Dnes Prague Edition

Senzační vzkříšení. Když Češi jako outsider šokovali

Včera přešla hokejová dvacítka přes čtvrtfinál­e MS potřetí za 17 let. Navázala na partu okolo střelce Zadiny a tým s Krejčím či Červenkou

- Robert Rampa hokejový reportér MF DNES

Hokejisté Spojených států a Česka ještě ani nevyjeli na led a Švédové už po postupu do semifinále odpovídali na otázky, jak náročným soupeřem Američané budou.

Neslušný dotaz se médiím brzy vrátil. Útočník Jiří Kulich vystihl odvážnou zadovku obránce, dojel s pukem až k prázdné bráně a Češi na sebe mohli euforicky naskákat.

„Je to krásné, hráli jsme jako jeden člověk,“radoval se Kulich. Národní tým senzačně otočil a vyhrál čtvrtfinál­e světového šampionátu hráčů do 20 let 4:2.

Platil za ohromného outsidera. Vždyť i hlavní kouč Radim Rulík se zděsil, jakmile před turnajem zaslechl slova o medaili. Střízlivě si uvě-* domoval realitu. Odrazem budiž i to, že mnozí hráči odmítli do kanadského Edmontonu odjet, raději dali přednost klubové přípravě.

Čechům paradoxně pomohla facka od Lotyšů, kteří si připsali historicky první výhru ve skupině (5:2). Zvenčí působil výběr v nepohodě.

Po čtvrtfinál­e se mladíci odvázali a nedrželi se zpátky. Kapitán Jan Myšák připomněl, že ani v Naganu nikdo Česku nevěřil, výtečný brankář Tomáš Suchánek mluvil o snu a obránce David Jiříček řekl přísně: „Tohle je vzkaz těm, kteří nepřijeli reprezento­vat.“

Za posledních devět zápasů na juniorskýc­h šampionáte­ch mají Češi s Američany bídné skóre 17:46, porazili je poprvé po jedenácti letech. Navíc s brankářem, který původně na turnaj ani neměl jet. Pomohlo mu právě to, že dva konkurenti – Málek a Malík – účast dopředu odřekli.

Suchánek si vysloužil velkou chválu už za výkon proti Kanadě ve skupině. Hokejisté sice padli 1:5, ale na českého gólmana letělo 57 střel.

Čtvrtfinál­e přineslo jiný příběh, hokejisté ustáli prvotní tlak zámořského týmu, brzy zvládli vyrovnat a od druhé třetiny už hráli jako rovnocenný partner.

A dnes od 22 hodin dostane Suchánek (zřejmě) šanci na reparát i proti Kanadě. Zápasy o medaile pak jsou na programu v Edmontonu hned zítra.

Nicméně velké naděje na zopakování čtvrtfinál­ové senzace historie neprorokuj­e. V play off si Kanada v poslední dekádě proti Čechům postup vždy pohlídala s výsledky 3:0, 7:2 a 5:3.

Ostatně šokujících výher česká juniorka nasbírala jen malou hrstičku. Sedmnáct let čeká na medaili, teprve potřetí se za tu dobu raduje z postupu přes čtvrtfinál­e.

Zadařil se v roce 2018. Češi zvládli drama s Finy (4:3), dva góly dal Filip Zadina a rozhodujíc­í nájezd proměnil Martin Nečas. Avšak euforii už za pár dní srazili v semifinále Kanaďané (2:7) a v utkání o bronz ještě bolestněji Američané (3:9). Tým vedl Filip Pešán.

Další postup se datuje až daleko do minulosti. Rok 2005, na lavičce současný prezident svazu Alois Hadamczik, na ledě klíčový muž Petr Vrána. Ve čtvrtfinál­e vstřelil vítězný gól proti Finům (3:0) a po prohře s Kanadou v semifinále rozhodl prodloužen­í s USA (3:2). Z bronzu se radovali i Červenka, Frolík, Krejčí, Polák či Šmíd.

Nadějně začal i turnaj před dvěma lety, kdy Češi v úvodu zaskočili ruský výběr 4:3. Jenže ve zbytku času už jen odvraceli ostudu a málem ani nepostoupi­li ze skupiny.

A letos? Dlouhé čekání na cenný kov mohou reálně prolomit.

 ?? Foto: ČTK ?? Lídr Český kapitán Jan Myšák se raduje ze své branky na 1:1. Dávno ještě netušil, že nastartova­l obrat a přiblížil konec favoritů z USA.
Foto: ČTK Lídr Český kapitán Jan Myšák se raduje ze své branky na 1:1. Dávno ještě netušil, že nastartova­l obrat a přiblížil konec favoritů z USA.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia