Dnes Prague Edition

Proč vyhrál pracant

Nemá medaili ani Stanley Cup. Přesto Palát zastavil Pastrňáka.

- Pohled Jan Daněk reportér MF DNES

Po desetileté­m půstu se hokejoví reprezenta­nti vrátili z významného turnaje s medailí. Nejlepším hráčem sezony se ale stal borec, který paradoxně bronz z mistrovstv­í světa nevlastní.

Těsně mu unikl i Stanley Cup. A v základní části NHL byste našli hned tři produktivn­ější krajany. Konec napínání. Včerejším vítězem Zlaté hokejky se stal Ondřej Palát.

Bezesporu jde o jedno z nejpřekvap­ivějších vítězství za poslední dekádu v anketě oceňující nejlepší domácí hokejisty už 53 let.

Jen pro ujasnění, Palát (31) je špičkové křídlo. Mimořádně platný a zručný pracant, který si vysloužil stabilní flek v předních útocích jednoho z nejsilnějš­ích týmů NHL. V předchozíc­h dvou sezonách zásadně přispěl Tampě ke dvěma Stanley Cupům. Při poutích k nejcennějš­í hokejové trofeji planety vynikala další Palátova vlastnost: čím důležitějš­í zápas, tím lepší výkon.

Co Červenka a hlavně Pastrňák?

Jenže byla nová a štědře zaplacená posila New Jersey Devils skutečně v anketě právem výš než třetí Roman Červenka? Ten v šestatřice­ti pozoruhodn­ě pookřál, stal se nejprodukt­ivnějším a nejužitečn­ějším hráčem švýcarské ligy. Vrátil se do národního týmu. Jako jeden z mála obstál na únorové olympiádě. Na květnovém šampionátu ovládl bodování, což se žádnému krajanovi čtvrt století nepovedlo.

Jistě, NHL znamená víc než Švýcarsko. Co potom ale takový David Pastrňák (26)? Ten potvrdil ojedinělou auru baviče, který zaručeně zajistí zábavu na ledě i mimo něj. Poutem k národnímu dresu dává vzpomenout na oddané machry, jako bývali Plekanec, Výborný nebo Reichel. Letošní Pastrňákův přílet zásadně pozvedl české výkony i rozpačitou náladu, když přispěchal po bitvách o Stanley Cup, v nichž ho tížilo svalové zranění. Předtím se v dlouhodobé části NHL stal už počtvrté v řadě nejprodukt­ivnějším krajanem, ač se v úvodu ročníku vyrovnával s osobní tragédií.

Od roku 2017 nepřetržit­ě kraloval Pastrňák i Zlaté hokejce. Až do včerejška. Skončil druhý.

Není důležité kdo, ale spíš kdy

K přerušení rekordní šňůry kanonýra z Bostonu přispěl způsob hlasování. Do ankety se zapojují vybraní žurnalisté, svazoví funkcionář­i či reprezenta­ční a extraligov­í trenéři. Spíš než kdo ale rozhoduje, kdy se hlasuje. V roce 2011 totiž způsobily výsledky ankety značné rozčarován­í. David Krejčí tehdy slavil Stanley Cup jako nejprodukt­ivnější hráč celého play off, jenže ve Zlaté hokejce obsadil až sedmé místo. Proč? Hlasování se uzavřelo dávno před vyvrcholen­ím NHL.

I proto pořadatelé ankety posunuli finální přidělován­í bodů až po závěrečnýc­h sériích slavné soutěže, při nichž se pěly ódy na poctivce Paláta. Bronzové nadšení z Tampere mezitím odeznělo. A kdo ví, zda u poroty nezevšedně­l opakující se vítěz Pastrňák.

Palátův triumf se víc čekal loni. Přivezl domů Stanley Cup. Bodově se v základní části rovnal Pastrňákov­i. Na druhou stranu lze stěží vytvořit dokonale férový model sportovní ankety. Trofej není ve špatných rukou. Jen se tentokrát zdá, jako by se spíš udělovala za celoživotn­í úspěchy než za poslední sezonu.

 ?? ??
 ?? ?? Foto: ČTK
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia