Dnes Prague Edition

Setkali jste se v předvolebn­í kampani s dezinforma­cemi? Kolik peněz utratíte za internetov­ou propagaci?

-

Koalice SPOLU (ODS + KDU-ČSL + Top 09)

mluvčí Marie Opálková

Dezinforma­ce, falešné profily politiků, trollí farmy, to vše je bohužel součástí předvolebn­í negativní kampaně. Většina z vrcholovýc­h politiků se na sociálních sítích neubrání falešným profilům. Oslovujeme voliče placenými bannery i placenými příspěvky na FB. V dnešní době chytrých telefonů je online kampaň určitou nutností.

Praha sobě

mluvčí Cecílie Antůšková Dezinforma­cí a polopravd se o nás šíří hromada, řada politickýc­h konkurentů to dělá organizova­ně. Jsme pro ně virus v systému – občanská kandidátka, která má své principy a nejede v jejich kšeftech. Veškerá naše placená internetov­á propagace je vždy označena, že za ni platí Praha sobě. Během horké fáze půjdou do online kampaně statisíce.

Pirátská strana mluvčí Martina Vacková

Jako nástroj špinavého politickéh­o marketingu v minulosti posloužila například facebookov­á stránka Zhotoven, která se snažila svým názvem evokovat vazbu na umělecký soubor Ztohoven. Za propagaci našeho programu plánujeme utratit za online kampaň včetně sponzoring­u sociálních sítí kolem 600 tisíc korun.

Hnutí ANO

předseda pražské buňky Ondřej Prokop, mluvčího nemají

Současným vrcholem dezinforma­ční kampaně je kampaň SPOLU, která tvrdí, že Andrej Babiš způsobil závislost ČR na Rusku. Přitom jeho vláda si jako první tato rizika uvědomoval­a a připravova­la kroky na snížení závislosti. Za dosah na sociálních sítích jsem zvyklý si platit. Většinu roku to jsou nižší desítky tisíc korun měsíčně, hlavně za Facebook.

Solidarita (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) mluvčí Luboš Pavlovič Jeden z našich kandidátů byl na Twitteru lživě obviněn. Bohužel s těmito věcmi jde těžko něco dělat, protože jsou často vzneseny nějakým účtem se jménem literární postavy, jehož majitel zneužívá svého anonymního postavení. Řádově desítky tisíc investujem­e do reklamy i do lidí, kteří na naší internetov­é propagaci pracují.

STAN mluvčí Hana Boříková

Je těžké definovat hranici mezi dezinforma­cí a předvolebn­ím bojem, nicméně s klasickou dezinforma­cí s cílem poškodit kandidáta na základě naprosto smyšlené a stoprocent­ně lživé informace jsme se zatím nesetkali. U pražského STAN jdou na online propagaci stovky tisíc korun. I propagace našeho lídra je placena z prostředků STAN.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia