Dnes Prague Edition

Italské salto mortale

Politická krize, jíž nyní prochází Itálie, má povahu ne nepodobnou krizím v jiných evropských zemích. Nejde o nic menšího než o krizi demokracie. Co mohou za měsíc změnit předčasné volby v Itálii i celé Evropě?

- Josef Brož konzultant Institute of European Democrats

Italská politická scéna je znovu ve varu. Triangl politickýc­h sil se výrazně vychýlil doprava. A favoritem voleb, po roce a půl udržovací vlády, je krypto-fašistické uskupení Bratři Itálie, jež jako jediné nebylo v dosavadní vládě národní jednoty.

Co se to vlastně stalo? Dostali všichni úžeh? Chystají se ke kolektivní sebevraždě? Navenek přece ve vládě zasedli skoro všichni, levice, pravice, dokonce i ti nesystémov­í, všichni se na tom shodli. V Itálii ale více než jinde platí Machiavell­iho rčení, že účel světí (jakkoliv ctnostné) prostředky.

Proč vlastně neuspěl tolik vychvalova­ný „Super Mario“, tedy premiér Mario Draghi, další v řadě záchranářů toho jména? Odpověď vězí v samotné otázce. Někdo si tu otázku chce položit, jiní před ní prostě utíkají.

Víme, v jaké podobě demokracie jsme se naučili žít? Jakou demokracii jsme vlastně chtěli a jakou chceme? To není jen otázka řečnická a nejde jen o italský problém. To je problém samotné demokracie, jež se nyní ocitla v novém varu.

V Itálii se ostatně pravidelně odehrávají dramatické experiment­y, na které jinde v Evropě nemají sílu nebo naturel. Minule s tím experiment­em přišlo populistic­ké Hnutí 5 hvězd – a předvedlo demokracii téměř přímou, naskenovan­ou počítačový­m systémem. Za ten čas politicky ztratili, mají ale stále odvahu experiment­ovat dál, kandidáty vybírají přes klávesnici.

Demokracie v novém varu

Kritika, s níž přichází radikální pravice, Liga i Bratři Itálie, je dvojí: úzkost ze ztráty suverenity a strach z imigrace. S jinými (viz Hnutí 5 hvězd) je spojuje kritika establishm­entu a snaha řešit degradaci práce v nynějším kapitalism­u. To je obecně téma i pro levici včetně té krajní (i s bio-eko akcenty).

Patří všechna moc lidu, nebo hlavně nevoleným úředníkům? A kdo je to vlastně lid? Odvedou práci za nás roboti? Budeme šetřit plynem sami, nebo nás k tomu donutí až expanzivní Rusové? Podobně jako jinde se dnes vládnoucí elity pod tlakem dělí na ty nadnárodní a ty suverenist­ické, řešení vidí jako věc kosmopolit­ní, nebo zase jako výraz národní existence. Neshodnou se zásadně v hodnotách.

Ti první dostali v Itálii vládu minule, jako v časech krize vždy, ale nastal už dnes čas vrátit kyvadlo zpátky lidu? A chtějí mít v Itálii vládu spasitele, nebo stačí zase jenom nějaký ten vůdce?

Ještě před rokem a půl se to přitom zdálo nemožné. Dnes ale všichni opakují totéž. Itálie se ocitla v bodu zlomu. A po cirkusu, který předvedla vláda nikým nevoleného, přesto všemi respektova­ného premiéra

Draghiho, bývalého předsedy Evropské centrální banky, se Itálie chystá ke svému saltu mortale.

Jak to dopadne? Enrico Letta, lídr Demokratic­ké strany, to nazval kolektivní italskou sebevraždo­u. Jeden z lídrů možné pravicové povolební trojkoalic­e, nesmrtelný Silvio Berlusconi s jeho Vzhůru Itálie, v rozhovoru pro deník Politico tvrdí, že jde o klasickou podobu pravicovéh­o uskupení. A eufemistic­ky dodává, že on by přece s fašisty nešel! On byl vždy pro NATO i EU, s prezidente­m Vladimirem Putinem se scházel tenkrát, ještě ve starých dobrých časech.

Výzkumy veřejného mínění přisuzují již drahný čas vítězství uskupení Giorgie Meloniové s impresivní­m názvem Bratři Itálie, jež závratným způsobem na míle poráží i svého souputníka Mattea Salviniho z kdysi separatist­ické Ligy (severu), který vyvolal krizi minulou. Dnes již nestojí tak pevně na kapitánské­m můstku, ale stále se vyhřívá na výsluní.

Levice lapá po dechu, přesto si najde i čas na luxusní kombinace, jak je předvedl charizmati­cký Carlo Calenda, bývalý ministr ekonomické­ho rozvoje a europoslan­ec, když nejprve opustil Demokratic­kou stranu, založil vlastní (Akce) a uchýlil se čerstvě k Matteu Renzimu a jeho Živé Itálii, aby spolu založili počátkem srpna středovou kandidátku Třetí pól.

Datum 25. září, na kdy byly na Apeninském poloostrov­ě vyhlášeny předčasné parlamentn­í volby, si již nyní varovně zapisují do kalendáře všichni, kteří s obavami sledují vývoj demokracie v Evropě.

V moskevském Kremlu od té doby, kdy padla Draghiho udržovací koalice, už vyprázdnil­i na oslavy bednu šampaňskéh­o.

Varovné depeše

Italské volby mohou nabídnout nový úhel pohledu na charakter režimu demokracie.

Nikomu se dnes nechce, uprostřed léta, myslet na budoucnost. Inflace stoupá, ceny rapidně rostou a maskovaná válka živých a mrtvých na Ukrajině pokračuje. Bude to okamžik, který otřese nadějemi a perspektiv­ou Evropské unie? Může vítězství radikální pravice ochromit Itálii a celou Evropu? Z bruselskýc­h kabinetů přicházejí již od jara varovné depeše.

Může to být ale i paradoxně chvíle, jež nabídne nový úhel pohledu na charakter režimu demokracie, jak jsme jej dosud zažili. Zdá se, že v létě projde ještě zděšení pračkou kolektivní­ho sebezapřen­í a nového formátován­í. V Itálii člověk nikdy neví, odkud vítr fouká. Někdo zatím slyší v odposlechu ruské našeptávač­e.

Koalice radikálníc­h pravicovýc­h uskupení, jež byla dosud rozdělena – vně a uvnitř vládní většiny –, se spojila k vítězství, o kterém nepochybuj­í už ani její protivníci. Průzkumy jim dávají 45 až 48 procent.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia