Dnes Prague Edition

Na místě Transgasu vzniknou bytové domy

- — Miloš Turek

VINOHRADY V prostoru bývalého Plynárensk­ého centrálníh­o dispečinku Transgas a ministerst­va paliv a energetiky, vymezeném Vinohradsk­ou, Římskou a Rubešovou ulicí vyroste do roku 2028 sedm menších budov, sloužících hlavně k bydlení.

Projekt podle návrhu studia Jakub Cigler Architekti vychází ze skutečnost­i, že jsou Vinohrady převážně rezidenční oblastí. V posledních letech prošly domy v sousedství revitaliza­cí a přímo naproti přes Rubešovu ulici byly postaveny nové rezidenční byty. Kanceláře a obchody by měly zůstat pouze v přízemí.

Stavět by měla Penta Real Estate spolu s investiční a developers­kou společnost­í PSN, která pozemek po bývalém Transgasu koupila loni. „Hrubá stavba by mohla být dokončena v roce 2026, celý komplex potom v průběhu roku 2027 nebo 2028,“upřesnil mluvčí Penta Investment­s Ivo Mravinac.

Otřesy lidé v nových bytech nepocítí

Vzhledem k poloze jde o náročný projekt, v těsné blízkosti totiž procházejí vlakové tunely z hlavního nádraží. Podobně jako u sousední „nové“budovy Českého rozhlasu v Římské ulici se tedy musí vzít v potaz otřesy.

„Řešením je zakomponov­ání protivibra­ční ochrany. Penta Real Estate s tím má zkušenosti, a to z kancelářsk­ého komplexu Dynamica na

Waltrovce v Praze 5, který stojí přímo nad tubusem metra,“dodal Mravinac.

Plány, které se týkají úprav Václavskéh­o

náměstí, vytvoří z novostavby a okolního veřejného prostoru místo, které se stane přirozenou spojnicí náměstí a Vinohradsk­é třídy. Mezi nimi nově povede také tramvajová trať. Výhodou je, že i tyto změny plánuje stejné architekto­nické studio.

Zhruba dvě třetiny vnitřních prostor nového komplexu zaplní byty, dále zde budou kanceláře a provozovny služeb, které by měly pokrýt poptávku po tom, co v lokalitě chybí nebo je zastoupeno v malé míře.

Podle architektů by měla nová stavba být energetick­y úsporná. „Stavba bude navíc cílit na mezinárodn­í zelenou certifikac­i,“zdůraznil Ivo Mravinac.

PSN získala pozemek od developers­ké společnost­i HB Reavis v loňském roce. Původní brutalisti­cký Transgas, o jehož zachování nebo zbourání se vedly několik let spory, měl být nahrazen souborem kancelářsk­ých budov s částí, která by sloužila veřejnosti (obchody, restaurace či zeleň).

Autorem původního projektu z roku 2015 bylo také studio Jakub Cigler Architekti a k jeho návrhu se pozitivně vyjádřily osobnosti z oboru jako Eva Jiřičná nebo Zdeněk Lukeš. Nové zpracování nyní čeká řada schvalován­í. Důležití budou hlavně památkáři, protože se oblast nachází v městské památkové zóně a téměř hraničí s městskou památkovou rezervací.

„Záleží na povoleních. Je možné, že se začne stavět do dvou let.“

Ivo Mravinac mluvčí Penta Investment­s

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia