom, která za normálních podmínek na elektrárnu dohlíží, je přesvědčen­a, že na pracovníky zařízení je vyvíjen nátlak a že jsou v nebezpečí. Šéf společnost­i Petro Kotin na začátku srpna uvedl, že zaměstnanc­i pracují pod „silným psychickým a fyzickým tlakem“.

Jednou z neustálých obav je možnost přerušení elektrické­ho vedení do elektrárny, protože čerpadla, která chladí jádro reaktoru a bazény s vyhořelým palivem, potřebují ke svému provozu elektřinu, uvedl technik. Čtyři ze šesti reaktorů v současné době nepracují na normální výkon, ale stále vyžadují řádnou údržbu, popsal situaci zaměstnane­c elektrárny. „Personál se vrátil, aby udržoval kontrolu, protože v sázce je bezpečnost,“dodal technik.

V Záporožské jaderné elektrárně pracovalo podle Reuters před ruskou invazí na Ukrajinu 11 000 zaměstnanc­ů, současný počet ukrajinské úřady nezveřejňu­jí, vysvětlují to bezpečnost­ními důvody. Enerhodar měl před válkou více než 50 000 obyvatel. Starosta města Dmytro Orlov agentuře řekl, že ve městě zůstalo asi 25 000 lidí.

Do července město opustilo zhruba také tisíc zaměstnanc­ů elektrárny, uvedl mluvčí Enerhoatom­u.

Ukrajina i Rusko prohlásily, že chtějí, aby zařízení navštívili inspektoři Mezinárodn­í agentury pro atomovou energii (MAAE), píše Reuters. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia