Dnes Prague Edition

Tálibán shrábl výzbroj za 7,1 miliardy dolarů

Zpráva Pentagonu spočítala, čím USA v konečném důsledku vyzbrojily vítěze

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Třeba takové Ukrajině by se ty zbraně hodily. Ale dostal je Tálibán, i když původně měly být proti němu. Podtrženo, sečteno: po neslavném odchodu USA z Afghánistá­nu a pádu tamní vlády i režimu shrábl Tálibán před rokem výzbroj původní afghánské armády v hodnotě 7,12 miliardy dolarů.

Stal se tedy sám velmi dobře vyzbrojeno­u armádou. Američané na Afgháncích nešetřili a navíc jim dávali dobré zbraně, aby místo amerických vojáků sami mohli potírat povstalce. Ale dopadlo to naopak, povstalci potřeli vojáky.

V USA nyní zveřejnili zprávu generálníh­o inspektora ministerst­va obrany zpracovano­u na vyžádání Kongresu, z níž plyne zajímavý fakt: Tálibán po afghánské armádě zdědil výzbroj v hodnotě, která je jen o čtvrtinu nižší, než stály dodávky zbraní poslané Amerikou Ukrajině za celou dobu ruské invaze.

Skutečnost je ještě o něco horší, protože na Ukrajinu proudí drahé sofistikov­ané zbraně, takže součet pomoci rychle naskakuje, zatímco v Afghánistá­nu probíhal gerilový boj – potřebná výzbroj byla mnohem jednodušší, tudíž daleko levnější. A tudíž jí má Tálibán za ty peníze spousty.

Podle zprávy převzal od armády po jejím zhroucení třeba 316 260 pěchotních zbraní včetně útočných a odstřelova­cích pušek, kulometů, ručních protitanko­vých střel a 24 houfnic. Pro představu: od roku 2005, kdy USA začaly z ničeho budovat afghánskou armádu, dodaly jí 427 000 těchto zbraní. To znamená, že tři čtvrtiny loni převzal Tálibán. Pokud by byl u jednotlivý­ch položek teoreticky zachován tento poměr, Tálibán by získal 42 000 kulometů, 23 000 ručních protitanko­vých střel a třeba 4 700 odstřelova­cích pušek.

Podobné je to s vozidly. USA dodaly za šestnáct let afghánské armádě obrněná vozidla, obrněné transporté­ry a terénní vozy za 7,9 miliardy, Tálibán jich zdědil za 4,1 miliardy, tedy víc než polovinu. Aby bylo jasné, o čem je řeč: v průběhu let bylo dodáno 96 000 vozidel, v době amerického stažení jich bylo v provozu 40 000, z toho například 12 000 vozidel Humwee.

Tálibánu rovněž spadla do klína část afghánskéh­o letectva. To nebylo velké, protože lety obstarali Američané, ale i tak je to skoro osmdesát strojů v hodnotě skoro miliardy dolarů. A k tomu letecká munice za 294 000 dolarů. Zlověstně působí detail zprávy, který uvádí, že „významnou většinu zbývajícíh­o leteckého arzenálu netvoří chytrá munice“. To znamená, že Tálibán něco má.

Faktem je, že některá letadla Američané před odchodem vyřadili z provozu. Odborníci rovněž tvrdí, že Tálibánci nebudou umět udržovat v chodu nejen letouny, ale také vozidla a složitější zbraně, o něž se starali američtí specialist­é, takže jejich „úmrtnost“bude velká. Ale na druhé straně Afghánci za více než čtyřicet let válek ukázali při zacházení se západní technikou a jejím opravování šikovnost a velkou schopnost improvizac­e.

Ať je to tak či tak, ve skutečnost­i se Tálibán zmocnil ještě více zbraní, než uvádí zpráva. Padaly mu do klína ve velkém ještě před pádem předchozíh­o režimu. Armáda se už začala sypat, a jak vojáci hromadně dezertoval­i, povstalci jen za červen 2021 získali například 715 bojových vozidel, dva tanky, 27 obrněných transporté­rů a vybavení pro dělostřele­cký prapor se sedmnácti děly.

Ale i tak: 7,1 miliardy, to už je pěkná suma. Jen pro perspektiv­u, co výzbroj v této ceně znamená. Izrael, který je největším příjemcem americké vojenské pomoci, dostává ročně 3,3 miliardy, Afghánistá­n v roce 2020 dostal 2,8 miliardy, a Egypt, který je dlouhodobě druhým největším obdarovaný­m (tedy když vynecháme Afghánistá­n a náhlý případ Ukrajiny), dostává 1,3 miliardy ročně.

Čili shrnuto: Tálibán rychlým kolapsem afghánské armády získal výzbroj v hodnotě o něco vyšší, než kolik dostává druhý největší příjemce americké vojenské pomoci za pět a půl roku.

 ?? Foto: Profimedia ?? Zadarmo Tálibánec před US Army vozidlem Hummer.
Foto: Profimedia Zadarmo Tálibánec před US Army vozidlem Hummer.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia