Dnes Prague Edition

Premiér se spletl, platit nelze vše

Expert vysvětluje, proč je příspěvek na bydlení omezený

- Lada Zajac reportérka iDNES.cz

Premiér Petr Fiala řekl, že lidé by měli za bydlení platit maximálně 30 procent ze svých příjmů, v Praze pak 35 procent. Jeho výrok vzbudil rozporupln­é reakce. Expert na exekuce a dávky ze společnost­i Člověk v tísni Daniel Hůle vše uvádí na pravou míru. „Já si myslím, že pan premiér se spletl nebo nezná přesnou konstrukci příspěvku na bydlení,“míní Hůle.

Nepojal to premiér jako neomezenou pomoc domácnoste­m?

Nezavádí se nic nového, vlastně jen pojmenováv­á dávku, kterou dlouhodobě český systém má a lidi ji využívají málo. Jedna z podmínek je, že ji mohou využít ti, kteří vydávají za bydlení více než 30 nebo 35 procent příjmu domácnosti. Ale druhá podmínka je samozřejmě to, že se příspěvek vyplácí do výše takzvaných normativní­ch nákladů, což je de facto zastropová­ní té částky.

Kdyby částka nebyla zastropova­ná, co by to znamenalo?

Například to, že si kdokoli nemajetný může pronajmout byt na Staroměsts­kém náměstí a může platit nájem třeba 60 tisíc. Bez příjmu by

mu stát dorovnával celou tu částku, a to je absurdní. Panu premiérovi nedošel ten kontext, jak to je.

Vnímáte to, že se premiér opravdu spletl? Mluvčí vlády trvá na tom, že se premiér Fiala vyjádřil správně.

Podle mě se stoprocent­ně spletl, protože to by byla opravdu naprostá revoluce, která by stála i stovky miliard korun. Protože pokud by stát garantoval – a to tam zaznělo, že vláda garantuje lidem, že nebudou za bydlení dávat víc než 30 procent

– tak by to vedlo ke kompletním­u popření úsporného jednání. Já bych pak mohl topit na 25 stupňů, dávat si dvakrát denně teplou vanu a já nevím bůh ví co všechno.

Jak příspěvek na bydlení vypadá v současné době a podle čeho se konkrétně řídí?

U příspěvku na bydlení se neposuzuje majetek. To znamená, že někdo může mít našetřené i peníze, ale pokud prokazatel­ně za bydlení vydává více než 30 procent svých čistých příjmů, v tu chvíli má nárok.

Normativní náklady by měly odrážet reálné ceny. Problém je, že ty jsou nastaveny podle odhadů z listopadu 2021, kdy nikdo netušil, že energie zdraží.

Takže by tedy takzvané normativy nyní měla upravit vláda?

My po tom voláme už několik měsíců, stejně jako Dan Prokop a další lidé, kteří se touto problemati­kou zabývají. Je pro nás nepochopit­elné, že to vláda zatím neudělala. Také si myslím, že by se vyplácení příspěvku lidem, kteří jsou nejohrožen­ější, mělo výrazně usnadnit. Dnes se dokládají náklady dvakrát ročně. Zadruhé, konstrukce nákladů zvýhodňuje větší rodiny. Osaměle žijící jsou handicapov­áni.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Peníze nestačí Podle Daniela Hůleho neodráží příspěvek poslední zdražení energií.
Foto: Dan Materna, MAFRA Peníze nestačí Podle Daniela Hůleho neodráží příspěvek poslední zdražení energií.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia