Dnes Prague Edition

Začne protiofenz­iva u Chersonu? Čas se krátí

Na rozsáhlý nástup zřejmě nemá Kyjev síly. Tlak na Rusy přesto nepolevuje

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

KYJEV, MOSKVA Ukrajinská armáda už týdny hlásí zahájení protiofenz­ivy na jihu země s cílem osvobodit Cherson, jediné Rusy dobyté regionální centrum. Množství úspěšných útoků na ruské logistické pozice svědčilo o tom, že nástup Ukrajinců nabírá na síle. Jenže s neúprosně se blížícím koncem léta se velký protiútok stále nekonal.

Analytici tak nadále tápou, zda se vůbec odehraje a jakou podobu nakonec bude mít.

Ještě koncem července v Kyjevě zaznívaly hlasy, že Cherson armáda osvobodí do září. Čas na rázný zákrok se tak krátí – pokročit na bojišti bude navíc na podzim a zejména pak v zimě mnohem složitější a nové okno příležitos­tí se může naskytnout znovu až na jaře. Kreml navíc chce uspořádat na jihu po vzoru Krymu referendum o připojení regionu k Rusku. To by se mohlo konat už v polovině září a návrat regionu zpět do rukou Ukrajinců ještě ztížit.

Kontrola nad Chersonem je pro obě strany klíčová, rozhodnout může o průlomu na frontě i výsledku války. Pro Ukrajinu je to jedna z nejbolesti­vějších ztrát – do rukou nepřítele přešel prakticky okamžitě a bez významného odporu, otevřel mu přitom dveře k dalšímu postupu na jih a západ země. Pro Rusy má význam nejen vojensky, získaný region totiž hraje důležitou roli v dodávkách vody pro Krym, který se od anexe v roce 2014 potýká s jejím nedostatke­m, což stálo Moskvu miliardy rublů.

Sílící tlak?

Ukrajinské armádě se zatím v Chersonské oblasti podařilo osvobodit jen několik desítek menších měst a vesnic, jenže odpor ze strany Rusů tu byl minimální. Mnohem větší problém je pro ruskou armádu zničení tří mostů přes řeku Dněpr, které Ukrajinci i nadále ostřelují a které jsou součástí trasy pro zásobování ruského uskupení na druhém břehu. Spoléhat se tak musí nyní na přívoz.

Vedle ostřelován­í muničních skladů a pozemních komunikací v Chersonské oblasti otřásly exploze také

Krymem, a to hned několikrát za poslední týden. Ačkoliv Ukrajinci kolem zodpovědno­sti za tyto incidenty spíše našlapují, někteří experti je připisují právě kontraofen­zivě.

Moskva mezitím přesunula na jih své jednotky z Charkovské oblasti i Donbasu. Od dobytí téměř celého regionu tu navíc budují Rusové i obranné pozice. Udržet si kontrolu v oblasti je ale zároveň pro okupační správu těžké – kromě ostřelován­í čelí pravidelný­m útokům chersonský­ch partyzánů.

Otázka je, zda mají Ukrajinci dostatek vojenských sil a techniky k tomu, aby podnikli plnohodnot­ný protiútok. Právě nedostatek zbraní k postupu přiznal v nedávném rozhovoru s deníkem The Washington

Post jeden z poradců ukrajinské­ho prezidenta. Nedostatek těžkých zbraní je problém i kvůli terénu, který tvoří rozsáhlá step, jež poskytuje jen málo možností pro úkryt před ostřelován­ím.

Pomůže jen těžká technika

I tak se ale podle některých vojenských expertů dá dosáhnout kýženého výsledku. Ukrajinci však zřejmě budou muset postupovat pomalu a metodicky. Cílem by pak mohlo být nikoliv přímá porážka v boji, ale dotlačení Moskvy k tomu, aby uznala, že pozice v regionu jsou neudržitel­né. Jinými slovy, aby učinila další „krok dobré vůle“a stáhla se, stejně jako tomu bylo ve střední části země a u Kyjeva.

Část analytiků je ale skeptická a nedostatek těžkých zbraní mají za klíčovou překážku, která posun umožní jen stěží.

„Okupanti pochopí (že je nutné se stáhnout – pozn. red.), až když budou mít ohromné ztráty, které bude potřeba odklízet. V řadách stovek zničené techniky,“upozornil ukrajinský vojenský analytik Petro Černyk v rozhovoru pro televizi Kanál 24.

 ?? Foto: Reuters ?? Potřebují těžké zbraně Ukrajinští vojáci střílejí proti dronům. K rozsáhlému útoku proti Rusům však potřebují těžkou techniku.
Foto: Reuters Potřebují těžké zbraně Ukrajinští vojáci střílejí proti dronům. K rozsáhlému útoku proti Rusům však potřebují těžkou techniku.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia