Dnes Prague Edition

Odvolejte Rakušana, píše Babiš v dopisu premiérovi

- — Václav Janouš s využitím iDNES.cz

PRAHA Vláda zatím aféru nového ředitele rozvědky Petra Mlejnka komentuje jen útržkovitě a s každým novým vyjádřením spíš přibývá otazníků. Mlejnek se stýkal s obviněným podnikatel­em Michalem Redlem.

Opozice proto včera vyzvala premiéra Petra Fialu, aby odvolal ministra vnitra Víta Rakušana. Šéf ANO Andrej Babiš kvůli tomu poslal premiérovi osobní dopis.

„Ještě jednou vás vyzývám, najděte v sobě odvahu a odvolejte pana Rakušana. Jeho setrvávání na postu ministra vnitra podkopává již tak chatrnou důvěru veřejnosti vůči vašemu kabinetu, ale především dělá ostudu České republice před našimi partnery v Evropské unii a zahraničí,“citoval včera Babiš z dopisu. „Pokud to nedokážete, bude hnutí ANO donuceno vyvolat hlasování o nedůvěře vládě,“dodal Babiš.

Premiér Petr Fiala včera znovu zopakoval, že Mlejnek má důvěru jeho i celé vlády, a nevidí proto důvod jej odvolat z funkce. Stejně tak neodvolá ani ministra vnitra Víta Rakušana. Pokud premiér ministra neodvolá, chce hnutí ANO vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Nejasná pozitivní role

Vše začalo premiérovo­u větou, že „Mlejnek v kauze Dozimetr sehrál pozitivní roli“. Na to kontrovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, že o žádné „pozitivní roli“Petra Mlejnka neví.

A tak premiér Petr Fiala přispěchal s dalším vysvětlení­m: „Role pana Mlejnka v kauze Dozimetr se odehrávala před zahájením a mimo rámec trestního řízení.“Šéfa rozvědky si pozvala ve středu na kobereček vláda, aby jí svou roli vysvětlil.

Vše za zavřenými dveřmi, v důvěrném režimu. Mlejnek podle trojice členů vlády, na něž se odvolává Deník N, předložil vládě čestné prohlášení jednoho ze svědků v kauze.

Údajně měl totiž někomu ze svědků, který měl podezření na ovlivňován­í veřejných zakázek v dopravním podniku, poradit, aby šel na policii. O tom, proč se Mlejnek potkával se stíhaným podnikatel­em Redlem, nepadlo ani slovo. Mlejnek přitom už dříve přiznal, že se s Redlem zná od roku 2012.

Ta vila už není moje

Andrej Babiš se včera vyjádřil ještě k jedné kauze – a to sice k vyšetřován­í své osoby ve Francii kvůli majetku. Portálu Blesk.cz řekl, že diskutovan­ý zámeček Château Bigaud na jihu Francie už mu nepatří. Babiš podle svých slov o žádném vyšetřován­í nic neví. Všechny informace se doposud dozvídá z médií.

 ?? Foto: MAFRA ?? Opozice se zlobí Babiš žádá odvolání Víta Rakušana.
Foto: MAFRA Opozice se zlobí Babiš žádá odvolání Víta Rakušana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia