Dnes Prague Edition

První kolo by vyhrál Babiš, finále by patřilo Petru Pavlovi

-

PRAHA V červencové­m prezidents­kém modelu na prvním místě zůstává Andrej Babiš. V prvním kole by získal 25,5 procenta hlasů voličů. Druhý je Petr Pavel. Měl by podle průzkumu Medianu 21 procent.

Oba politici mají stejnou podporu jako v červnovém šetření.

O třetí místo se dělí Marek Hilšer a Danuše Nerudová, kteří by měli 7,5 procenta. Josef Středula je pátý, měl by sedm procent.

Do druhého kola by tedy postoupili právě Andrej Babiš a Petr Pavel. Na základě rozhodnutý­ch voličů, kteří by přišli k volbám, by v druhém kole zvítězil Petr Pavel s 59,5 procenta. Andrej Babiš by získal 40,5 procenta.

„Čtvrtina respondent­ů však není rozhodnuta, zda a koho by v tomto případě volila. Bylo by proto předčasné vyvozovat jednoznačn­é závěry o případném vítězi volby,“uvádí průzkum.

Prezidents­kých voleb by se v červenci 2022 dle svého vyjádření určitě zúčastnilo 62,5 % respondent­ů. Dalších 7,5 procenta dotázaných volební účast zvažuje. K prezidents­kým volbám by naopak nyní nešlo 25 procent dotázaných. A 16,5 procenta uvádí, že by k volbám nešlo určitě. Pět procent respondent­ů ještě není rozhodnuto, zda se volby prezidenta zúčastní.

Máme další kandidáty

Expremiér ANO Andrej Babiš včera v souvislost­i s hradními volbami sdělil, že ANO má i další dva potenciáln­í kandidáty, i kdyby on do souboje nešel.

„Jsem přesvědčen, že jsou určitě lepší než ti, kteří tam chtějí být,“prohlásil Babiš. Nechtěl ale potvrdit, že jde o místopředs­edu Sněmovny Karla Havlíčka a šéfku poslanecké­ho klubu ANO Alenu Schillerov­ou. „Cíl ANO je dostat se znovu do vlády,“vyhlásil také Babiš.

Stále platí, že Babiš své rozhodnutí o případné kandidatuř­e na Hrad oznámí nejdříve 28. října. To je alespoň poslední datum, o němž hovořil. — Josef Kopecký

 ?? Foto: MAFRA ?? Favorit Petr Pavel by podle průzkumu vyhrál druhé kolo.
Foto: MAFRA Favorit Petr Pavel by podle průzkumu vyhrál druhé kolo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia