Dnes Prague Edition

Dezinforma­cí přibývá, shodují se politické strany

V předvolebn­ím boji na internetu nechybějí falešné profily, konspirace a kauzy

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

PRAHA Politické kampaně v boji nejen o primátorsk­é křeslo se začínají vyhrocovat, a to i na sociálních sítích. MF DNES se zeptala všech pražských politickýc­h stran v současném zastupitel­stvu a nového uskupení Solidarita na jejich zkušenosti s negativním­i kampaněmi na internetu. Většina se shoduje, že dezinforma­cí přibývá, a to od opozičních politickýc­h stran i z anonymních profilů.

Oficiální účet na Twitteru nazvaný „SPOLU pro Prahu“měl ke včerejšímu dni 1 009 sledujícíc­h, většinou sdílí příspěvky svých komunálníc­h politiků či předem připravené grafiky. Parodický účet na stejné sociální síti nazvaný „Praha SPOLU“, mající pod svým jménem popisku „Účet fejk, jako ředitel zoo“, má sledujícíc­h skoro čtyřikrát více. Některé příspěvky jsou přitom podobné těm z oficiálníh­o účtu a lidé si je tak mohou splést. Často ho také sdílejí známé osobnosti.

Jinou techniku používá zase satirický profil na Facebooku s názvem „Praha Sobě Do Kapsy“. Ten sice sleduje jen pár desítek lidí, v posledních týdnech a měsících však své příspěvky „sponzoruje“, tedy si za ně platí. Zesměšňují­cí příspěvky v barvách uskupení Praha sobě tak mají velký dosah, vidí je a komentuje mnoho lidí. Oslovené politické strany na otázku, co s falešnými profily dělají, odpovídaly shodně: nic. Většinou na řešení problému nemají čas a také nevěří, že by se jim to vyplatilo a jestli by byl účet smazán.

Falešné profily se neřeší

Legislativ­a speciálně falešné profily na sociálních sítích neřeší. „Poškození se mohou bránit obecně pomocí paragrafů na poškození pověsti či utrpěných újmách, pokud to budou schopni prokázat. Falešné účty jdou

ale většinou proti podmínkám samotných sociálních platforem, které je na podnět mohou zrušit,“říká Vít Kučík, mluvčí Českých elfů, kteří si kladou za cíl boj s dezinforma­čními kampaněmi v českém kyberprost­oru. Podle expertů na šíření nepravd na internetu je však nutné tyto předvolebn­í útoky oddělovat od ruské propagandy.

Slovo dezinformá­tor není nadávka

Slovo dezinformá­tor se dle Českých elfů ve veřejné diskusi nadužívá jako nadávka. Začínají se tím častovat političtí konkurenti za pouhou zaujatost, omyl nebo lež. „My ten výraz užíváme výhradně v zahraničně­politickém bezpečnost­ním smyslu, tedy pro lidi, kteří systematic­ky a záměrně šíří ruskou propagandu. U nás ji šíří někteří politici soustavně, a dokonce si na ni budují politické kariéry. Jsou to známé firmy z okruhu SPD, KSČM, exposlance Volného a Trikolóry,“říká Kučík.

Podle Kristíny Šefčíkové z Prague Security Studies Institute (PSSI), která se zaměřuje na programy školení v otázkách bezpečnost­i na internetu, pracují dezinforma­ce před volbami hlavně s aktuálními událostmi.

„Při posledních parlamentn­ích volbách to byl covid-19, nyní je častým zdrojem válka na Ukrajině,“vysvětluje Šefčíková. Dalším typem dezinformo­vání lidí nejen na internetu je pak podle specialist­ky zastrašová­ní.

Kontroverz­e se podporuje

V českém kontextu je univerzáln­ím nástrojem hrozby diktát Bruselu, omezování české suverenity a národních zájmů či přívaly imigrantů, pokud budou zvoleny určité strany.

„Minulý rok se k tomu přidalo strašení přitvrzová­ním protipande­mických opatření. S tím jsou dále spojeny konspirace a kauzy namířené proti konkrétním stranám či kandidátům. Příkladem byla kauza lithium v roce 2017 v souvislost­i s ČSSD či o rok později obvinění prezidents­kého kandidáta Jiřího Drahoše z přisluhová­ní zákulisním elitám,“vyjmenováv­á specialist­ka z PSSI.

Nejpoužíva­nější sociální sítí v Česku je stále Facebook. Přestože má své zásady týkající se voleb, při odhalování manipulati­vního obsahu se musí opírat o málo spolehlivo­u umělou inteligenc­i. „Samotné algoritmy sociálních sítí podporují kontroverz­ní obsah, protože generuje mnoho interakcí a udržuje si pozornost uživatele. Problémem hlavně ve střední Evropě je i malé množství místních fact-checkerů, se kterými společnost Meta, provozujíc­í Facebook, spolupracu­je,“dodává Šefčíková.

 ?? Foto: K. Šulová, ČTK ?? Fake news Z Ruska putuje na český internet nejvíce dezinforma­cí. Putinovi příznivci se v únoru sešli u ruské ambasády.
Foto: K. Šulová, ČTK Fake news Z Ruska putuje na český internet nejvíce dezinforma­cí. Putinovi příznivci se v únoru sešli u ruské ambasády.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia