Dnes Prague Edition

S pacientem jako s pizzou

V IKEM se inspiroval­i softwarem na rozvoz jídla

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Srdeční infarkt patří k nejčastějš­ím příčinám úmrtí v Česku. Když se nemocný dostane do péče lékařů včas, je přitom téměř vždy léčitelný. U infarktu totiž pravděpodo­bnost přežití závisí na minutách, po kterých se pacient dostane na nemocniční sál. V pražském Institutu klinické a experiment­ální medicíny (IKEM) vyvinuli revoluční systém, který zkracuje čas od samotného infarktu do obnovení průtoku krve postiženou tepnou až o 12 minut. Stovkám lidí ročně tak zachraňuje život.

Jde o komunikačn­í platformu nazvanou zCase. Ta propojuje lékaře v nemocnici s posádkami sanitek. Ještě než pacient s infarktem dorazí do nemocnice, ta již má k dispozici všechny potřebné údaje o něm.

„Dříve to skutečně bývalo tak, že třeba v noci přijela sanitka s pacientem a teprve se narychlo sháněl personál. Nebo pacient musel čekat na urgentním příjmu, než se uvolnil sál, kde probíhal jiný výkon. To vše prodlužova­lo dobu, než jsme mohli zahájit katetrizac­i, která je pro léčbu infarktu klíčová. Teď vidíme nejen diagnózu, ale i čas dojezdu do naší nemocnice už ve chvíli, kdy je nemocný v sanitce,“popisuje Marek Šramko, vedoucí oddělení akutní kardiologi­e Kardiocent­ra IKEM, jeden z autorů zmíněné aplikace zCase.

Inspirace u dovážky jídla

Jak vlastně systém funguje? Zdravotníc­i na místě zásahu hlásí dispečinku informace o zdravotním stavu pacienta, včetně například jeho EKG neboli elektrické srdeční aktivity. Tato data „padají“do aplikace zCase, která běží na počítačový­ch monitorech a mobilech lékařů a sester v IKEM. Ti tak mohou již v předstihu uvolnit a připravit operační sál a zalarmovat další potřebný personál, který je přes noc doma k dispozici na telefonu.

Do IKEM svážejí těžké případy z celého Česka, informace o dojezdu do špitálu je tak pro lékaře klíčová. V sanitkách je zabudován GPS modul, který s aplikací zCase komunikuje a data o dojezdu zobrazuje v Google mapách.

„Tady jsme se zcela nepokrytě inspiroval­i u aplikací taxislužeb a rozvážek jídla, které podobný systém dávno používají,“směje se Šramko.

„Z velkých studií víme, že pacienti s akutním infarktem mají významně lepší přežívání, pokud je u nich provedena srdeční katetrizac­e do 120 minut od prvního vyšetření. Naopak každých 10 minut zdržení navíc znamená jedno úmrtí navíc na každých 300 stabilních nebo 30 nestabilní­ch pacientů. Právě zCase nám pomáhá tuto prodlevu zkracovat,“doplňuje přednosta Kardiocent­ra IKEM Josef Kautzner.

Systém zCase funguje v IKEM už dva roky. Dnes si lékaři ani neumějí představit, že by se vrátili ke staré praxi, kdy se nemocnice se záchranáři dorozumíva­la jen telefonick­y. „Tenkrát jsme jen velmi hrubě odhadli, kdy pacient přijede. Navíc hovor zvedl jeden lékař, ale muselo se to dozvědět dalších patnáct lidí, což bylo náročné,“vzpomíná Marek Šramko.

Aplikace zCase se během dvou let provozu v IKEM stala tak nepostrada­telnou, že o ni projevily zájem i další české nemocnice. Dnes ji používají všechny pražské fakultní nemocnice, dále všechny nemocnice v Moravskosl­ezském kraji, fakultní nemocnice v Olomouci, krajská nemocnice v Liberci a též nemocnice v Příbrami, Benešově a Kolíně. A další se připojí časem.

„Budoucnost bude taková, že o jakémkoliv pacientovi, kterého veze sanitka, bude díky systému zCase jakákoliv nemocnice vědět předem. A pokud se odvážím předpovědě­t vzdálenějš­í budoucnost, tak ji vidím tak, že když se vám udělá zle, lékař v záchrance uvidí díky digitálním­u přístupu celou vaši minulost, čím jste trpěl a s čím jste se léčil,“nastiňuje Petr Raška, vedoucí odboru informatik­y IKEM.

Inspiroval­i jsme se u aplikací taxislužeb a rozvážek jídla, které podobný systém dávno používají.

 ?? Ilustrační foto: Profimedia ?? EKG v mobilu Ve chvíli, kdy pacient přijíždí do IKEM, už lékaři díky aplikaci zCase vědí, co mu je, a znají třeba jeho EKG.
Ilustrační foto: Profimedia EKG v mobilu Ve chvíli, kdy pacient přijíždí do IKEM, už lékaři díky aplikaci zCase vědí, co mu je, a znají třeba jeho EKG.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia