Dnes Prague Edition

„Falešných“Pražanů je 200 tisíc

Kdyby každý, kdo žije v Praze, zde měl i trvalé bydliště, bylo by v městské kase každý rok o 7 a půl miliardy korun víc.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA Hlavní město se momentálně nachází v nejedné krizi. Chybí byty, které jsou navíc neúnosně drahé. Soustavně rostou ceny energií, kvůli kterým bude město i jeho obyvatelé muset šetřit, a je zde akutní potřeba nových škol, které nyní kapacitně nezvládají pojmout všechny děti. A na jejich řešení je přirozeně potřeba spousta peněz.

Do rozpočtu města by přitom podle analýzy, kterou zpracoval Institut rozvoje a městského plánování hl. m. Prahy (IPR), mohly přitéct miliardy korun ročně navíc. Stačilo by, kdyby všichni, kdo v metropoli bydlí, zde měli zároveň trvalé bydliště.

„V Praze je zhruba 1,3 milionu obyvatel s trvalým bydlištěm, ale dalších asi 200 tisíc lidí zde žije bez přihlášení,“informuje náměstek pražského primátora pro oblast financí Pavel Vyhnánek (Praha sobě). K tomu je navíc nutné připočíst dalších 200 tisíc lidí, kteří denně do Prahy dojíždějí nejčastěji za prací a využívají služeb města.

Ročně miliardy navíc

Počítáme-li, že město průměrně dostane 40 tisíc na jednoho obyvatele, ročně Praha přichází o 7 a půl miliardy korun. Podle Vyhnánka město samozřejmě nepočítá s tím, že by si trvalé bydliště změnili všichni, ale analýza odhaduje, že alespoň 60 procent lidí by se přesvědčit dalo. Což je stále 4 a půl miliardy za rok navíc pro městskou kasu. To by například vystačilo asi na sedm nových škol. Celkově by tím podle Vyhnánka mohl objem investic narůst o čtvrtinu.

Hlavní argument je parkování

Kromě jejich počtu analýza také ukázala, kdo jsou tito „neoficiáln­í“Pražané. Typickými obyvateli bez trvalého bydliště jsou mladí lidé, zpravidla bezdětní a s vysokoškol­ským vzděláním. „Lze v tom vysledovat trend člověka, který se v Praze nenarodil, ale přišel sem a začal svoji kariéru. Trvalé bydliště má zpravidla u rodičů a pouze změnu dosud neřešil, protože to pro něj není důležité,“komentuje analýzu Dominik Landkammer, vedoucí Kanceláře strategií a politik udržitelno­sti IPR.

Víc než polovina dotazovaný­ch v rámci analýzy například ani netušila, jaké výhody by jim trvalé bydliště v Praze přineslo, ať už se jedná o možnost parkovat v modrých zónách, nebo volit v komunálníc­h volbách. „Že je parkování motivátore­m, je vidět například na tom, že v městských částech, kde se modré zóny zavedly, ihned vzrostl počet obyvatel s trvalým pobytem,“podotýká Vyhnánek.

Právě osvětou o těchto výhodách chce město mimo jiné lidi ke změně motivovat. Přes polovinu dotazovaný­ch by podle šetření přesvědčil­a například jednorázov­á finanční odměna za přehlášení, další tři čtvrtiny zase zvýhodnění poplatků za veřejné služby.

Úkol motivovat Pražany ke změně, ale padne až na novou politickou reprezenta­ci, která vzejde ze zářijových voleb. „Už pro to není prostor. Navíc by předvolebn­í atmosféra mohla myšlenku jako takovou negativně ovlivnit. Podklady pro dobře zacílenou kampaň jsou nicméně připravené,“říká Vyhnánek.

„Zaveďme jednotnou parkovací zónu“

Jako výrazný problém hlavního města vnímá „neoficiáln­í“Pražany také opoziční zastupitel a jeden z kandidátů na pražského primátora Patrik Nacher (ANO).

„Je nutné lidi k přihlašová­ní motivovat. Jedním z nástrojů je zavedení jednotné parkovací zóny. V té chvíli bude moct v zóně parkovat jen ten, kdo to trvalé bydliště má a zaplatí si parkování, a ostatní si budou muset najít místo v zónách pro návštěvník­y,“vysvětluje Nacher. „Dalším benefitem by mohlo být i zavedení spádovosti u vybraných středních škol,“dodává Nacher s tím, že žádoucí by také byla změna rozpočtové­ho určení daní do původní stavu. Novela zákona totiž od roku 2008 fakticky snížila příjem z daní velkých měst.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia