Dnes Prague Edition

Za malý byt v Praze se už platí nájem 23 tisíc

-

Mezi dalšími příčinami, proč ceny nájmů rostou, mohou být nové, přísnější podmínky pro získání hypotéky od bank. Spousta lidí na ně jednoduše nedosáhla, i když do vlastního bydlení chtěla.

Třeba takzvaný ukazatel LTV, tedy poměr výše hypotéky k hodnotě nemovitost­i se u žadatelů starších 36 let snížil z 90 procent na osmdesát.

Co to znamená? Pokud si někdo chtěl koupit byt za šest milionů, dosud mu stačilo našetřit alespoň 600 tisíc. Teď je to dvojnásobe­k, což množinu potenciáln­ích zájemců o nájemní bydlení výrazně rozšířilo. „Lidé zkrátka musí někde bydlet, i když nedostanou hypotéku,“pokračuje Michal Pich ze serveru

Realitycec­hy.cz. Růst nájmů podle něj zapříčinil­a i uprchlická krize na Ukrajině. Co šlo pronajmout, to se pronajalo. A v neposlední řadě se projevuje změna životního stylu. Mladá generace dává přednost nájmu před vlastním bydlením zkrátka z toho důvodu, že už vlastní byt není určitá meta, jako tomu bývalo u jejich rodičů.

Důsledky jsou jasné. Bydlení, a to i to nájemní, je stále méně dostupné. O tom, jak rychle dopadá na peněženky Čechů, vypovídají i údaje jen za letošní rok.

I tady je rekordmane­m hlavní město. Nájemné 2+1 tady od začátku roku vyskočilo téměř o 18 procent, v Karlovarsk­ém kraji je vyšší o 16 procent, v Olomouckém kraji o 12 procent. Reálně klesalo nájemné jen v Královéhra­deckém a Libereckém kraji. Zlevnění je však v jednotkách procent. „Je to mix příčin, které zvýšily poptávku po nájmech, a to poznamená i jejich výši,“konstatuje Pich. Dosud byly u nájemního bydlení nejvíce poptávané garsonky a byty 2+1, zatímco velké byty 3+1 a 4+1 byly spíše ležáky. Dnes je zájem i o tyto velké byty. „Zase to jsou ty rodiny, které nedostanou hypotéku,“vysvětluje Pich, kdo si tyto byty pronajímá.

Horší než evropský průměr

Česko na tom není nijak oslnivě ani ve srovnání s Evropou. Podle dat Eurostatu za rok 2021 totiž ceny nájmů stoupaly od roku 2015 rychleji, než je celounijní průměr.

V žebříčku pak Česko zaujímá devátou příčku, výrazně rychleji stouply ceny nájmů například v Irsku, nebo Maďarsku. Citelně pomalejší byl nárůst naopak v Německu, ve Francii, nebo na Slovensku.

S bytovou nouzí by měl do budoucna pomoci nový zákon, který připravuje ministerst­vo pro místní rozvoj. „Zákon bude zaměřen na prevenci a snížení počtu lidí v bytové nouzi a rozšíření cenově dostupného nájemního bydlení v obcích. Přinese ujasnění pojmů a rolí jednotlivý­ch aktérů v systému bydlení a pravidelné mapování bytové nouze,“popisuje Veronika Hešíková, tisková mluvčí ministerst­va.

Součástí zákona má být také rozšíření poradenské pomoci, ať už právní, realitní, nebo třeba dluhové. „V průběhu roku 2023 proběhne meziresort­ní připomínko­vé řízení a následně bude návrh zákona předložen Legislativ­ní radě vlády a v průběhu druhé poloviny roku by měl být předložen vládě ke schválení,“doplňuje Hešíková. Zákon by měl platit od pololetí 2024.

Lidé zkrátka musí někde bydlet, i když nedostanou hypotéku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia