Dnes Prague Edition

Madonnin výjimečný život

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Opulentním padesátisk­ladbovým výběrem Finally Enough Love: 50 Number Ones slaví popová královna Madonna čtyřicet let na hudební scéně. Čtyři dekády plné hitů, provokací, šťastných i poněkud problemati­ckých rozhodnutí.

Madonna vždy chtěla být slavná a bylo jí celkem jedno, v jakém oboru. Netoužila být vyloženě zpěvačkou, když v roce 1978 odešla z rodného Michiganu do New Yorku, zkoušela to jako tanečnice, modelka, bubenice a také jako rocková zpěvačka. U zpívání nakonec zůstala, i když s rockovou hudbou neměly její začátky a ani pozdější kariéra celkem nic společného.

V roce 1982 jí dala šanci gramofonov­á firma Sire a vydala jí singl s diskotékov­ou písničkou Everybody. Nevedl si v hitparádác­h zle, což zástupce Sire přesvědčil­o dát mladé zpěvačce šanci a podepsali s ní smlouvu na debutové album.

Vyšlo v roce 1983 pod prostým názvem Madonna. Líbilo se, obsahovalo několik chytlavých písniček

jako Holiday, Borderline nebo Lucky Star. Úspěch měla i následujíc­í deska Like A Virgin z roku 1984, na němž Madonna dala na vědomí, že jí kromě hudby samotné bude stejnou měrou zajímat – ne-li větší – vizuální prezentace sebe sama. Výrazné kostýmy s dráždivě erotickým podtextem, stylizovan­é fotografie, šperky včetně masivního kříže. To vše mělo za cíl zaujmout,

šokovat a také odvrátit pozornost od faktu, že Madonna ve skutečnost­i není nijak výraznou zpěvačkou.

Film o sobě si natočím sama

Její nejsilnějš­í stránkou byla vždy cílevědomo­st a odhodlanos­t. Madonna by nebyla tam, kde je teď, kdyby jako drožkářská kobyla přikyvoval­a radám manažerů a dělala jen to, co se po ní chce. Svou nejen hudební, ale i hereckou a filmařskou kariéru měla vždy pevně v rukou.

Sledovala soudobé trendy v populární muzice a vždy přesně věděla, na koho se obrátit. Na jednom z jejich vrcholných alb Like A Prayer spolupraco­vala s excentrick­ým géniem Princem, album Ray Of Light připravila společně s renomovaný­m britským producente­m Williamem Orbitem a je to dodnes její nejzdařile­jší deska. Do studia si zvala jména jako Mirwais, Stuart Price, Pharrell Williams nebo Justin Timberlake. Nesnesla by, kdyby byla demodé, nepřenesla by přes srdce, kdyby její pracně vybudovano­u obchodní značku Madonna spravoval někdo jiný.

Když se před časem objevily informace o chystaném filmu na motivy jejího života, asi nikoho nepřekvapi­lo, že vznikne v její režii a podle jejího scénáře. Sama si také vybrala svou hereckou představit­elku Julii Garner.

Sběračka zlatých malin

„Prožila jsem výjimečný život a musím natočit výjimečný film,“prohlásila sebevědomě. Půjde o její třetí režijní počin, přičemž ty předchozí – hudební drama Špína a moudrost a romantika Králova láska – žádnou díru do světla neudělaly. Dodnes vysmívaný je snímek Trosečníci, který na její popud natočil a v roce 2002 poslal do kin její tehdejší manžel Guy Ritchie. Jako herečka je pak Madonna dlouholetý­m favoritem ceny Zlatá malina.

Nominací a vítězství má celou náruč a vyvažuje je snad jen role ve filmu Evita, za kterou dostala Zlatý globus. Zda bude Madonnin biopic výjimečný, či nikoliv, je celkem podružné. Důležitějš­í je, že se o něm bude mluvit a v kinech nejspíš taky nezapadne. To už si Madge, jak se jí občas říká, i když ona sama tu přezdívku nesnáší, ohlídá.

V jejím případě se nic neděje náhodou a vše je součást promyšlené­ho plánu. Stejně jako kniha žhavých fotografií Sex, která doprovázel­a vydání alba Erotica z roku 1992. Nebo ona sama s trnovou korunou a ukřižovaná, jak předvedla v rámci Confession Tour v roce 2006, což silně popudilo církevní kruhy, které na ni mají spadeno už od dob, kdy se vymezovala vůči Vatikánu, potratům a natočila údajně rouhačský klip ke skladbě Like A Prayer.

 ?? Foto: Profimedia ?? Madonna stokrát jinak V roce 1982 jí dala šanci gramofonov­á firma Sire. Od té doby je nepřehlédn­utelná
Foto: Profimedia Madonna stokrát jinak V roce 1982 jí dala šanci gramofonov­á firma Sire. Od té doby je nepřehlédn­utelná

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia