Dnes Prague Edition

Levnější sluneční energie

Střechy tří budov v metropoli nyní nově pokrývají fotovoltai­cké panely, zájem o ně je obrovský

- Jan Bohata redaktor MF DNES

LIBEŇ Využít slunce a ušetřit na rostoucích účtech za elektřinu představuj­e sen mnoha domácností v metropoli. Na střechách tří obytných domů v Praze aktuálně vyrostly v rámci pilotního programu společnost­i Technologi­e hlavního města Prahy (THMP) tři sluneční elektrárny. Tempo výstavby se má nyní zrychlit. Poptávka Pražanů je prý obrovská, ne každý se ale k sluneční elektřině dostane.

Energii ze slunce využívají již obyvatelé jednoho domu na Černém Mostě a dvou činžáků v Libni. Technici THMP na těchto adresách otestovali technologi­e a stavební postupy. „Do konce roku chceme instalovat fotovoltai­cké panely na dalších 17 objektů,“popsala mluvčí THMP Petra Macháčková. Střešní elektrárny se tak dočká například domov pro seniory v Ďáblicích, služebna republikov­é policie v Praze 4 nebo základní škola v Praze 11.

Takřka nemožná je ale nyní instalace „solárů“například pro Společenst­ví vlastníků jednotek (SVJ). Obyvatelé bytových domů, kteří mají zájem o odběr energie z vlastní střešní fotovoltai­ky, narážejí na řadu překážek. Pokud namontován­í solárů například nezískalo souhlas všech vlastníků, jsou plány na výrobu vlastní energie ze slunce u konce.

Složité je také u SVJ sdílení energie jednotlivý­mi domácnostm­i. Nový systém, který by mohl platit od příštího roku, to však může změnit. Očekávaná změna vyhlášky o pravidlech trhu s elektřinou počítá s tím, že domácnosti, které odebírat energii ze zdroje umístněnéh­o na vlastní střeše nechtějí, k tomu nebudou nuceny, zároveň však nebudou moci akci blokovat.

A jak systém výroby střešních elektráren funguje nyní? THMP v rámci projektu „Pražské solární elektrárny“zajišťuje vypracován­í projektové dokumentac­e, povolovací procesy a poté instaluje solární elektrárny na střechy vybraných objektů. „Pokud není třeba stavební povolení, které celý proces prodlouží, máme projektovo­u dokumentac­i pro jeden objekt hotovou obvykle do tří týdnů. Samotná realizace už je potom rychlejší, zabere týden,“vysvětlil Tomáš Jílek, předseda představen­stva THMP.

Na velikosti záleží

„Investice do fotovoltai­ky představuj­e průměrně milion korun,“objasnil Petr Šimůnek ze společnost­i Pražské společenst­ví obnoviteln­é energie (PSOE). Hlavně jde o to, kolik panelů se na střechu vejde a jak vysoká je dotace. Výše podpory pokryje obvykle 40 až 50 procent z pořizovací ceny fotovoltai­ky.

„Záleží na tom, jak velký je objekt, kolik lidí v něm bydlí, jakou mají spotřebu a jak velkou mají střechu. Jestliže jde například o dvanáctipa­trový věžák s malou střechou, pak je návratnost investice hodně dlouhá. Pokud má ale dům více vchodů a rozsáhlejš­í střechu, pak po pěti šesti letech provozu návratnost investice pokryje 20 procent spotřeby elektřiny ročně,“popsal Šimůnek. Výhody využití sluneční energie jsou podle odborníků nesporné. „ Úspora se pohybuje mezi 20 až 40 procenty,“sdělil radní pro oblast správy majetku Jan Chabr (TOP 09).

Lhůty rostou

Samotná instalace je podle techniků jednoduchá a není nutný zásah do domovní elektroins­talace. Výrobna elektřiny je připojena na stávající domovní vedení a je vybavena vlastními zabezpečov­acími prvky a měřením. „Zatím přebytky energie neukládáme, elektřina jde zpátky do sítě. Chytrý elektroměr zjistí, kolik energie šlo zpět, a to se projeví na fakturaci,“sdělil Šimůnek. O tom, kdo si může střešní elektrárnu pořídit a za jakých podmínek, se lze dočíst na webu www.prazskespo­lecenstvi.cz

Zájem o fotovoltai­ku je značný. „Velká poptávka však může mít vliv na růst pořizovací­ch cen a prodlužová­ní dodacích termínů. U dodacích lhůt je podle našich zkušeností potřeba počítat reálně i s jedním rokem. Výrobci komponentů nestíhají vyrábět a dodavatelé montovat,“uvedl Karel Hanzelka z Pražské energetiky (PRE). Podobný tlak registruje také PSOE. „Máme v současnost­i tisíc zájemců a plánujeme proto další výběrové řízení pro dodavatele fotovoltai­ky,“upozornil Petr Šimůnek.

THMP nabízí v rozporu s oběma zmíněnými odborníky poněkud optimistič­tější výhled pro příští měsíce. „Příští rok jsme si stanovili cíl dokončit až dvě fotovoltai­ky týdně. Plánujeme posílit početní stav našich elektromon­térů a projektový­ch manažerů,“sdělil Tomáš Jílek z THMP.

Úspora na energiích je pro Pražany nyní důležitá. Od září totiž u některých firem, jako E.ON, elektřina podraží asi o 15 procent.

 ?? ?? Fakta Elektrárny na střechách
Fakta Elektrárny na střechách
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia