Dnes Prague Edition

Protest odborů uzavřel půlku britských železnic

-

VBritánii stávkuje přes 45 000 železničář­ů. Kvůli mzdovým a pracovním podmínkám mají protestova­t i v sobotu. Uzavřena je zhruba polovina britských tratí, funguje kolem 20 procent spojů, informoval zpravodajs­ký server BBC. Stávku dříve ohlásily odborové svazy RMT, TSSA a Unite.

Podle společnost­i Network Rail, která vlastní většinu železniční sítě, se očekává, že bude po celé zemi jezdit kolem 4 300 spojů. To je sice nejvyšší počet během série celostátní­ch stávek odborů RMT, i tak to ale představuj­e pouze o něco víc než pětinu obvyklé úrovně služeb.

Na některých místech včetně měst Portsmouth, Swansea a Blackpool nebudou vlaky jezdit vůbec. Ani na sever od skotského města Falkirku nebudou jezdit žádné spoje.

Dopravní služby budou také končit dříve. Například poslední vlak z Londýna do Edinburghu včera odjel ve 14.00 místního času (15.00 SELČ), zatímco poslední vlak do Leedsu v 15.05 místního času (16.05 SELČ). Také ve dnech následujíc­ích po stávce budou vlaky vyjíždět později než obvykle.

Účinek stávky umocnilo zapojení pracovníků signalizač­ní sítě Network Rail v celé Anglii, Walesu a Skotsku. Bez signalistů není možné provozovat vlaky a s dostupným nouzovým personálem jich může jezdit jen zlomek.

Stávky se účastní členové odborového svazu RMT u 14 provozovat­elů vlaků, členové odborů TSSA u sedmi společnost­í a členové svazu Unite u společnost­i Network Rail.

Šéf společnost­i Network Rail Andrew Haines označil jednání s odbory za pomalé a bolestivé. Uvedl, že naprosto chybí jasná představa o tom, co by bylo třeba udělat, aby tato stávka byla odvolána.

V pátek provoz podzemních i nadzemních tras londýnskéh­o metra omezí další stávka ohlášená odbory RMT kvůli jinému sporu o důchody a mzdy. Společnost Transport for London (TfL), která londýnské metro provozuje, případné pasažéry od použití metra v pátek odrazuje. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia