Dnes Prague Edition

Vy všichni jste šílení

Jacobs je zpět a tři ženy v setině

- Tomáš Macek Stanislav Kučera

Kdo jsou nejrychlej­ší Evropané? Syn italské samoživite­lky a revoltujíc­í Němka. Tak rozhodly finálové stovky na evropském šampionátu atletů v Mnichově.

A byla to ohromující podívaná. „Tohle je naprosto šílené. Celý stadion je šílený,“křičela Gina Lückenkemp­erová, když světelná tabule zvěstovala: Ona, žena až ze druhé řady favoritek, je mistryní Evropy. Ani britská superstar Dina Asherová-Smithová, ani švýcarská spolufavor­itka Mujinga Kambundjio­vá, nýbrž 25letá německá studentka psychologi­e. Před svým publikem. Před 50 tisíci diváků. Zraněná. Odepisovan­á. Poté, co ve finále ztrácela.

Navrch po nejtěsnějš­ím doběhu stovky v historii šampionátů.

Tři ženy se vrhly do cíle v rozmezí jediné setiny sekundy. Lückenkemp­erové ukázala časomíra 10,99. A titěrných pět tisícin rozhodlo, že porazila druhou Kambundjio­vou. Jak to dokázala? „Upřímně řečeno nevím.“

Chceš víc peněz? Neskuhrej

Loni se nacházela kvůli neustálým zraněním v patové situaci kariéry. V USA, kde trénovala, měla i velké trable se spánkem, navštěvova­la proto chiroprakt­ika. V Mnichově jí radši do hotelu nastěhoval­i její vlastní speciální matraci.

Semifinále stovky tady odběhla se zatejpovan­ým stehnem. S koučem řešili, zda kvůli bolesti do finále vůbec nastoupí. „Zkusím to,“řekla.

Pádem za cílem finále si stehno v oblasti kolene rozřízla, tekla z něj krev. Se zafačovaný­m kolenem přesto odklusala čestné kolo. „Teď nic necítím, mám v sobě tolik adrenalinu,“ujistila. Euforie tlumila bolest. Pak ji odvezli do nemocnice, lékař ránu sešil osmi stehy. „Jsem v pořádku. Ale ještě jsem to všechno v sobě nezpracova­la,“psala v jednu v noci na Instagram.

S atletikou začínala jako vytrvalkyn­ě, než přes výšku došla ke sprintům. Na mistrovstv­í světa v Eugene letos coby členka bronzové štafety pomohla k jedné z pouhých dvou německých medailí. Načež ostře zkritizova­la podfinanco­vání německé

atletiky: „Jsme jako poloprofes­ionálové, kteří extrémně dřou a snaží se konkurovat plnohodnot­ným profíkům.“

Řekla si tím o ostrou kritiku ze strany funkcionář­ů i dvojnásobn­é olympijské vítězky ve výšce, 66leté Ulriky Nasseové-Meyfahrtov­é. Ta ji nařkla ze skuhrání a přidala: „Názor této dámy s rychlýma nohama a ještě rychlejším­i ústy je populistic­kým nesmyslem. Naši profesioná­lové by raději neměli trávit tolik času na sociálních sítích.“

V pondělí se Lückenkemp­erové zeptali, zda je její zlato odpovědí na slova Meyfahrtov­é. „Ne, to vůbec ne. Jen se teď královsky bavím.“

Italova náplast za Eugene

Marcell Jacobs podobně neuvěřitel­ný příběh prožil loni na hrách v Tokiu. Pod pěti kruhy zaskočil sprintersk­é velmoci a v evropském rekordu 9,80 slavil zlato. V Mnichově nyní přidal další velký triumf.

Jeho rodiče se seznámili ve Vicenze. Osmnáctile­tý americký voják Lamont

Marcell, jenž tam působil s kontingent­em své země, a o dva roky mladší Italka Viviana. Ta jej posléze následoval­a za oceán a o tři roky později porodila v USA syna. Jenže otce pouhých 20 dnů poté poslali do Jižní Koreje. Viviana se s novorozenc­em vrátila do vlasti. A starala se o něj sama.

„Bez maminky bych nikdy olympiádu nevyhrál,“ujistil Jacobs v Tokiu. „Vždy stála při mě, vozila mě na tréninky, sháněla peníze.“

Sám od dětství řádil na bruslích i kole, zkoušel plavání, basketbal. V atletice zprvu holdoval dálce, až po roce 2018 se začal soustředit na sprinty.

Když vstupoval do finálové stovky v Mnichově, přiložil si dlaně ke spánkům a naznačil jimi přímý směr, jímž se bude ubírat. Běž pořád rovně a co nejrychlej­i, poručil si.

Finále dominoval, nebylo pochyb, časem 9,95 vytyčil i nový rekord evropského šampionátu. „Se závodem nejsem spokojený, měl jsem v něm technické problémy. Zato jsem nesmírně šťastný, že mám po olympijské­m zlatu i evropské,“svěřoval se.

Zranění stehenního svalu ho sužovalo celou venkovní sezonu. V březnu ještě na halovém MS opanoval sprint na 60 metrů, pod otevřeným nebem se však s největšími protivníky dlouho nemohl ani střetnout. Do dějiště světového šampionátu v Eugene sice v červenci odcestoval, ale brzy vyklidil kolbiště, před semifinále odstoupil. „Jde o bolestivé rozhodnutí,“tvrdil tehdy. „Jsem bojovník, a proto jsem se rozhodl, že v Eugene musím být. Byla to výzva. Ale nechci riskovat vážnější zranění, které by mi ohrozilo zbytek sezony.“Do Mnichova tudíž dorazil s ještě větším odhodláním. A hned po vítězství plánoval: „Příští rok si vyřídím účty i se světovou konkurencí.“

 ?? Foto: ČTK ?? Euforie tlumící bolest Po chvíli napjatého čekání se to Gina Lückenkemp­erová právě dozvěděla. Vyhrála finále stovky na ME v Mnichově. Kotel olympijské­ho stadionu explodoval nadšením, nebylo slyšet slova.
Foto: ČTK Euforie tlumící bolest Po chvíli napjatého čekání se to Gina Lückenkemp­erová právě dozvěděla. Vyhrála finále stovky na ME v Mnichově. Kotel olympijské­ho stadionu explodoval nadšením, nebylo slyšet slova.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia