Dnes Prague Edition

Nula z prádelny. Jo!

V úterý stačí vyhrát odvetu a Plzeň znovu zažije opojné pocity z Ligy mistrů. Šance je to veliká! Ale nenechte se zmást, snadné to nebude.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Bitva o 400 milionů korun je v polovině. A dál bez favorita. Na koho byste si vsadili před odvetou, která se rozehraje hned v úterý?

Plzeň bude dál spoléhat na svou vyzrálost, taktickou poctivost a na brankáře Jindřich Staňka, fantoma ve fialovém dresu. „On je jako náš Dominik Hašek z Nagana,“připomněl kapitán Lukáš Hejda epochální olympijský turnaj hokejistů.

Karabach, suverénní král ázerbájdžá­nské ligy, má zase záviděního­dnou lehkost v soubojích, jeho hráči si troufnou na průniky, které jen tak nevidíte. Je vlastně s podivem, že včera nepadl žádný gól.

Konečná remíza 0:0 miniaturně nahrává Plzni, která si nechala odložit víkendovou ligu a všechno sází na domácí prostředí. Odvetný duel o Ligu mistrů vyprodala za dvě hodiny a je prakticky jisté, že to bude fotbalový thriller se vším všudy. Čili se všemi emblémy a motivy nejslavněj­ší pohárové soutěže. Kdo se dotkne pokladu? „Chtěli jsme Karabach pozlobit víc, ale nakonec jsme se rozhodli vsadit na pevnou defenzivu. Remízu 0:0 bereme,“výstižně pravil do televizní kamery Hejda.

Nezřídka se ve velkém fotbale stane, že mužstvo během utkání nevystřelí jedinkrát na branku. Hbitý Karabach zvládl pálit hned třikrát během čtyřiceti vteřin. A to Plzeň bránila i v šestičlenn­ém bloku! Běžela 6. minuta, když do obrany hostů zadula bílá vichřice. Střela zblízka?

Staněk včas na zemi. Dorážka ze dvanácti metrů? Staněk vyráží pod břevnem. Rána po rohu? Staněk v pokleku tlumí balon u tyče.

Samozřejmě musíme zmínit, že ještě předtím se po standardní situaci tlačil ke gólu Hejda, nicméně to hlavní se odehrávalo na druhé straně. Pro dvoumetrov­ého útočníka Chorého, jenž musel minimálně stínovat rozehrávku mezi stopery soupeře,

to byla v horkém večeru práce jako v prádelně.

Na národním stadionu v Baku to bublalo. Dusno. Horko. Nedýchatel­no. Vyprodáno. Dorazilo 31 tisíc lidí. Když pod vedením bubeníků spustila své chorály armáda skalních fanoušků v černém, dunělo to zlověstně. A do toho znělo vášnivé: „Karabach! Karabach!“

Po tribunách, kde na každém druhém schodu vartoval policista, ještě během první půle kroužily mexické vlny. To všechno – a ještě daleko víc – musela Plzeň ustát, aby si odvezla naději do odvety.

Reklamní panely a veškeré kulisy evokovaly dojem, že už se hraje Liga mistrů. Ale ve skutečnost­i chybí krok, ten nejdůležit­ější. Pokud ho Plzeň nezvládne, pořád nebude tratit, protože si po třech letech pohárové impotence zahraje Evropskou ligu. Ovšem znělka, která se pouští před zápasy Champions League, má prostě jedinečné lákadlo. Finanční, prestižní i zážitkové.

Upřímně, Plzeň nemá tak šikovné borce jako soupeř. Porovnávat umělecký dojem, proti Karabachu by neuspěla. S míčem byl vynikající kudrnatý Brazilec Kady, taky Francouz Zoubir nebo Černohorci Jankovič s Vešovičem, složité bylo hlídat ramenatého senegalské­ho útočníka Wadjiho. Ale počítá se remíza, po níž si gólman Staněk se svou pokerovou tváří spokojeně plivl do rukavic. Po mnoha šancích ještě v 83. minutě skvěle vytáhl prudkou ránu náhradníka Ozobiče.

Je mimořádně důležité, že Viktoria zlomila nepříjemno­u šňůru. Posledních patnáct pohárových zápasů neměla nulu vzadu. Až včera to dokázala, což se náramně hodí.

Jak jste asi pochopili, na trávníku, který se rychle rozšlapal do protivných drnů, se neodehráva­ly nudné šachy. Byl to boj. Remízový boj s velkou nadějí na Ligu mistrů. Aby Plzeň dosáhla na pohádkový jackpot, musí v úterý bez potrestané­ho kapitána Hejdy vyhrát. Jakkoli.

 ?? ?? Bez vítěze Úvodní duel play off o Ligu mistrů mezi Karabachem a Plzní branku nepřinesl. Foto: Jan Kubíček, FC Viktoria
Bez vítěze Úvodní duel play off o Ligu mistrů mezi Karabachem a Plzní branku nepřinesl. Foto: Jan Kubíček, FC Viktoria
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia