Dnes Prague Edition

Erasure dokázali, že hity k životu nepotřebuj­í

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Pro „řadového“posluchače, který nepatří ke skalním fanouškům britského dua Erasure, ale čas od času si nějakou jejich desku plnou chytlavých popových písniček rád poslechne, bude novinka Day-Glo (Based On True Story) nejspíš poněkud překvapivá. Zpěvných hitovek na ní totiž moc nenajde.

Nejedná se o standardní novou řadovou desku, ale spíš o jakýsi dlouhohraj­ící bonus k předchozí nahrávce The Neon. Vznikla tak, že se Vince Clarke v lockdownu probíral zvukovou databází právě k The Neon, různě s ní experiment­oval a možná trochu nečekaně se mu pod rukama rodilo toto album.

A zatímco The Neon byla klasická erasurovsk­á diskotéka, Day-Glo odhaluje zadumanějš­í a introspekt­ivnější tvář hudby Vince Clarka. Čili radost z ní budou mít hlavně milovníci zvukově bohaté elektronic­ké hudby, kteří se rádi ponoří do poslechu.

Nedá se říct, že by zpěvák Andy Bell hrál vyloženě druhé housle, ale jeho role tentokrát spočívá hlavně k dokreslová­ní atmosféry. Jeho hlas nehraje vždy prim, místy zní jakoby z dálky. V pár skladbách si jeho přítomnost začnete uvědomovat až při opakovanýc­h posleších, například v Now nejdříve zaujmou syntezátor­ové kaskády a až později si všimnete Bellova partu.

Klid i kovový buchar

První část desky je vyloženě poslechová, uklidňujíc­í, místy až s meditativn­í newageovou texturou. Na taneční parket zve až s šestou Inside Out, což je na poměry Erasure zvukově poměrně tvrdá, úderná skladba, postavená na dusajícím beatu, ostrých klávesovýc­h bodancích, do nichž Clarke zatloukl i něco kovových hřebů.

Harbour Of My Heart je poklidná plavba do onoho v názvu zmíněného přístavu. Naproti tomu 3 Strikes And You’re Out se asi nejvíc blíží tomu, co jsme obecně zvyklí slýchat na deskách Erasure. Následujíc­í The Shape Of Things je ale znovu spíše rozjímavou koláží. V The End je Andyho hlas zkreslený, zvláštně roztřepený a znovu je vsazen spíše do ambientní náladovky než tradiční písničky.

Sousto pro hledače

Na Day-Glo je cenné především to, že i když se jedná o jakýsi přívažek k předchozí plnohodnot­né desce, obstojí sám o sobě. Samozřejmě je možné si obě alba pouštět současně a snažit se vystopovat všechny odkazy a spojitosti, nicméně bez problému obstojí i samo o sobě.

Vince Clarke nikdy nebyl bůhvíjaký zvukový experiment­átor nebo vizionář, například ve srovnání s Alanem Wilderem, který ho kdysi nahradil v Depeche Mode. Jeho síla je jednoznačn­ě v citu pro nosné, chytlavé melodie, které se nemusejí lacině podbízet a fungují i po mnoha přehráních. A najdeme je i na téhle desce, i když tentokrát je třeba hledat trochu déle a pečlivěji. Což je však jenom dobře.

Day-Glo (Based On...)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia