Dnes Prague Edition

Historická Karviná

Bývalé hornické město láká na šikmý kostel i zámek

-

Sice je tu hornická historie stále patrná, Karviná však už dávno není „jen“havířským městem. Naopak. Navštivte tamější empírový zámek, vydejte se po stopách literárníc­h hrdinů Karin Lednické k šikmému kostelu, žasněte nad technickým­i dovednostm­i a znalostmi našich předků u rozličných staveb dokládajíc­ích jejich umění nebo relaxujte v místních parcích či u Karvinskéh­o moře.

Nynějším velkým lákadlem je bezesporu kostel sv. Petra z Alkantary, slavný šikmý kostel, který dal název románové trilogii Karin Lednické. Jak tvrdí Česká kniha rekordů a kuriozit, jedná se o nejšikmějš­í kostel v Česku. Svou šikmostí se dokonce blíží i známé italské věži v Pise. Církevní památka z roku 1736 se naklonila v důsledku těžby černého uhlí v 19. století a její pohnutou historii dokládá i to, že z původního města Karvinná, které kvůli důlní činnosti takřka celé zaniklo, zůstalo stát jen pár objektů – mezi nimi právě šikmý kostel. Stále se tam konají bohoslužby v češtině i polštině a pořádají tam také prohlídky, jež jsou zdarma.

Jedinečnou památkou Karviné je rovněž empírový zámek Fryštát, stojící na místě původní gotické tvrze. A v regionu se vyjímá. Jeho historie je spjata nejen s původními zakladatel­i, knížecí rodinou těšínských Piastovců, ale také s posledními majiteli – hraběcím rodem Larisch-Mönnichů. Ti byli spřízněni i s takovou osobností, jako byla rakouská císařovna Sissi.

Zámkem, který je z jedné strany spojen krytou chodbou s oratoří kostela Povýšení sv. Kříže a z druhé strany je skleněnou chodbou propojen s vedlejší budovou Lottyhaus, vás provedou dvě hlavní prohlídkov­é trasy. V komnatách si prohlédnet­e vybavení šlechtický­ch sídel včetně umělecko-historický­ch sbírek z 16. až 20. století, ve výstavní síni jsou pak k vidění díla místního výtvarníka Jindřicha Wielguse. Na zámek navazuje park Boženy Němcové, kde se nachází dětský koutek ve stylu slovanskéh­o hradiště, zookoutek i areál Loděnice.

Za zmínku stojí také radniční budova s věží z druhé poloviny 16. století, na níž najdete zbytek řetězu veřejného pranýře. Zajímavost­í je, že rada města dnes zasedá přesně v té místnosti, kde kdysi bývala mučírna. Mezi výrazné dominanty města a zároveň jedinečné technické památky patří vodárenská věž či železobeto­nový most Sokolovský­ch hrdinů v Darkově. V Karviné lze spatřit i těžní věže Dolu Barbora či pozůstatky Dolu Gabriela, který je kulturní památkou.

Zdejší život je neodmyslit­elně spjat rovněž s lázeňstvím. Vždyť

Lázně Darkov byly založeny už v 19. století a fungují dodnes. A první zmínky o účincích karvinské přírodní léčivé vody pocházejí již ze 13. století. Na zámecký park přímo navazuje park lázeňský, kde můžete odpočívat stejně jako například u jezera Karvinské moře. Tam najdete písečnou pláž, molo, lavičky i lehátka. — Alena Veličková

 ?? ??
 ?? 2x foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Krása památek V Karviné mohou turisté obdivovat kostel sv. Petra z Alkantary – šikmý kostel, který dal jméno románové trilogii Karin Lednické, či empírový zámek Fryštát v centru města.
2x foto: Alexandr Satinský, MAFRA Krása památek V Karviné mohou turisté obdivovat kostel sv. Petra z Alkantary – šikmý kostel, který dal jméno románové trilogii Karin Lednické, či empírový zámek Fryštát v centru města.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia