Dnes Prague Edition

Puntičkář a jeho dokonalý nápad

Jak vznikl fotbalový zázrak jménem Raków? Co umí trenér Papszun? Soupeř Slavie zblízka.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Musel zmizet do polské druhé ligy, aby mohl být respektova­ný. Nebo si snad vybavíte, že by někdy v dresu Hradce Králové nastupoval defenzivní záložník Petr Schwarz?

V Polsku ho oceňují za pracovitos­t, energii a odhodlání. Třeba naposledy o víkendu v dresu Slasku Vratislav sestřelil úřadujícíh­o mistra z Poznaně. Zdařile se protáhl středem hřiště, napřáhl slabší levačkou a pálil milimetrov­ě k tyči. Důležitějš­í výhru snad nikdy netrefil. „Nechci se chlubit, pěkné to bylo, ale žít jsem z toho mohl nanejvýš do pondělí. Fotbal je příliš proměnlivý, než abych se opájel jedním gólem,“poví dříč, který vás zavede do zákulisí dnešního soupeře Slavie v Konferenčn­í lize.

Tři roky kopal za Raków Čenstochov­á.

Byl to životní krok?

Co se mi nepovedlo v Česku, dokázal jsem v Polsku. Nikdy nebudu litovat. Postoupili jsme s Rakówem po jedenadvac­eti letech do Ekstraklas­y, vyhráli jsme pohár. Fantazie.

Play off Konferenčn­í ligy Slavia dnes s Rakówem, Slovácko hostí AIK

Fotbalisté Slavie dnes odehrají v Čenstochov­é proti Rakówu (výkop v 18.00, vysílá O2 TV Sport) úvodní duel play off Konferenčn­í ligy, v němž budou usilovat o postup do skupiny. Pražané v prvním souboji vicemistrů svých zemí chtějí uhrát co nejpřízniv­ější výsledek do domácí odvety, která je na programu za týden v Edenu. V polském týmu dělá kapitána český obránce Tomáš Petrášek, ale kvůli zranění do dvojzápasu nezasáhne. Do akce večer ve stejné fázi vyrazí rovněž Slovácko, které touží po prvním proklouznu­tí do skupin v historii. V Uherském Hradišti přivítá švédský celek AIK Stockholm (výkop v 19.00, vysílá ČT sport).

Vzpomenete si na první den? Květen 2018. Raków mě pozval na svůj poslední zápas v sezoně, abych viděl styl jeho hry, stadion, zázemí. Nijak zvlášť mě to neohromilo, ale rozhovor s trenérem Papszunem ano. Nastínil mi, jaké má cíle, jak jich chce dosáhnout a proč si vybral právě mě.

Rok poté Raków vyhrál druhou ligu. S vámi, Tomášem Petráškem jako kapitánem a Danielem Bartlem.

Rodil se fotbalový zázrak, na který se za deset let bude s nostalgií vzpomínat. Přepsali jsme dějiny, ale ambice se nijak nesnižují. Teď Raków podruhé za sebou hraje o Konferenčn­í ligu a příště chce do Ligy mistrů. Rozhodně si nemyslím, že je to nereálné. Přitom na začátku, když jsem přicházel, jsem nad těmi plány kroutil hlavou: Nemají moc velké oči? Mějte trochu soudnosti! Copak v Čenstochov­é, na stadionu pro pět tisíc lidí, chcete hrát evropské poháry? I zpětně smekám.

Byly vaše začátky usnadněné díky jazyku? Pocházíte přece z městečka Machov na česko-polských hranicích.

Asi mi to nebudete věřit, ale já neuměl polsky ani slovo. Nikdy jsem k Polsku neinklinov­al. Nejezdili jsme tam na výlety, na nákupy, nic. Polština mi byla cizí. Za pár měsíců jsem si ji osvojil, po roce mluvil plynně a teď ji používám častěji než češtinu. Omlouvám se předem, jestli se někdy přeřeknu.

Pravopis taky zvládáte? Jednou jsem četl váš rozhovor s titulkem: Chcesz grać w piłkę po swojemu? W Rakowie tak się nie da. Něco jako: V Rakówě nemůžeš hrát fotbal podle svého.

Do jejich přesmyček se snažím trefovat, ale nejde mi to. Oni jsou experti, že i Madrid píšou s ypsilon.

To mi vysvětlete, proč Čenstochov­á, když se píše Częstochow­a?

Protože „e“s čárkou dolů se vyslovuje „en“.

A co váš současný klub Śląsk? Je to správně Šlask nebo Šlošk?

Jste vedle jak ta jedle. Nad prvním eskem je čárka, což znamená „š“. Pod „a“je čárka, takže zase jinak. Správně se vysloví Šlonsk.

Děkuju za první rychlou lekci.

Polština vám vleze rychle pod kůži. Kamarádi, kteří za mnou jezdí třeba dvakrát za rok, zprvu neuměli vůbec nic. Teď už rozumí skoro všemu, protože pochopili specifika.

Raději zpátky k fotbalu. Jaká specifika vám v Čenstochov­é nabídl kouč Marek Papszun?

On je mimořádný trenér, lepšího jsem nikdy nezažil. Pečlivý, až bych řekl puntičkářs­ký. Dřív učil na základní škole, což v něm zůstalo. I nám vysvětlova­l taktiku, jako by u toho stál před tabulí.

Velký fotbal nikdy nehrál, ovšem coby trenér přivedl Raków za šest let ze třetí ligy do první a pak ke dvěma triumfům v Polském poháru.

Měl projekt, se kterým přišel za majitelem, panem Świerczews­kým. Vymyslel nápad, systém, strategii. Od majitele dostal prostředky, jak projekt realizovat. Vlastně to připomíná počítačovo­u hru Football Manager, kdy máte vlastní mužstvo a podle svého uvážení do něj vybíráte hráče.

Úspěšný podnikatel Michał Świerczews­ki, který s firmou X-Kom zbohatl na elektronic­e, rozhoduje o čem?

Vkládá do klubu peníze a má poslední slovo, ale trenérovi nechává volnou ruku. Na začátku mu řekl: Tady máš maršálskou hůl a zbytek je na tobě. Přišlo mi, že pan Papszun celý klub dirigoval. Od fyzioterap­eutů až po marketing.

Pořád je v trenérovi kus učitele? Už míň. Ze začátku trvaly naše mítinky klidně hodinu, aby měl jistotu, že všemu, co říká, přesně rozumíme. Je houževnatý, důsledný.

Vážně pod ním nikdo nemůže hrát fotbal podle svého?

Kdo to zkusil a neplnil jeho pokyny, za pár měsíců skončil. Pan Papszun vychovává hráče k obrazu svému. Aby dodržovali jeho organizaci hry, jeho taktiku. Hráče si vybírá, aby mu pasovali do mozaiky.

Jinými slovy: myšlenky, které si sepsal na papír, přenáší na hřiště?

Přesně. Chce, aby hlava hráče fungovala jako jeho vlastní.

Je hodně náročný na fyzičku?

Musím říct, že za tři roky jsem nezažil, abychom někde běhali po lesích. Tréninky bývaly spíš krátké, zato strašně intenzivní. Vždy jsme věděli předem, jak dlouhé to bude, co se bude dít a kdy budou pauzy.

Spřátelili jste se s trenérem?

V žádném případě. Nenechá si hráče dojít k tělu jako Jürgen Klopp nebo pan Trpišovský, co o něm vím z doslechu. Pan Papszun po prostu... No vidíte, polština. On prostě odlišuje pracovní režim od soukromého. Snad s kapitánem si je bližší, protože s ním řeší atmosféru v kabině, jinak si od všech drží odstup.

V Polsku má ohromné renomé. V lednu ho chtěla přeplatit Legia Varšava, ale neuspěla.

Nemyslím, že by měla šanci, i kdyby nabídla pytel zlata. Pan Papszun je zásadový a řekl bych, že v Rakówu ukončí trenérskou kariéru.

Vážně chce za tři roky končit? Je mu teprve sedmačtyři­cet.

Když si něco umane, udělá to. Už za nás tvrdil, že vydrží maximálně deset let a pak se bude chtít věnovat rodině. Víte, on je workoholik. Pracuje od sedmi ráno do jedenácti večer, aby mohl co nejrychlej­i splnit všechny cíle, které si vytyčil. Jenže takové tempo se nedá vydržet dlouho.

Kvůli tomu jste skončil?

Nerad bych, aby to vyznělo blbě, ale byl jsem náročným přístupem vycucaný. Každý den video na čtyřicet minut, tréninky pořád stejné. Pan Papszun chtěl mít všechno dokonalé, takže se fotbal měnil v dril.

Rodil se fotbalový zázrak, na který se za deset let bude s nostalgií vzpomínat.

Viděl jsem poslední předkola Slavie i Rakówa a říkám, že rozhodnou detaily.

Během třetí sezony, když mi nabízeli prodloužen­í smlouvy, jsem váhal. Pak se hodně hráčů zranilo a mě šoupli ze střední zálohy na stopera, že prý tam se mnou počítají nastálo. To už se mi nechtělo pokračovat vůbec. Když přišla nabídka z Vratislavi, neváhal jsem.

Přitom jste s Rakówem slavně získali Polský pohár.

A skončili druzí za Legií. Byla to historická sezona, ale hned po ní skončilo osm hráčů a pět lidí z realizační­ho štábu. Proč? Protože byli unavení. Jen bych se opakoval. Nevydrželi trenérovo tempo, ačkoli měli potvrzené, že přináší krásné výsledky.

Jaký výsledek čekáte v souboji se Slavií?

To je právě něco, co vůbec nedokážu odhadnout. Viděl jsem poslední předkola Slavie i Rakówa a říkám, že rozhodnou detaily. Narazí na sebe dva skvěle organizova­né týmy se skvělými trenéry.

Mimochodem, vy máte s Vratislaví jaké plány?

Určitě být lepší než v minulé sezoně. Sice jsme ji zahájili devíti zápasy bez porážky, jenže zbytek stál za starou belu a málem jsme spadli. A já? Příští rok mi končí smlouva a rád bych si řekl o pokračován­í.

Zatímco váš bývalý parťák Petrášek patří do širšího výběru národního týmu, vám se trenér Šilhavý nikdy neozval. Vadí? Z bezejmenný­ch hradeckých hráčů jste se přece vypracoval­i oba.

Určitě mi to nevadí, ale nevzdávám se. Po reprezenta­čním dresu jsem toužil odmalinka a toužím po něm pořád, takže bojuju dál.

 ?? Foto: Profimedia ?? V dresu Rakówa Za dnešního soupeře pražské Slavie odehrál Petr Schwarz tři soutěžní ročníky, pomohl mu k vítězství v Polském poháru a druhému místu v tamní lize. Loni přestoupil do Vratislavi.
Foto: Profimedia V dresu Rakówa Za dnešního soupeře pražské Slavie odehrál Petr Schwarz tři soutěžní ročníky, pomohl mu k vítězství v Polském poháru a druhému místu v tamní lize. Loni přestoupil do Vratislavi.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia