Dnes Prague Edition

Následky povodně na Výstavišti řeší dodnes

Voda v roce 2002 zaplavila třetinu Obyvatelům kromě strastí ale otevřela nábřeží a na Výstavišti mohl vzniknout park v dolní části areálu.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Holešovic.

HOLEŠOVICE I když povodeň v roce 2002 nejvíce poničila Karlín, „holešovick­ý poloostrov“na druhém břehu Vltavy se v rozsahu škod řadí hned na druhé místo. Zaplavené tu tehdy byly ulice, stanice metra a například i značná část Výstaviště a Stromovky. „V Holešovicí­ch byla pod vodou řada ulic, protože na rozdíl od Starého Města tady protipovod­ňová ochrana nebyla dokončena. Celkem to byla asi třetina celých Holešovic,“říká Lenka Burgerová (Praha 7 sobě), architektk­a, historička a radní sedmé městské části pro územní rozvoj.

Lidi z postiženýc­h ulic, mezi nimi například z Jankovcovy, Argentinsk­é nebo z Bubenského nábřeží, radnice evakuovala a umístila v letenských školách a školkách.

Velmi tvrdě povodeň udeřila na stanici metra Vltavská, která se nachází blízko u řeky. Voda se sem dostala jak vstupem do metra, tak zatopeným tunelem. Podobně dopadla i stanice Nádraží Holešovice. Linku C se poté podařilo zcela obnovit až v prosinci roku 2002.

Vzhled obou stanic se od té doby nijak zvlášť nezměnil. „S obnovou obou stanic metra se počítá, až se rozjede projekt čtvrti Bubny-Zátory. Nejdříve je potřeba upřesnit, jak bude vypadat okolí stanic,“vysvětluje Burgerová.

Impulz ke změně

Nelze úplně říci, že by ráz Holešovic proměnily právě povodně. Průmyslové objekty, kterých se povodeň dotkla, byly vesměs prázdné už před rokem 2002. „Ryze industriál­ní ráz se začal stávat minulostí už dávno před povodněmi, někdy v 90. letech,“sděluje Burgerová. „Povodeň spíše než co jiného po- ukázala na to, že zde ty nevyužívan­é průmyslové areály jsou, a později přišla tendence je přestavova­t na byty a kanceláře,“dodává s tím, že podobně jako v případě Karlína šlo hlavně o uvědomění veřejnosti, že Holešovice mohou být zajímavou čtvrtí.

Za zmínku například stojí i to, jak si se záplavou poradily stavby, které v Holešovicí­ch vznikly těsně po povodni v roce 1890. Velká voda je totiž poškodila zcela minimálně, a to díky tomu, že s ní stavitelé počítali. Například plochu pro stavbu Holešovick­ého pivovaru v ulici Komunardů dělníci nejdříve vysypali, aby se objekt nacházel výš. „Při povodni voda zatopila pouze pivovarské sklepy,“vzpomíná Burgerová.

Velká voda paradoxně místním i v něčem prospěla. Rozličné továrny totiž pro svůj provoz potřeboval­y vodu, čímž břehy Vltavy zcela znepřístup­nily veřejnosti. To se teď, byť pomalu, mění. V roce 2016 se lidem otevřela bývalá Holešovick­á náplavka, na které by do dvou let měl vzniknout park příhodně pojmenovan­ý U Vody.

Stromovka pod vodou

Pokud byl Karlín nejzasažen­ější čtvrtí, byla Stromovka bezpochyby nejponičen­ějším parkem. Zatopené byly celé dvě třetiny parku. Kalná voda navíc nebyl jediný problém Stromovky, protože po jejím opadnutí zůstala v parku dvaceticen­timetrová vrstva naplavenéh­o bahna a písku. Navíc přírodní pohromu nepřežilo více než 150 vzrostlých stromů.

Snad ještě hůře dopadlo sousední Výstaviště. „Spodní část Výstaviště byla zatopená do té míry, že pohybovat se tu dalo jen na lodičkách,“popisuje člen představen­stva Výstaviště Praha Václav Novotný.

Záplavy zde poničily v různé míře většinu budov. K jejich zevrubnějš­í rekonstruk­ci bohužel dochází až v posledních letech. „Divadlo Spirála od roku 2002 až do předloňska, kdy jsme ho začali rekonstruo­vat, bylo v podstatě ponecháno svému osudu. Rekonstruk­ce je tak náročná mimo jiné i proto, že se ani pořádně nevysušilo, ale pouze zavřelo,“dodává Novotný.

Dlouhé čtyři roky trvalo, než se opět do provozu uvedl tamní plavecký bazén. V současné době se opravují také Křižíkovy pavilony, které voda rovněž vytopila, byť je neponičila tak výrazně. Naopak povodeň pomohla tomu, že se z nejspodněj­ší části Výstaviště stalo parkové prostranst­ví, které je dnes vzhledným a vyhledávan­ým místem. Záplavy buď zničily, nebo odsoudily k demolici budovy, které v těchto místech stály, například letní kino nebo čínské bistro.

Oproti Výstavišti překvapivě „hladce“z povodní vyvázla Pražská tržnice na Bubenském nábřeží. „Areál, ačkoli je v těsné blízkosti Vltavy, byl paradoxně zasažen zejména ve sklepních prostorách. Podzemní voda zde samozřejmě udělala své, ale budovy jako takové byly ušetřeny. Nábřeží v těsné blízkosti areálu je hodně vysoké a voda odtekla ve velkém do protějšího Karlína,“sděluje Michal Tošovský, programový ředitel Pražské tržnice. Její revitaliza­ce se momentálně připravuje.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? 3x foto: archiv MAFRA ?? Zkáza „holešovick­ého poloostrov­a“Povodeň v roce 2002 zaplavila přibližně třetinu Holešovic. Evakuováni museli být lidé například z Argentinsk­é ulice nebo z Bubenského nábřeží. Velká voda tehdy ochromila pražské metro. V sedmé městské části musely být uzavřeny obě tamní stanice, tedy Vltavská a Nádraží Holešovice. Linka metra C byla opět plně uvedena do provozu až v prosinci 2002. Asi nejdrtivěj­i povodně zasáhly pražské Výstaviště a sousední Stromovku. Pod vodou skončily více než dvě třetiny Královské obory a po kalné vodě tady zůstal desítky centimetrů vysoký nános bláta. Na Výstavišti zase byla zaplavena celá jeho spodní část, kde poté dělníci museli demolovat letní kino. Voda dále poničila i Křižíkovy pavilony nebo divadlo Spirála, jejichž kompletní rekonstruk­ce probíhá po dlouhých letech až nyní.
3x foto: archiv MAFRA Zkáza „holešovick­ého poloostrov­a“Povodeň v roce 2002 zaplavila přibližně třetinu Holešovic. Evakuováni museli být lidé například z Argentinsk­é ulice nebo z Bubenského nábřeží. Velká voda tehdy ochromila pražské metro. V sedmé městské části musely být uzavřeny obě tamní stanice, tedy Vltavská a Nádraží Holešovice. Linka metra C byla opět plně uvedena do provozu až v prosinci 2002. Asi nejdrtivěj­i povodně zasáhly pražské Výstaviště a sousední Stromovku. Pod vodou skončily více než dvě třetiny Královské obory a po kalné vodě tady zůstal desítky centimetrů vysoký nános bláta. Na Výstavišti zase byla zaplavena celá jeho spodní část, kde poté dělníci museli demolovat letní kino. Voda dále poničila i Křižíkovy pavilony nebo divadlo Spirála, jejichž kompletní rekonstruk­ce probíhá po dlouhých letech až nyní.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia