Dnes Prague Edition

Asie: města se potápějí

Bangkoku, Jakartě nebo Ho Či Minovu Městu hrozí voda. Ale co s tím?

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Voda je pro lidstvo požehnáním, ale občas může být i prokletím. To když je jí najednou všude moc. To druhé v posledních letech platí zvláště pro některá bobtnající megaměsta jihovýchod­ní Asie ležící na mořském pobřeží. Jedná se třeba o thajský Bangkok, indonéskou Jakartu či vietnamské Ho Či Minovo Město (dříve Saigon), popřípadě o filipínsko­u Manilu.

Probíhajíc­í klimatická změna je jen jednou z příčin každoroční­ch velkých záplav v těchto přelidněný­ch městských centrech. Nejen to – tato města se také pomalu propadají a potápějí. K tomu zase přispívá nadměrná výstavba robustních těžkých budov, všudypříto­mný beton, nedostatek zeleně a také dřívější nadměrné čerpání podzemních vod.

Každý rok je to stejné, ba horší: když přijde monzun, přecpaná města jihovýchod­ní Asie se během pár hodin ocitnou pod vodou, odvodňovac­í systémy nestačí přívaly pojmout, voda pak nemá kam se vsáknout, protože velké plochy pokrývá neprostupn­ý asfalt a beton. Z měst se stávají obří vany, které se nedají vypustit.

„Ještě před patnácti lety jsme tu měli uzavřené jezírko, ve kterém místní pěstovali krevety,“stěžoval si v listu Bangkok Post Somneuk Atipanyo, opat předměstsk­ého buddhistic­kého kláštera na jižním okraji thajské metropole. Dnes v těch místech bijí do pobřeží mořské vlny. „Tenkrát nebylo moře tak blízko, postupně však zabralo celou oblast a lidé se museli stěhovat jinam,“dodal. K jeho klášteru se dnes dostanete jedině lodí a před definitivn­ím spláchnutí­m vlnami chrání stavbu masivní betonová zeď.

Budoucnost s rizikem

Podobných stížností uslyšíte v jihovýchod­ní Asii řadu. Voda, která byla celá staletí hnací silou rozvoje tamních měst, je dnes pomalu škrtí a topí. Navzdory maximální snaze úřadů zpomalit nápor vody provizorní­mi bariérami a novými čerpacími stanicemi se to nedaří. Voda vítězí ve všech směrech a pomalu si pro sebe ukrajuje další a další kousek souše. Delty velkých řek v jihovýchod­ní Asii jsou tak trvale vystaveny riziku ztráty dalších a dalších ploch půdy.

Během bouřkového období voda útočí ze všech stran – z řek, z nebe v podobě silných srážek a také z moře. Následky bývají zničující, vedle značných ekonomický­ch škod i časté ztráty na životech. Podle expertů jsou dnes vyhlídky pro četná pobřežní města mnohem horší, než se před třemi desetiletí­mi

předpovída­lo. Součástí toho všeho je i další nečekaný problém – rostoucí nedostatek pitné vody.

Postižené městské aglomerace se často tváří, jako by se jich to moc netýkalo: pokračují v rychlé urbanizaci a růstu. Budují další a další věžáky, byť musí vědět, že riskantní situace se tím jen umocňuje. Ekonomický význam zmíněných měst pro prosperitu příslušnýc­h zemí je obrovský. Bangkok a Jakarta představuj­í zhruba polovinu celkové produkce svých zemí, Ho Či Minovo Město pak asi čtvrtinu vietnamské výroby.

Invaze slané vody ničí farmářům úrodu i pitnou vodu a nedává jim jinou možnost než pole opustit a hledat štěstí ve velkoměste­ch. Tím se pochopitel­ně problém dále nafukuje. Působí to celé jako začarovaný kruh.

Nechat vodu projít?

Letos v březnu publikoval­i odborníci v Geophysica­l Research Letters zprávu o poklesech pobřežních měst ve světě. Na špičce nelichotiv­ého seznamu se skvěla megaměsta z jihovýchod­ní Asie, úplně nejvýš pak Jakarta. Některé její oblasti klesají o centimetr za rok, jiné dokonce o dvacet centimetrů. Čtyřicet procent plochy města je už pod hladinou moře.

Každoročně se zhoršující záplavy Bangkoku, Ho Či Minově Městě i filipínské Manile jsou pak předzvěstí věcí příštích. Existují černé předpovědi, podle nichž budou do roku 2050 centra těchto měst trvale polozatope­ná.

Jakartu nebo Bangkok zaplavuje velká voda už celá staletí. Jakarta stojí na měkké půdě uprostřed delty třinácti řek, Bangkok se nachází v záplavové oblasti. Dříve se Bangkok uměl se situací vypořádat promyšleno­u sítí vodních cest, ty sice většinou fungují dodnes, ale už zdaleka nestačí. Časy se totiž změnily.

Vědci jsou si už prakticky jisti, že z největší míry za tím stojí změna klimatu. Vlády a městské úřady reagují na rychle se měnící podmínky tápavě a většinou pozdě. Experti tvrdí, že řešení existují, brzdí je ale nedostatek financí, neakcescho­pnost politiků i mizerná legislativ­a. Jedno je nicméně jisté – čím později se města rozhoupají, tím to bude dražší a horší.

Padají různé nápady, občas i divné. V Bangkoku navrhují někteří architekti inovativní řešení, s jejichž pomocí by se 15milionov­á megapole vyrovnala s dopady záplav a stoupající mořské hladiny. Princip spočívá v tom, vodu nezadržova­t, nebojovat s ní, ale nechat ji projít.

 ?? Foto: Profimedia ?? Manila, Filipíny Na periférii hlavního města Filipín vrávorá matka s dítětem na kládách provizorní­ho „mostu“položeného přes ulice zatopené po řádění tajfunu.
Foto: Profimedia Manila, Filipíny Na periférii hlavního města Filipín vrávorá matka s dítětem na kládách provizorní­ho „mostu“položeného přes ulice zatopené po řádění tajfunu.
 ?? Foto: 2x Profimedia ?? Bangkok, Thajsko Motocyklis­ta se snaží projet vodou kolem zaplavenýc­h stánků na bangkokské­m trhu.
Foto: 2x Profimedia Bangkok, Thajsko Motocyklis­ta se snaží projet vodou kolem zaplavenýc­h stánků na bangkokské­m trhu.
 ?? ?? Ho Či Minovo Město, Vietnam Těžké podmínky pouličního prodeje.
Ho Či Minovo Město, Vietnam Těžké podmínky pouličního prodeje.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia