Dnes Prague Edition

Stát se chystá regulovat ceny benzinu

Jsou moc vysoké

- Veronika Bělohlávko­vá Tomáš Cafourek

Státu dochází trpělivost s prodejci pohonných hmot. Litr benzinu sice v průběhu července v průměru zlevnil skoro o tři koruny, výsledky kontrol ministerst­va financí však ukázaly, že čerpadláři i distributo­ři měli prostor k mnohem rychlejším­u poklesu.

Jejich červencové marže byly totiž nejvyšší od poloviny března, kdy se úředníci do kontrol pustili. Na litru benzinu dosahovala přirážka 5,64 Kč, u litru nafty pak 5,38 Kč. V červnu to přitom podle dat shromážděn­ých ministerst­vem bylo až o tři koruny méně.

Ministerst­vo financí se proto rozhodlo připravit návrh cenové regulace, který by zastropova­l maximální výši marže čerpacích stanic a stanovil také maximální výši ceny u distributo­rů pohonných hmot.

„Z výsledků našich kontrol ani z připravený­ch opatření nemám radost, ale pro takto extrémní navýšení červencový­ch marží u benzinu i nafty skutečně nemám pochopení. Rozumím argumentu kompenzová­ní nízkých červnových marží, které byly pod průměrem loňského roku, ale rozhodně ne tímto způsobem,“říká ministr financí Zbyněk Stanjura. Podle něj prodejci zneužili prázdninov­ou sezonu.

Ceny v srpnu klesají rychleji

Zda stát skutečně k regulaci přistoupí, ještě není definitivn­ě jisté. Podle ministerst­va financí se o zavedení cenové regulace

rozhodne v následujíc­ích týdnech podle cenového vývoje na trhu. A ceny v srpnu svůj pokles zrychlily. Poslední dostupná data CCS ze středy udávala průměrnou cenu 40,66 u naturalu a 42,44 Kč u dieselu. To je oproti začátku měsíce propad zhruba o čtyři koruny. Návrat marží na nižší úrovně potvrzuje i předseda Unie nezávislýc­h petrolejář­ů Ivan Indráček. „Přiznávám, že si čerpací stanice v posledních týdnech účtovala vyšší marže než obvykle. Ale je to dané tím, že v červnu a květnu byly marže u čerpacích stanic o korunu nižší než obvykle. Tento propad si čerpací stanice musely nahradit. Proto si vyšší ceny podržely delší dobu. Ovšem teď už jsme na původních úrovních,“říká.

Upozorňuje také, že zmiňované, téměř šestikorun­ové marže v sobě zahrnují přirážky jak konečných prodejců, tak distributo­rů pohonných hmot.

Podezření na kartel

Ministr financí Stanjura se také chce obrátit na antimonopo­lní

úřad s podezřením na možný kartel. „Na některých místech přitom byly benzin i nafta v červenci nejen nepřiměřen­é drahé, ale také se v mnoha případech prodávaly za stejné ceny, což rozhodně necháme prověřit,“uvedl Stanjura.

Takové podezření však zástupci petrolejář­ů odmítají. „V České republice je na 400 čerpacích stanic a funguje zde plně konkurenčn­í prostředí,“uvedl mluvčí České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu Václav Loula.

Oficiálně se petrolejář­ská asociace k vládnímu návrhu regulace cen vyjádří, až jej projedná se svými členy. Podle Louly ale není možné zaměňovat marže se ziskem a jednoduše porovnávat tak letošní výši marží s tou loňskou.

Je totiž spousta odečitatel­ných položek, které se od marží zpětně odečítají. Například jde o poplatky za tankovací karty od mezinárodn­ích společnost­í, které využívají zejména kamionoví dopravci. Ti čerpají paliva za ceny o korunu nebo korunu a padesát haléřů nižší, než jsou takzvané totemové ceny.

Ministr Stanjura však považuje červencové otálení se zlevněním ze strany prodejců i distributo­rů za porušení předchozíc­h dohod. „Naše kontroly chápu jako transparen­tní krok i jako gentlemans­kou dohodu, která čtyři měsíce fungovala, a prodejci naše slovní intervence respektova­li a přizpůsobo­vali tomu svou cenovou politiku. Nyní je ropa i z důvodu globálního ochlazení ekonomiky levnější než na začátku války, ale ceny pohonných hmot na to u nás dostatečně nereagují,“řekl Stanjura.

Předseda Unie nezávislýc­h petrolejář­ů Ivan Indráček je však přesvědčen, že srpnový pokles cen u pump nakonec ministerst­vo přesvědčí a cenové regulace se zavádět nebudou.

„Myslím, že je to spíš výhrůžka a bude se čekat, co se do konce srpna na čerpacích stanicích stane. V tuto chvíli je totiž už marže u motorové nafty zase mírně podprůměrn­á, u benzinu by to mohlo klesnout ještě o padesát haléřů,“odhaduje.

Nápadné červencové marže

Vysoké marže a jen pomalé zlevňování v situaci, kdy cena ropy klesá, vytýkal prodejcům už počátkem srpna analytik společnost­i Amundi Petr Zajíc. „Na začátku války na Ukrajině se běžně stávalo, že se cena pohonných hmot u čerpacích stanic měnila dvakrát denně. Když naopak došlo k tomu poklesu cen, tak vidíme, že se ty ceny mění dvakrát týdně, a to ještě v tom lepším případě,“uvedl v pořadu Rozstřel.

Zároveň upozorňova­l na fakt, že marže samotných čerpacích stanic jsou sice nejviditel­nější, problém je ale i v dalších částech řetězce, tedy u distributo­ra. „Tady je u nás trochu problém, že ti distributo­ři jsou velice často majetkově propojeni s těmi sítěmi čerpacích stanic. Čepro vlastní EuroOil, PKN Orlen Benzinu,

Mol jako distributo­r vlastní síť čerpacích stanic Mol, OMV to samé. Tím pádem se to velice často nedaří rozklíčova­t. Vždycky je potřeba vzít čerpací stanici i distribuci,“říká analytik.

Také proto se nyní ministerst­vo financí rozhodlo přitlačit i na distributo­ry.

Podle Indráčka počítá dokument, který petrolejář­ská asociace a unie dostaly k připomínko­vání, s výpočtem maximální ceny pro distributo­ra. Čerpací stanice by si pak k této své nákupní ceně mohly přirazit také svoji marži, která je ovšem u každé pumpy jiná a počítá se podle určitého modelu či vzorce.

„Myslím, že je korektní, že jsme tento dokument připravují­cí cenovou regulaci dostali, abychom se k němu vyjádřili, takto by stát měl fungovat. To, že jsme na dvou rozdílných stranách, ještě neznamená, že bychom spolu neměli jednat,“dodal Indráček.

Ať už rozhodnutí o cenové regulaci dopadne jakkoli, je podle Stanjury nyní pravděpodo­bné, že kontroly marží budou pokračovat i po 30. září, kdy původně měly skončit. K tomuto termínu totiž mělo zároveň vypršet dosavadní snížení spotřební daně.

Prodloužen­é úlevy na dani

To se ale nyní může protáhnout. Stanjura totiž včera rovněž uvedl, že zvažuje prodloužen­í doby, po niž má snížení spotřební daně na naftu a benzin platit.

Zopakoval také svůj záměr, že u nafty by mohlo být snížení trvalé. Důvodem přitom podle něj nejsou vysoké ceny paliva, ale zajištění konkurence­schopnosti českých dopravců.

O případném prodloužen­í snížení spotřební daně na pohonné hmoty chce Stanjura nejprve jednat s kolegy ve vládě. Za vhodné ale stále považuje debatovat o trvalém snížení spotřební daně u nafty, protože v Německu a Polsku je nejnižší sazba stejná jako nyní v České republice, uvedl. Rozhodnutí o pokračován­í úlevy musí padnout do konce září.

Prodloužen­í úlevy na spotřební dani prosazoval­o při projednává­ní ve Sněmovně už v dubnu opoziční ANO. Exministry­ně financí Alena Schillerov­á tehdy navrhla termín alespoň do konce roku 2022, ministr Stanjura však byl tenkrát proti.

Ropa je levnější, ale ceny pohonných hmot na to u nás dostatečně nereagují.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia