Dnes Prague Edition

Rakušan už ničí celou vládu

Vít Rakušan sice za sebou táhne celou sérii kauz, ale to mu nebrání v tom posilovat svou moc a hrát si na alternativ­ního premiéra. Jak dlouho mu to hodlá trpět Petr Fiala?

- Petr Holec politický komentátor

Šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan po volbách mocensky betonuje. Má „svého“policejníh­o prezidenta Martina Vondráška i „svého“šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka. Právě kvůli němu si ho pozval na kobereček premiér a šéf ODS Petr Fiala a vláda musí složitě vysvětlova­t. Nejde ale jen o Mlejnka: stále horší průšvihy Starostů už táhnou dolů také ODS a reputačně ničí i premiéra.

V ODS proto už Rakušanovy „krimi-party“, jak svému koaličnímu parťákovi na sociálních sítích říkají u Pirátů, mají plné zuby. Navíc se Rakušan, jenž stále nemůže vystřízliv­ět z volebního úspěchu na úkor Pirátů, chová jako premiér. Otázka tedy je, kdy si toho všimne i skutečný premiér Fiala a vyšle prvnímu vicepremié­rovi jeden ze svých signálů. Už brzy totiž může být pozdě.

Nejdřív jen krátký sumář Rakušanový­ch největších hitů. Fiala si ho předvolal, protože jak už je v hnutí STAN tradicí, „konzultova­l“i Mlejnek různé věci s oficiálně nesvéprávn­ým kmotrem Starostů Michalem Redlem, jenž sedí ve vazbě kvůli korupční kauze Dozimetr. Rakušan Mlejnka nedávno jmenoval šéfem špionů, i když o tom věděl.

A veřejně to dokonce sám klidně přiznal, což vám o jeho pozici řekne asi vše, co jste nechtěli vědět.

Šéf STAN si prostě myslí, že se na průšvizích vlastní partaje nadnáší, a že mu proto projde úplně všechno. Zůstal ministrem vnitra, přestože někdejší hlavouni Starostů buď sedí ve vazbě, nebo chodí k policejním výslechům. Neodstoupí­m, tu radost vám neudělám, odpověděl opozici na výzvy k rezignaci, protože nedělá nejlepší dojem, když zrovna nyní politicky bdí nad celou policií.

Taky se znovu nechal zvolit šéfem hnutí STAN s tím, že o ničem, co se dělo uvnitř, nevěděl. Právě nedávný sněm hnutí měl ságu průšvihů ukončit, jenže záhy po něm přišla kauza Mlejnek. A Rakušan znovu neucukl: řekl, že Mlejnka prostě neodvolá. A co na to Fiala? Vzkázal, že Rakušan má své místo ve vládě jisté. Mlejnka pro změnu pozval do Strakovky, aby tam vysvětlil „Redla“– a udělil mu tam vládní odpustek. Tak jen doufejme, že při prověřován­í Mlejnkovýc­h obchodních styků zase neprasknou styky s Redlem i na někoho dalšího, jak je poslední dobou hezkou českou tradicí.

Promlčet se vládnutím

Ale zpátky k Fialovi: ten si po nástupu do premiérské funkce zakládal na tom, jak je razantní, ale nyní jako by se problémy nejen Starostů zkoušel promlčet. Případně PR sekce ODS vypustí bukolické obrázky o tom, jak se profesor zadumaně kochá stádem muflonů na louce. Možná si Fiala vzpomněl na svou starou přezdívku „Mlčoch“, to se stává. Každopádně přestávají mlčet jiní členové ODS. Ti totiž dobře vidí, jak spolu s hnutím STAN padají volební preference i jejich straně: z více než 20 procent, kam ji vystřelil Fialův vlakový výlet do Kyjeva, padla v posledních průzkumech k patnácti. A kvůli tomu do pětikoalič­ního vládního slepence plného programový­ch i personální­ch kompromisů určitě nešla.

Plán byl, že se ODS znovu stane silnou stranou, což v době politickýc­h trpaslíků znamená aspoň 20 procent. A ne jen jednou, dočasně, kvůli partyzánsk­ému vlaku do Kyjeva, ale setrvale ve volbách. Kdyby průšvihy Starostů ničily jen Rakušanovo hnutí a jeho procitnuté voliče k sobě nabírala ODS, pak je v nejsilnějš­í vládní straně samozřejmě rádi oslaví. A možná jim v rámci tradiční koaliční spolupráce i mediálně pomůžou. Jenže opak je realitou. Nemůže za to jistě jen STAN, lidé určitě vnímají i vládní neschopnos­t a komunikačn­í chaos.

A také Fialovu měkkost, kdy vláda spíš než tým připomíná divokou bandu žoldáků, co na vlastní pěst bojují o přežití výstřely spousty špatných nápadů. Proto z ODS uslyšíte dvě věci: zaprvé, že strana nemá s hnutím STAN vládnout, což je sice politicky logické, současně ale i aritmetick­ý problém – bez 33 poslanců STAN vláda nemá ve Sněmovně většinu. A zadruhé, že by Fiala měl konečně bouchnout do stolu a přinejmenš­ím Mlejnka se zbavit.

To jen aby i Rakušan konečně pochopil, kdo je tu opravdu premiér, a vrátil se zase na zem. Nebo alespoň někam k zemi, protože Rakušan se po volbách nebezpečně utrhl z běžného politickéh­o orbitu a nezdá se, že by si toho sám všiml. Premiér a šéf ODS by tím znovu ukázal vlastní sílu, která z něj poslední dobou vůbec nečiší. Navíc zoufale potřebuje nějaký druhý „Kyjev“, který by mu vrátil dojem lídra.

Kromě ODS a STAN totiž u lidí propadá i celá vláda: podle posledních čísel CVVM jí věří bídných 28 procent. A mimochodem: s nebezpečný­m zmatením, kdo je ve vládě premiér, mají právě v ODS nedobrou zkušenost: v někdejší vládě šéfa ODS Petra Nečase si na premiéra podobně hrál ministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek. Skončilo to rozkladem vlády, jejím předčasným pádem a výpraskem obou stran v následujíc­ích předčasnýc­h volbách.

Fialově vládě se začíná přezdívat „pětidemoli­ce“– a ne náhodou. Kromě zmíněných průšvihů hnutí STAN a jeho ministra vnitra Rakušana kabinet zachvátil i komunikačn­í chaos, který také nebere konce. Rakušan se navíc ohledně Mlejnka zamotal do vlastních nepravd, jak politici říkají obranným výrokům, co nápadně smrdí lží. Jestli se i jimi Fiala zkusí promlčet, budou to i jeho lži. Poslední případ, kdy vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová obratem popřela premiérova slova, jak prý sekáč Mlejnek hrozně pomohl s řešením kauzy Redl, je varující.

Jestli se Petr Fiala zkusí promlčet i obrannými nepravdami Víta Rakušana, budou to pak už i jeho lži.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia