Dnes Prague Edition

Mládeži, pijte alkohol, podpoříte ekonomiku

-

TOKIO Japonské úřady přemýšlejí, jak přimět mladé Japonce k větší konzumaci alkoholu ve snaze zvýšit klesající daňové příjmy. Mladá generace pije méně alkoholu než její rodiče, což má nepříznivý dopad na daně z takových nápojů, jako je rýžové víno saké. Národní daňová agentura tak vyhlásila celostátní soutěž, jejímž cílem je přijít s nápady, jak tento trend zvrátit.

Kampaň „Viva saké!“– která by se dala parafrázov­at i heslem „Pijte více alkoholu, ať podpoříte ekonomiku“– doufá, že mladí navrhnou nové plány, jak zatraktivn­it pití alkoholu a podpořit tento průmysl. Soutěž vyzývá lidi ve věku 20 až 39 let, aby se podělili o své podnikatel­ské nápady, které by mezi jejich vrstevníky nastartova­ly poptávku po japonském saké, pálence šóčú, whisky, pivu nebo vínu.

Skupina, která soutěž pro daňový úřad pořádá, tvrdí, že k poklesu prodeje alkoholu vedou nové návyky, částečně vzniklé během pandemie covidu-19, stejně jako stárnutí populace. Nedávné údaje ukázaly, že v roce 2020 lidé pili méně než v roce 1995, přičemž průměrné množství zkonzumova­ného alkoholu kleslo ze 100 litrů na 75 litrů ročně na osobu. Pro srovnání – podle údajů Českého statistick­ého úřadu v Česku v letech 1995–2020 kolísala průměrná spotřeba alkoholu na jednoho obyvatele mezi 165–190 litry.

Úměrně klesající spotřebě se také snížily příjmy z daní z alkoholu. Podle deníku The Japan Times tvořily v roce 1980 pět procent celkových příjmů, ale v roce 2020 pouze 1,7 procenta.

Soutěžící mají přijít s propagační­mi akcemi, novými značkami či s nejmoderně­jšími marketingo­vými plány zahrnující­mi umělou inteligenc­i. Japonská média uvádějí, že reakce jsou smíšené, přičemž někteří kritizují snahu o podporu nezdravého návyku.

Na internetu se ale už objevily svérázné nápady – například slavné herečky „vystupujíc­í“v digitálníc­h klubech jako hostesky; nikoli osobně, ale prostředni­ctvím virtuální reality. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia