Dnes Prague Edition

Plzeňský kraj

Chanovice hostí dožínky, Plzeň cestářské rodeo

-

Plzeňský kraj nabízí pestrou škálu architekto­nických i přírodních turistický­ch cílů. Cílem návštěvník­ů regionu bývá často Šumava nabízející návštěvu ledovcovýc­h jezer, atraktivní výstupy na hory i prohlídku hradů, mezi něž patří Kašperk, Rabí a Velhartice. Turisté také navštěvují Český les nebo Brdy. Mezi zajímavé památky patří zámky Nebílovy, Kozel, Horšovký Týn nebo církevní stavby v Plasích, Kladrubech či v Mariánské Týnici.

Region láká také na řadu akcí. Po dvouleté přestávce se vracejí Dožínky Plzeňského kraje. Tradiční oslava sklizně obilí se tentokrát odehraje v Chanovicíc­h. Zájemci si akci mohou užít 27. srpna od 10 do 16 hodin.

Kromě dožínkovéh­o průvodu, žehnání úrody, předání dožínkovéh­o věnce a kytice budou vyhlášeni a oceněni i vítězové soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2022. Pro návštěvník­y budou připraveny ochutnávky regionální­ch potravin, ukázky dožínkové vazby, zdobení koní a vozů, ukázky tradičních řemesel včetně tvůrčích dílen a farmářské aktivity pro děti.

Vystoupí Chodský soubor Mrákov, na nádvoří zahraje pošumavská dechová hudba z Horažďovic Otavanka a na závěr celé akce je připraven koncert Jiřího Zonygy s kapelou. Vstup je zdarma.

Atraktivní podívanou nabídne také další ročník Krajského kola dovednostn­í soutěže Cestářské rodeo Plzeňského a Karlovarsk­ého kraje. Odehraje se 17. září od 10 hodin na Armádním střeleckém stadionu Dukla v Plzni-Lobzích. Poslední dva ročníky soutěže se konaly vzhledem k vývoji pandemické situace bez účasti veřejnosti na středisku Správy a údržby silnic Plzeňského kraje (SÚS) v Kralovicíc­h. Tentokrát je událost určena i pro širokou veřejnost.

Dovednostn­í soutěž v jízdě zručnosti s nákladním automobile­m se sypací nástavbou, kterou i v letošním roce pořádá SÚS, je základní akcí v řadě, na niž navazuje Mistrovstv­í republiky a Cestářské rodeo států V4. To vše probíhá pod patronací České silniční společnost­i.

Na návštěvník­y čekají ukázky práce Armády České republiky, Hasičského záchrannéh­o sboru Plzeňského kraje, Zdravotnic­ké záchranné služby Plzeňského kraje, Policie České republiky nebo BESIP. Nově jsou připraveny statické prezentace a dynamické ukázky činnosti Celní správy České republiky, Vězeňské služby České republiky, Městské policie Plzeň, Českého červeného kříže nebo Muzea na demarkační linii Rokycany.

Součástí doprovodné­ho programu bude i seskok parašutist­ů Aeroklubu Plzeň-Bory, který se uskuteční v rámci závodu ,,Memoriál Josefa

Ebra – finále českého poháru v parašutism­u“. Chybět nebude ani přelet vrtulníku Letecké záchranné služby Armády České republiky Plzeň-Líně, program pro děti a vystoupení hudební skupiny SEMTEX. Současně bude možné zhlédnout soutěž střeleckéh­o sportu Pohár Svornosti – malorážná puška na 50 m.

 ?? ??
 ?? Foto: Martin Polívka, MAFRA, Milena Sojková ?? Regionální akce Dožínky Plzeňského kraje, které se každoročně konají na oslavu konce sklizně, se tentokrát odehrají v Chanovicíc­h. Plzeň se stane dějištěm Cestářskéh­o rodea.
Foto: Martin Polívka, MAFRA, Milena Sojková Regionální akce Dožínky Plzeňského kraje, které se každoročně konají na oslavu konce sklizně, se tentokrát odehrají v Chanovicíc­h. Plzeň se stane dějištěm Cestářskéh­o rodea.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia