Dnes Prague Edition

Nejvyšší odměny dalo ministerst­vo vnitra

I letos dostali náměstci a ředitelé odborů bonusy k platům.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Krize nekrize. I v prvním pololetí letošního roku se na ministerst­vech rozdávaly statisícov­é odměny. Česká republika se od začátku roku potýká hned s několika krizemi – pandemicko­u, uprchlicko­u i energetick­ou. Vláda se přesto zaštiťuje mottem šetřit co nejvíc státní rozpočet. Odměn pro státní úředníky se to však zjevně netýká.

Výjimkou byla v prvním pololetí jen dvě ministerst­va ze čtrnácti. Ministerst­va zahraničí a průmyslu a obchodu. To druhé by přitom bonusy pro své zaměstnanc­e mohlo odůvodnit bojem s energetick­ou krizí. Nic takového se však nestalo. „Resort ministerst­va průmyslu a obchodu nevyplatil žádné mimořádné odměny za I. pololetí 2022 náměstkům ani ředitelům odboru,“uvedl na dotaz MF DNES David Hluštík z odboru komunikace.

Precizní doprava

Mimořádné odměny se úředníkům vyplácejí čtvrtletně, někdy ale také až pololetně. MF DNES proto oslovila všechna ministerst­va a Úřad vlády, aby jí poskytly data o tom, jaké odměny byly vyplaceny v prvním pololetí letošního roku. Některé resorty reagovaly na žádost okamžitě, jiné odkázaly na nutnost podat žádost na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Kvůli ochraně dat přišly všechny odpovědi v anonymizov­ané podobě, tedy jen s uvedením, zda daný příspěvek získal náměstek nebo ředitel odboru.

Jako první ze všech oslovených institucí reagovalo na žádost ministerst­vo dopravy. To celkem šestadvace­ti vysokým úředníkům vyplatilo odměny v celkové výši přes čtyři miliony korun.

„Mimořádné odměny byly přiznány za splnění mimořádnýc­h a časově náročných úkolů,“řekl k tomu mluvčí Martin Brychta. Podrobnost­i ale neuvedl. Jen to, že nejvyšší odměnu ve výši 230 tisíc získali dva náměstci.

280 tisíc za migraci

Vůbec nejvyšší odměny jednotlivý­m náměstkům a ředitelům odborů byly v prvním pololetí letošního roku vyplaceny na ministerst­vu vnitra. Celkem 280 tisíc korun tam ale nedostal žádný náměstek, nýbrž jeden z ředitelů odboru, který řešil migrační problemati­ku.

Konkrétně šlo například o plnění úkolů vztahující­ch se k velkému přílivu ukrajinský­ch uprchlíků v souvislost­i s válkou mezi Ukrajinou a Ruskem, stojí v odůvodnění, které má MF DNES k dispozici.

Druhou nejvyšší částku – 270 tisíc získal jeden z náměstků za plnění mimořádnýc­h úkolů spojených s činností ústředního krizového štábu při řešení pandemie covidu. A to zejména za koordinaci postupů souvisejíc­ích s očkováním a testováním.

V porovnání s odměnami vypláceným­i v předešlých letech jsou ovšem ty zatím nejvyšší vyplacené na ministerst­vu vnitra „poměrně nízké“. Třeba za éry Aleny Schillerov­é na ministerst­vu financí získali dva náměstci za celý rok 2020 navíc každý 715 tisíc korun.

I milion k platu navíc

Legendární nicméně byly v minulosti odměny vrchní ředitelky sekce kabinetu předsedy vlády Petra Nečase Jany Nagyové, dnes Nečasové. Ta si třeba v roce 2011 přišla na odměnu 1,2 milionu korun.

Letos byla na Úřadu vlády vyplacena zatím nejvyšší odměna ve výši 125 tisíc. Podle vyjádření úřadu ji získal jeden z náměstků za úspěšné splnění mimořádnýc­h nebo zvlášť významných pracovních úkolů...

Ze čtrnácti ministerst­ev na žádost MF DNES údaje neposkytla čtyři – kultury, obrany, zdravotnic­tví a financí. Poslední zmíněné požádalo o prodloužen­í zákonné lhůty. Resorty obrany a zdravotnic­tví chtěly dotaz upřesnit.

 ?? Ministr vnitra Vít Rakušan ?? Uvedené odměny se týkají náměstků a ředitelů odborů. Chybějící ministerst­va na dotaz MF DNES neodpovědě­la.
Ministr vnitra Vít Rakušan Uvedené odměny se týkají náměstků a ředitelů odborů. Chybějící ministerst­va na dotaz MF DNES neodpovědě­la.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia