Dnes Prague Edition

Češi tráví dlouhou dobu v práci a nejsou produktivn­í

-

Česká republika obsadila 15. příčku ve srovnání kvality trhu práce napříč zeměmi Evropské unie. Na prvním místě je Rakousko následovan­é Dánskem, Lucembursk­em, Nizozemske­m a Švédskem. Naopak na posledním, 27. místě je Bulharsko, před kterým se umístilo Řecko, Lotyšsko, Maďarsko, Chorvatsko a Slovensko. Vyplývá to z nového Indexu prosperity zaměřeného na ekonomiku, který sestavili a zveřejnili analytici České spořitelny a portálu Evropa v datech.

Produktivi­ta je na chvostu EU

Česko má sice nejnižší míru nezaměstna­nosti v Unii a nejvíce volných pracovních míst, ale například produktivi­ta práce klesá hluboko pod evropský průměr.

Negativem jsou i rigidní pravidla práce či neochota zaměstnava­telů nabízet zkrácené úvazky. Podle nich jsou velkým problémem i nerovné podmínky v zaměstnává­ní mužů a žen.

Nezaměstna­nost v Česku v červenci činila 3,3 procenta, v evidenci bylo přes 240 000 nezaměstna­ných a úřady práce nabízely 313 250 volných míst. „Téměř 90 procent volných pracovních míst jsou nabídky práce, které nevyžadují ani ukončený maturitní obor. Jinými slovy, z velké části jde o nabídky práce s nízkou mzdou,“uvedl hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Podle něj kvůli stárnutí obyvatel a růstu vzdělanost­i navíc tyto pozice z velké části nebudou nikdy obsazeny, protože nebude kým. „Buď tedy zaniknou, nebo se česká ekonomika otevře migraci levné pracovní síly. Jedinou alternativ­u představuj­e transforma­ce založená na digitaliza­ci, robotizaci a automatiza­ci,“dodal.

Nejkratší pracovní výkon týdně podávají Nizozemci, kteří v práci nestráví ani 30,5 hodiny týdně.

Češi také dlouho dojíždějí do práce – v průměru 27 minut, což je v porovnání s ostatními státy dlouho. Tráví v ní také více času, týdně napracují téměř 40 hodin. Například v Německu je to zhruba o pět hodin méně. „Nejkratší pracovní výkon týdně podávají Nizozemci, kteří v práci nestráví ani 30,5 hodiny týdně. Celkově tak mají Češi 23. nejdelší průměrnou pracovní dobu,“uvedl analytik Evropy v datech Tomáš Odstrčil. Nizozemci jsou také na prvním místě v nabízení zkrácených úvazků, mají jich téměř 43 procent. Česku patří s podílem 5,7 procenta 21. místo v EU. (ČTK, iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia