Dnes Prague Edition

Jak úředníci ždímou malé obce

- Jiří Němec právník a publicista

Jistě nejsem sám, kdo působí ve veřejné správě a koho každý den bombardují e-mailové nabídky seminářů a školení k nejrůznějš­ím zákonům, které pořádají soukromé vzdělávací instituce. Samozřejmě za peníze v řádech tisíců za jednoho účastníka.

V Česku máme 6 258 obcí, většinou malých, kde vykonává státní správu i samosprávu kromě starosty jen pár úředníků a jejichž rozpočet jen taktak stačí na pokrytí základního fungování. Dlouhodobě se přimlouvám, aby v malých obcích byl starostům svěřen jen výkon samosprávy, tj. péče o občany, aby se jim tam dobře žilo.

A státní správu v přenesené působnosti, agendu se státním razítkem, kterou vykonávají obce za stát a pro stát, ať vykonávají jen ty s odborným úřednickým aparátem. Doposud i ty nejmenší vykonávají agendu státní správy v přestupkov­é agendě, evidenci obyvatel, rušení trvalých pobytů, rozhodují o povolení kácení stromů. Což pro úředníky především malých obcí není jednoduché.

Nadřízený orgán státní správy, ať je to krajský úřad, nebo ministerst­vo, má povinnost nejen kontroly a rozhodován­í o opravných prostředcí­ch proti rozhodnutí­m těchto obecních úřadů, ale také obecní úřady řádně metodicky vést. A to zdaleka ne dobře a všude funguje, například pokud jde o aplikaci stavebního zákona. Otázkou je, jak se má tato metodika vykonávat.

Každé resortní ministerst­vo má dokonce povinnost úředníkům obecních úřadů vysvětlova­t zákonné postupy při aplikaci zákona, jehož je gestorem. A to zdarma jako nadřízený a metodický orgán. Třeba ministerst­vo vnitra vykonává metodickou činnost docela solidně, ale jinde často vidíme jen nejrůznějš­í komerční nabídky, kde školiteli jsou ministeršt­í úředníci, kteří za peníze školí úředníky obecních úřadů, kterým by metodickou pomoc a odborná školení měli poskytovat zdarma. Nic proti komerčním vzdělávací­m agenturám, ale úředníci ministerst­ev by v nich měli za peníze školit až poté, co si splní svoji metodickou povinnost vůči obecním úřadům.

Je v zájmu všech, aby veřejná správa dobře fungovala na každé úrovni, zejména na té nejnižší a občanům nejbližší. Lidem je jedno, jestli se chyba stala na úrovni nejnižší, nebo na ministersk­é, prostě pochybila veřejná správa jako celek. Metodické vedení má chyby na té nejnižší úrovni minimalizo­vat a rozhodovac­í procesy v celé veřejné správě sjednocova­t. Rozpočty malých obcí jsou ale komerčními školeními zbytečně zatěžovány a mnohé na to peníze nemají vůbec.

Sám bych se styděl, kdybych metodiku vůči obcím v našem kraji v oblasti, kterou snad trochu ovládám, realizoval prostředni­ctvím komerční vzdělávací agentury a za peníze. Dělám to už spoustu let zdarma a připadá mi to normální. Někde bude asi chyba, co myslíte?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia